Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Вересень » 11 » 14 вересня - Всесвітній день надання першої медичної допомоги: досвід вінничан
10:58
14 вересня - Всесвітній день надання першої медичної допомоги: досвід вінничан

СВЯТО  МЕДИКІВ  «ПЕРЕДНЬОГО  КРАЮ»



У другу суботу вересня людство відзначає Всесвітній день надання першої медичної допомоги, який Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця започаткував у 2000 році.






Сьогодні, коли  медична галузь України знаходиться у стані реформування, тема надання першої медичної допомоги для українців є особливо актуальною. За словами завідувача відділенням швидкої та невідкладної допомоги Ладижинського ТМО  Вінницької області Сергія Лисянського, в умовах, коли «швидку допомогу» розділили на «Екстрену» і «Невідкладну», ладижинські медики незручностей не відчувають.

Навпаки, держава вчасно забезпечує відділення медикаментами та паливом для автомобілів: «Реформа швидкої допомоги, невідкладної  допомоги, і взагалі медицини, іде не зважаючи ні на які труднощі. – зазначає він, - тому що з 1 січня закон діє, з квітня відбулося численне надходження медикаментів на декілька років, що приємно. Тобто ми не кажемо, що дайте нам, чи купіть, тому що воно усе є по державній програмі, на кожній упаковочці написано «Бюджет». Також достатнє забезпечення і паливно-мастильними матеріалами».

Як запевняє Сергій Лисянський, сьогодні в Ладижині лікарі швидкої реагують на усі виклики, і, якщо потрібна дійсно екстрена допомога, вкладаються у законних 10 хвилин: «Затримки у нас фактично по Ладижину немає. У нас доїзди до 10 хвилин – вони у нас 100%. Тобто ми до 10 хвилин встигаємо. По Вінниці, наприклад, 80%, по іншим там 70% і нижче. Просто у нас така скупченість населення, в нас обмежена територія по доїзду. Плюс «Наша Ряба» на Лукашівку зробили цю нову технологічну дорогу, то нам набагато легше. Так само на Губник технологічну, також нам легше».

Найбільше складностей, за словами Сергія Лисянського, в Ладижині виникає не через медреформу, а саме через людський фактор – елементарне недотримання хворим  призначень лікаря, намагання вирішити свої особисті проблеми на кшталт: «Заберіть кудись цього алкоголіка», неадекватне паркування автівок у дворах та навіть небажання водіїв пропустити карету швидкої.

«Наприклад, в Ладижині сьогодні, навіть, зранку – їдуть люди, вони бачать, що автомобіль швидкої «летить», ми не їдемо на базар швидко, чи кудись по своїх справах, ми їдемо надавати екстрену допомогу, але пропустити не хочуть. Машини – може взяти праворуч, але вмикає лівий поворот, так само може їхати, але не хоче пропустити, бо він говорить по мобільному телефону, може показувати непристойні жести», - каже Сергій Лисянський.

За словами головного лікаря ладижинської «швидкої», не допомагає в роботі і те, що вночі доводиться довго шукати номер будинку чи потрібний під’їзд через погане освітлення: «Їдемо серед ночі – дерева заросли, машини стоять, номерів не видно, під’їзди не освітлені зовсім і у нас проблема. Ми ходимо із ліхтариком, ми б’ємо ноги. Оце, як зливи були, то взагалі жах був, бо мало що ллє зверху, мало що нічого не видно, а вони дзвонять на «швидку», де це карета швидкої допомоги. То ви ж подумайте перед тим, як викликати швидку, щоб була якась нумерація, чи так само в старому Ладижині. Бажано, коли йде виклик, повинна бути нумерація, зустріти потрібно, те ж саме освітлення ввімкнути,  навіть ту собаку прив’язати».

То ж роботі «швидкої» заважає в першу чергу небажання людей сприймати себе частинкою одного великого соціуму, в якому варто починати взаємодіяти, а не відокремлюватися виключно зі своїми потребами і проблемами: «Адаптація людей до соціуму. Тому що соціум це те, що ми маємо робити. Бо наші люди знають, що в середу та суботу потрібно йти на базар щось купувати – це закономірність. У певні дні в «АТБ» знижки – закономірність. А те, щоб випити таблетку вчасно, чи підійти до того ж терапевта чи хірурга… Скільки на викликах грижі ці ж самі, люди просто не йдуть. Хоча піди, в плановому порядку полікуйся, це не потребує великих фінансових вкладень. Але він ходить із цією бомбою уповільненої дії, і чекає, коли воно защемиться, і тоді вже  в багатьох випадках можна просто фізично не встигнути, бо це вже пізно, нажаль», - розповів Сергій Лисянський.

Нагадаємо, 14 вересня Україна відзначатиме Всесвітній день надання першої медичної допомоги, який ввійшов у наш карендар, починаючи з 2000 року.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

 http://lada.fm/2013/09/10/neosvtlen-dvori-ta-hamovit-vodyi-zavazhayut-vchasnomu-priyizdu-shvidkoyi-v-ladizhin.html

 

Переглядів: 907 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 08:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024