Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Серпень » 8 » Цього року у Львові ще не зафіксовано випадків отруєння грибами
09:44
Цього року у Львові ще не зафіксовано випадків отруєння грибами

ТИХЕ  ПОЛЮВАННЯ  РОЗПОЧАЛОСЯ


 У Львові наразі не зареєстровано випадків отруєння 

 грибами, повідомили в управлінні з питань 

 надзвичайних ситуацій та цивільного захисту 

 населення Львівської міської ради. Однак розпочався

 грибний сезон, тому в управлінні нагадують правила 

 запобігання отруєнню грибами.

 





 «Закликаємо обережно споживати гриби, щоб запобігти отруєнню! Закликаємо мешканців Львова та гостей міста, збираючи гриби, брати лише ті гриби, які добре знають і впізнають. За умови найменшої непевності краще залишити. Якщо ж мають намір придбати гриби на ринку, робити це треба в перевірених продавців, або, знову ж, купувати лише ті, які добре ідентифікують. Отруєнню простіше запобігти, аніж потім лікувати організм від його наслідків», – наголосив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради Віктор Іваніцький.

  Основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 В управлінні наголошують, що не варто купувати гриби на стихійних ринках, можна купувати лише ті, про які точно відомо, що вони – їстівні. Не можна збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Також не варто брати пластинчаті, оскільки отруйні гриби маскуються під них.

 «При отруєнні грибами необхідно обов’язково звернутися по медичну допомогу. Навіть при легкому випадку необхідно надати медичну допомогу. Перед приїздом «швидкої» потрібно дати хворому випити 3-4 склянки солоної води. Якщо не було блювання, стимулювати блювання, щоб токсини не встигли всмоктатися. Також потрібно дати проносні засоби, якщо немає проносу. Якщо немає солоної води, можна промивати шлунок блідо-рожевим розчином марганцівки», – зазначив лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Михайло Когут.

 

Запам'ятайте!

 

 - Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.

 

 - Не куштуйте сирі гриби на смак.

 

 - Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

 

 - Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

 

 - При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

 

Первинні ознаки отруєння:

 

 Нудота, блювота, біль у животі, пронос – з'являються через 1-4 години після вживання грибів, алежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

 

Перша допомога:

 

 - Викличте «Швидку медичну допомогу».

 

 - Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;

 

 - натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати рвоту;

 

 - прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).

 

 - Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс: покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

 

Забороняється:

-          вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

-          займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Фото:  trostian.at.ua

 Джерело:  

http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?sogorich_u_lvovi_shhe_ne_zafiksovano_vipadkiv_otruyennya_gribami&objectId=1290545

 

Переглядів: 881 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 07:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024