Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Липень » 28 » 28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом
06:59
28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

ПІДСТУПНА  НЕДУГА


Перший Всесвітній День боротьби з гепатитом був ініційований у 2008 

році. Ініціатором проведення виступив Світовий Альянс з проблем 

гепатиту або World Hepatitis Alliance.








Мета заходів, що проводяться на відзначення цього дня, - підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С.

За розрахунковими даними в Україні понад 3,5 млн. людей інфіковані вірусними гепатитами. При цьому більшість не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба розвивається безсимптомно.

Статистика невблаганна - в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький. Вірусні гепатити - це група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавий вбивця». Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.

На щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися і про це треба знати!

 

Довідково:

За інформацією головного епідеміолога ДОЗ ЛОДА Наталії Тімко у Львівській області за 2012 рік зареєстровано 122 випадки вірусного гепатиту В проти 149 в 2011 році та 32 випадки вірусного гепатиту С проти 42 в 2011 році.

Також реєструються хронічні вперше виявлені гепатити. Так, в 2012 році зареєстровано 37 випадків хронічного вперше виявленого вірусного гепатиту В,  та 197 випадків гепатиту С.

За 6 місяців 2013 року зареєстровано 58 випадків гострого вірусного гепатиту В,  22 випадки гострого вірусного гепатиту С, 33 хронічних вперше виявлених хворих на хронічний гепатит В та 118 на хронічний вперше виявлений гепатит С.

 Основні симптоми гепатиту В:

- жовтяниця (пожовтіння шкіри та очей);

- темна сеча,

- надмірна втома,

- нудота та блювота,

- біль в животі.

У 50% випадків інфіковані хворі одужують, у решти хворих хвороба знаходить хронічну форму. Така форма може тривати багато років і спричиняє розвиток ускладнень - рак і цироз печінки.

Важка і середня форма гепатиту С характеризуються больовими відчуттями у правому підребер'ї, збільшенням печінки, пожовтінням шкірних покривів. Колір сечі набуває кольору пива, а кал знебарвлюється.

У деяких випадках, приблизно 10-20%, після моменту зараження, організм намагається впоратися з інфікуванням самостійно.

Позитивний результат досягається протягом 6 -12 місяців лікування. Якщо в організмі виявлено гепатит С, але клінічна картина відсутня, терапія не потрібна, однак, необхідно обстежитися регулярно у медиків. Противірусна терапія проводиться при найперших ознаках активації захворювання. Досить часто лікування призводить до уповільнення хвороби або її повного позбавлення.

Лікування

Якщо в організмі виявлено гепатит С, але клінічна картина відсутня, терапія не потрібна, однак, необхідно обстежитися регулярно у медиків. Противірусна терапія проводиться при найперших ознаках активації захворювання.

Досить часто лікування призводить до уповільнення хвороби або її повного позбавлення.

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Прес-служба Львівської ОО ТЧХ України

Переглядів: 670 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 02:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024