Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Вересень » 23 » У Львові на День серця, який відзначатимемо 29 вересня, лікарі закликають виміряти тиск
21:21
У Львові на День серця, який відзначатимемо 29 вересня, лікарі закликають виміряти тиск

АРТЕРІАЛЬНА  ГІПЕРТОНІЯ  - БИЧ  СУЧАСНОСТІ


Інфаркт міокарда, гіпертонічна та ішемічна хвороби серця посідають перше місце серед причин смертності населення. Хвороби серця і судин – це недуги способу життя, які пов’язані з харчуванням, низькою фізичною активністю, реакцією на події. Усе це - з нашого дитинства.






На  знімку: Юлія Поліщук, патронажна медична сестра Личаківської РО ТЧХ м. Львова,  вимірює артеріальний 

тиск, чергуючи  на санпості в одній з аптек міста


Про це розповіла завідувач терапевтичним відділенням (кардіологічний підрозділ) Львівської обласної клінічної лікарні Леся Гусак.

«Змінити спосіб життя дорослого достатньо складно: ті ж смакові звички, від яких залежить дуже багато. У профілактиці артеріальної гіпертонії, наприклад, велика увага приділяється зниженню споживання солі. Якщо на початкових стадіях гіпертонічної хвороби знизити споживання солі, яка притягує до себе воду, то артеріальний тиск автоматично знизиться», – говорить лікар.

Стосовно пілотного проекту на Львівщині щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою, Леся Гусак зазначає: «На жаль, на сьогодні доводиться констатувати, що майже третина населення хворіє на гіпертонію. Головна мета пілотного проекту – забезпечити повноцінне лікування хворих, особливо соціально незахищених категорій. Ми намагаємося, аби люди цікавилися станом власного здоров’я, відвідували лікаря, вимірювали тиск і, за необхідності, отримали рецепт на той чи інший препарат, який зможе стабілізувати самопочуття. Адже нелікована гіпертонія – це надзвичайно високий ризик інфаркту, інсульту.

Згідно з проектом, ціна на медикаменти, зареєстровані в Україні, має бути доступною – це перший етап проекту. Другий його етап передбачає запровадження механізму часткової компенсації громадянам вартості ліків від гіпертонії за рахунок бюджету. В програму даного проекту включаються не тільки вітчизняні фірми-виробники, а й закордонні. На сьогодні ми маємо широку мережу аптек, які готові обслуговувати хворих. Тепер до реалізації проекту залучені, окрім амбулаторій та поліклінік, ще й медики стаціонарів. На момент виписки пацієнта зі стаціонару, лікар виписує рецепт на придбання ліків, дійсний впродовж місяця. У випадку необхідності продовження лікування пацієнт звертається до поліклініки за місцем проживання, де йому знову виписують рецепт на отримання ліків за пільговими умовами».

Також завідувач терапевтичним відділенням повідомила, що на День серця, 29 вересня, заплановано кілька акцій: вимірювання артеріального тиску на вулицях, а також у лікарні, консультації фахівців, виїзди лікарів у райони для консультацій та інформування про пілотний проект і його реалізацію.

Леся Гусак додає: «Нагадаю прописну істину: бережіть здоров’я змолоду. Стежте за серцево-судинною системою свого організму: не переїдайте, не починайте курити, не зловживайте алкоголем. По можливості збалансуйте свій раціон, вживайте більше овочів, фруктів, морепродуктів. А якщо проблема зі здоров’ям усе ж виникає, то відразу звертайтеся до лікаря і виконуйте всі його рекомендації».

 

Фото – Ірини Апостолюк

Джерело - http://zik.ua/ua/news/2013/09/23/430500

Переглядів: 723 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 12:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024