Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Серпень » 5 » Порадня Юлії Поліщук - медичної патронажної сестри Личаківської РО ТЧХ м. Львова: лікувальні властивості ожини
06:48
Порадня Юлії Поліщук - медичної патронажної сестри Личаківської РО ТЧХ м. Львова: лікувальні властивості ожини

ЛУГОВИЙ   ФІТОТЕРАПЕВТ


Немає такої неділі або суботи, щоб Юлія Поліщук, медична патронажна сестра Червоного Хреста, не побувала на природі (на знімку). Сюди вона не тільки їздить на велосипеді, ходить у піші походи, але і збирає лікарські трави і ягоди. Нині сезон ожини. Про її лікувальні властивості сьогодні  і піде мова:

 

Ожина  сиза – це багаторічний напівчагарник сімейства розоцвітих. Росте вона на добре освітлених місцях по берегах річок, озер, балок, серед чагарників, утворюючи суцільні зарості.З лікувальною метою використовують однорічні пагони ожини з листям, коріння, ягоди. Пагони заготовляють в період цвітіння, коріння викопують восени. Ягоди збирають у міру дозрівання.

 Сушать сировину, розкладаючи тонким шаром, часто перевертаючи, в тіні, в сушарках, на горищі. Зберігають у коробках, ящиках, полотняних і паперових мішках. Термін зберігання – 1 рік.

 Рослина ожина сиза має загальнозміцнюючу, жарознижувальну, кровоочисну, сечогінну, потогінну, дезинфікуючу, заспокійливу дію.


Ягоди ожини регулюють травлення, покращують апетит, перистальтику кишечника. Їх застосовують при захворюваннях шлунка та печінки, запаленні жовчного міхура, гастритах, шлункових кровотечах, глистах.

 Незрілі плоди кріплять, зрілі – проносять. Ягоди вживають як у свіжому вигляді, так і у відварі. Сік зі свіжих ягід ожини, настій рослини п’ють для вгамування спраги при підвищеній температурі, пневмонії, кровохарканні, задишці.

 Настоєм квітів і листя ожини полощуть горло при ангіні, запаленні слизової рота. Відвар листя використовують при застуді, кашлі, захворюванні верхніх дихальних шляхів, як сечогінний (1,5 ст. Ложки на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв, приймати по 0,3 склянки 3 рази на день до їжі при водянці, захворюваннях нирок, сечового міхура).


 Відвар гілок ожини сизої використовують як заспокійливий засіб при підвищеній збудливості, нервових розладах, істерії, безсонні, а також при клімаксі з приливами, порушенні менструального циклу, болісних менструаціях. У вигляді спринцювань його застосовують при білях.

 При можливих пошкодженнях шкіри, шкірних захворюваннях, виразках, гнійних ранах, псоріазі, лишаях, екземі прикладають свіже товчене листя ожини і розчавлені ягоди, а також з відвару роблять примочки на уражені місця – вони надають бактерицидну, протизапальну дію.

 Ожину можна застосовувати при атеросклерозі, гіпертонії, недокрів’ї, діабеті, цинзі як засіб, що поліпшує обмінні процеси в організмі. Для лікування тих чи інших захворювань найкраще ожину застосовувати в зборах з іншими лікарськими рослинами.

 Приємний настій виходить зі свіжих ловлення листя, які щільно укладають в каструлю і закривають кришкою на 3 дні. Після того, як вони почорніють, їх розкладають тонким шаром на повітрі, висушують і готують настої.

 При захворюваннях суглобів роблять примочки з відвару ожини, компреси з розпареного листя. З відвару розпарених листя добре приймати ванни.


Відвар листя ожини: 1 ст. ложка сировини на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв, процідити перед вживанням, приймати гарячим, можна з медом, молоком, по 0,6 склянки 3-4 рази на день до їжі.

 

Фото – з архіву автора

Юлія Поліщук,

медична патронажна сестра Червоного Хреста

Переглядів: 1171 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 01:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024