Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Жовтень » 1 » Репортаж Івана Степури, Ольги Романової, Вадима Мойсеєнка з ІІІ Всеукраїнської Молодіжної Асамблеї у Криму
16:08
Репортаж Івана Степури, Ольги Романової, Вадима Мойсеєнка з ІІІ Всеукраїнської Молодіжної Асамблеї у Криму

КРОКИ  МОЛОДІ  -  У ЗАВТРА!


 













Як ми уже повідомляли,  у Криму 22-27 вересня працювала ІІІ  Всеукраїнська Молодіжна Асамблея та 

Всеукраїнська Школа першої допомоги і молодіжного  лідерства. Нині пропонуємо репортаж з цієї події, 

написаний її учасниками – Іваном Степурою (Київщина), Ольгою Романовою (АР Крим), Вадимом 

Мойсеєнком (Львівщина).

 

Учасники молодіжного Форуму  прибули у Сімферополь 22 вересня, звідки їх автобусами доставили на мис 

Тарханкут у пансіонат «Сонячна Долина».


   Іван Степура:


 

Іван Степура (на знімку),

заступник голови молодіжного обласного клубу червонохрестівців Київщини, 

констркутор нашого сайту - www//lviv-redcross.at.ua/


На другий день, 23 вересня,  відбулося урочисте відкриття ІІІ Всеукраїнської Асамблеї та Всеукраїнської Школи першої допомоги та молодіжного лідерства з міжнародною участю, присвяченої 95-річчю  створення Товариства Червоного Хреста України.

Серед учасників були  кращі волонтери з регіонів України, представники Німецького, Російського, Білоруського, Польського Червоного Хрестів та Казахстанського Півмісяця.

З привітальним словом до учасників звернулись: Андрій Нечай -  працівник Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Ольга Побережна – уповноважений представник  Національного Комітетів Червоного Хреста та координатор програми «Волонтери ООН» Шінобу Машіма.



На знімку: у центрі - Шіноба Машіма  з делегацією Київщини. Друга справа -  Галина Кожедуб, голова Білоцерківської  МО ТЧХ  України, керівник делегації.

Київську область на Асамблеї представили крім мене - активні члени обласного молодіжного клубу Вікторія Макельська, Марина Кожедуб та голова Білоцерківської міської організації Товариства Червоного Хреста України Галина Кожедуб. Нагадаю, що саме Біла Церква є школою передового досвіду на Київщині.

У перший день роботи Асамблеї закордонні гості поділилися з нами досвідом своєї роботи. Варто відзначити доповідь поляків Джейкоба та Саймона, які розповіли про свою волонтерську діяльність у рятувальному загоні Товариства Червоного Хреста Польщі,  який входить до пошукової системи  Товариства всієї країни. Волонтери-рятівники Польщі повинні пройти відповідні навчання, а до справжньої роботи долучаються після року стажування. А от робота Білоруського Товариства Червоного Хреста в багатьох аспектах співпадає з роботою Українського Червоного Хреста.

Другий день Асамблеї був насичений доповідями про передовий досвід з регіонів України. Учасники гаряче обговорювали новинки своїх колег, уточнювали організаційні моменти акцій та «примірювали» їх для своїх регіонів. Цікавими для нас були тренінги з особистісного росту, волонтерського менеджменту та роботи з молоддю.

З інноваціями Білоцерківської МО ТЧХУ присутніх познайомила Галина Кожедуб, голова цього Товариства. Вікторія Макельська провела тренінг з конфліктології. Марина Кожедуб підготувала  тренінг з комунікативних навичок. Мені ж випала нагода доповісти про білоцерківський досвід і перспективи співпраці Червоного Хреста з радіолюбителями.

Третій день – пройшов ще цікавіше.  В рамках розвитку волонтерського менеджменту волонтери розробляли свої проекти, і команда, лідерами в якій  були молоді активісти з  Білої Церкви, здобула перемогу, представивши проект, який ми назвали «Відкрий донора в собі».  Він був спрямований на розвиток безоплатного донорства у місті. За це на урочистому закритті Молодіжної Асамблеї  білоцерківські червонохрестівці  були нагороджені подарунками.

Підбиття підсумків Асамблеї відбулися на урочистому закритті, де ми обговорили  проведену роботу, вручили сертифікати про участь у молодіжному Форумі. В цілому кожен із учасників отримав великий багаж нових ідей для подальшої волонтерської роботи і повіз додому вогонь милосердя, яким буде запалювати серця своїх однолітків.


Ольга Романова:

 

Ольга Романова (на знімку),

переможець Всеукраїнського конкурсу Червоного Хреста  "Волонтер року 2012" у номінації  

волонтер -  активіст,  представник делегації від Червоного Хреста в АР Крим


Та щоб там не говорили, але найбільш емоційним було завершення Форуму: в останній день його роботи учасникам влаштували справжні випробування. Було проведено навчання з першої долікарської допомоги  в екстремальних умовах: учасникам довелося допомагати потопленникам - витягнути їх з моря і робити непрямий масаж серця та штучне дихання.

Програмою навчань ми передбачили і порятунок потерпілих  на автошляхах, які потрапили в ДТП. До цього випробування ми додали перевірку знань на вміння волонтерів  транспортувати постраждалих, які отримали відкритий перелом і травму хребта. Ми відпрацювали з учасниками Асамблеї багато інших навиків, які можуть врятувати життя людині в критичних ситуаціях.



На  знімку: Ольга Романова доповідає про нагромаджений досвід у волонтерській роботі в м. Джанкої  в АР Крим

На майстер - класах ми з учасниками освоїли основи психологічної підготовки до дій у надзвичайних ситуаціях. Взяли активну участь у Національному етапі міжнародної акції «150 років гуманності», презентованої представником Міжнародного Комітету Червоного Хреста - Андрієм Нечаєм, і в тренінгах «Залишайся в безпеці» від Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. І, звичайно ж, підвищили свій професійний рівень, як волонтерів - лідерів у сфері організації волонтерського руху та роботи з молоддю. Цього не забути ніколи. І це дуже круто!



На знімку: (крайній справа) Костянтин Башкіров - голова Харківської ОО ТЧХ України, яка приймала  у себе учасників І Всеукраїнської Молодіжної Асамблеї

Вся робота, проведена на Асамблеї, сподіваюсь, послужить новим поштовхом до активізації молодіжного волонтерського руху Червоного Хреста напередодні столітнього ювілею Товариства. На мій погляд, подібні заходи необхідно проводити частіше. Мені здається, що це допомагає пошукам  ініціативної молоді розвиватися у своїй діяльності, переймати досвід інших і ділиться своїм багажем ідей з колегами. Безумно рада, що я була частиною ІІІ Всеукраїнської Молодіжної Асамблеї і тих акцій, які в її рамках  проводилися.


 Вадим Мойсеєнко:


Вадим Мойсеєнко  (на знімку - крайній зліва),

голова молодіжної організації при Львівській ОО ТЧХУ,

член Молодіжної Ради при НК ТЧХУ


На Асамблеї ми не лише слухали, брали участь у майстер-класах і тренінгах, але і доповідали про свої молодіжні організації в регіонах. Ці доповіді ми озвучували на другий день роботи Форуму.

Якщо говорити про життя червонохрестівської молоді на Львівщині, то треба зазначити наступне: з метою залучення молоді до Червонохресного Руху ЛОО ТЧХУ було підписано спільні листи з Департаментом освіти  та науки ЛОДА та Департаментом ОЗ ЛОДА. І це вже дало свої позитивні результати: Так, наприклад, Сихівською, Франківською, Личаківською, Шевченківською РО ТЧХУ , завдяки  співпраці з відділами освіти, соціальної служби для молоді, проведено понад 30 благодійних акцій для дітей з малозабезпечених родин, дітей-сиріт та дітей-інвалідів. 


 

На знімку: навчання  навикам  надання долікарської першої  допомоги в екстремальних умовах на березі моря

Нами були проведені конкурси малюнку "Що таке Червоний Хрест” та конкурси рефератів "Туберкульоз, СНіД”. Створено клуб "Червонохресна молодь”, члени якого беруть участь у проведенні благодійних акцій. У ньому організували святкові концерти для людей похилого віку, проводять збір одягу, допомагають медсестрам Червоного Хреста в обслуговуванні одиноких, інвалідів.

 

В  Мостиській РО ТЧХУ   також проводиться робота з молоддю. В усіх середніх школах (16) та в 25 основних школах створені первинні осередки ТЧХУ, що налічують 4270 членів Товариства. У двох середніх школах створено медико-санітарні гуртки, функціонують 4 загони милосердя, а також 2 групи МГП.


 

На знімку: Оксана Будник -  головний спеціаліст  з МГП  і роботи з молоддю  в  НК ТЧХУ  (крайня зліва)

На свята учні організовують продуктові набори, тобто в своїх класах збирають благодійні внески або продукти, які потім розносять стареньким хворим на дім. З цими дітьми щороку до Великодніх свят  спільно з Червоним Хрестом проводиться благодійна акція "Великодні дзвони”. Учні  приводять своїх підопічних на акцію, вручають їм великодні кошики, зібрані своїми руками, а з боку Червоного Хреста організовується солодкий стіл та подарунки.

 

Щороку поновлюється угода співпраці з районним центром соціальних служб для молоді, а саме з відділом туризму та спорту, відділом у справах  сім’ї та молоді, відділом у справах неповнолітніх.


 

На знімку: Вадим  Мойсеєнко у ролі постраждалого на навчаннях

В Пустомитівькій РО ТЧХУ  також добре налагоджена робота з молоддю: майже всі учні шкіл, студенти технікумів, училищ є членами Товариства. Постійно залучаються діти до участі в благодійних акціях. За кожним класом закріплена потребуюча особа з числа одиноких або інвалідів. Діти збирають картоплю, інші овочі, продукти  і самі поадресно  розносять (акція "П’ять картоплин”). 


 

На знімку: упав пульс, що  робити?

Аналогічні акції проводяться і під час Великодніх, Різдвяних свят, Дня Св. Миколая. Спільно з працівниками МО ТЧХ волонтери проводять просвітницьку роботу серед учнів шкіл: з профілактики ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, здорового способу життя, гуманітарну місію Міжнародного Червоного Хреста та Українського НК ТЧХ України.

Проводиться робота по програмах «Діти України», «Діти вулиць», працюють рейди 2 рази на місяць «Базар» і «Вокзал».

 

На знімку:  Вадим Мойсеєнко (у центрі) з новими друзями

Під час Всеукраїнського місячника ЧХ була проведена презентація у Львівському національному аграрному університеті із студентами та викладацьким складом з метою залучення їх до лав ТЧХУ. Інформація про цю зустріч була висвітлена  на сайті у репортажі "Ювілейні читання" на стор. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-04-23-1553

 

Молодіжний актив відвідує одиноких підопічних ЧХ, надає їм допомогу. В районі підготовлено 22 волонтери ЧХ. Внаслідок волонтерської роботи  старшокласники стали  активніше відгукуватись на акції  РО ТЧХ, зміцнилися п/о РО ТЧХ.

 

В школах району були проведені конкурси малюнку "Що таке Червоний Хрест” та конкурси рефератів "Туберкульоз, СНіД”. Створено загони "Милосердя”, члени якого беруть участь у проведенні благодійних акцій, організували святкові концерти для людей похилого віку, проводять збір одягу, допомагають медсестрам Червоного Хреста в обслуговуванні одиноких, інвалідів.

 

За ініціативою волонтерів постійно проходять акції по збору речей б/в у банк речей РО ТЧХ від населення міста (програма «Чобіток»). Силами волонтерів роздаються буклети, надані їм працівниками РО ТЧХ.


 

На знімку: велику цікавість викликала доповідь Івана Степури про  співпрацю  Червоного Хреста і радіоаматорів

В Трускавецькій МО ТЧХУ створено молодіжні групи та клуби "Червонохресна молодь”, члени якого беруть участь у проведенні благодійних акцій, організували святкові концерти для людей похилого віку, проводять збір одягу, допомагають медсестрам Червоного Хреста в обслуговуванні одиноких, інвалідів.

Організовано загони милосердя, гурток милосердя. Щороку члени гуртка поновлюються. Їх стає все більше.  Ці діти опікуються старшими людьми – загони «Добре серце» , а також опікуються одинокими в сільській місцевості. На свята члени цих загонів організовують продуктові набори, які потім розносять стареньким хворим на дім.



На  знімку: кожен етап навчань ретельно фіксується кінооператором Кримського ТБ

До Великодніх свят,  спільно з Червоним Хрестом, ці діти проводять благодійні акції "Великодні дзвони”. Спільно проводяться молодіжні заходи, конкурси агітбригад на краще висвітлення найактуальніших проблем сьогодення ( СНіД, наркоманія, алкоголізм, тютюнопаління).   Для  всіх учасників конкурсів від МО ТЧХ готуються пам’ятні сувеніри.  У підростаючого  покоління виховуються такі якості ,як – добро, милосердя, співчуття.

Львівська обласна організація ТЧХУ співпрацює з департаментом у справах сім’ї та молоді, управлінням у справах неповнолітніх, департаментом освіти та науки ЛОДА, всіляко підтримує молодіжні проекти та роботу молодіжного клубу у проведенні акцій, заходів, щодо поширення знань про ВІЛ/СНІД, вивчення історії ЧХ та МГП, навчання з першої невідкладної допомоги.


На знімку: робота учасників  Асамблеї у групах

Про все це стало відомо й  учасникам ІІІ Всеукраїнської Молодіжної Асамблеї, які, можливо, щось з нашого досвіду запровадять і у себе. Ми для себе багато взяли з досвіду роботи молодіжних організацій Червоного Хреста Київщини, Харківшини,  АР Крим.

 

 

Фото – Івана  Степури,  Ольги  Романової, Вадима Мойсеєнка

 

Опрацював Олександр Апостолюк, волонтер Товариства Червоного Хреста України

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1095 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 13:40
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024