Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Жовтень » 11 » У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: відродження після реформування
12:50
У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: відродження після реформування

ФЕНІКС, ПОВСТАЛИЙ   З  ПОПЕЛУ


У кінці минулого року топ-темою ЗМІ була проблема реформування Державної санітарно-епідеміологічної служби України. Та минув час, емоції уляглися, і санітарні лікарі призвичаїлися до нових умов. А з ними і первинні осередки Червоного Хреста, про один з  яких – наш репортаж.






 

Хоч  якими не були би зайнятими керівники   Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України,  Микола Урбанович – директор, Любомира Шепеленко – заступник директора, вони завжди знаходять час і для Червоного Хреста.




У його члени вступило 180 осіб. Відроджену первинну організацію довірили очолювати лікарю загальної гігієни Наталії Пилип (на знімку - у центрі).  Допомагають їй у цьому активісти Червоного Хреста  - помічники санітарних лікарів Ірина Квятковська та Мар'яна Куц.




Профілактична робота серед дорослих і дітей – зараз, коли ми на порозі чергової епідемії на грип, має велике значення. Про це наголосила перед членами первинного осередку Червоного Хреста завідуюча санітарно-гігієнічною лабораторією  Наталія Купрієнко.




Тож члени осередку, без довгих умовлянь, прийняли пропозицію Червоного Хреста провести ближчим часом цикл бесід для школярів про профілактику грипу, інших распіраторних інфекційних хворіб.


 

Регулярно проводяться  контрольно-вимірювальні роботи по визначенню якості води у львівських водогонах. З цією  процедурою відмінно справляється  лікар - гігієніст Стефанія Чавс.  Колір хімічних  реактивів, які додаються до проб води, чітко вказує на ступінь забруднення.


 

Фельдшер-лаборант Ірина Бузько зайнята визначенням нітратів в різних овочах. Проблема дуже актуальна. Кожної осені прилади фіксують перевищення допустимих норм, через що відбраковується певний процент дарів осені, нехай і не дуже великий покищо, але ця тенденція не зникає, і її треба тримати під контролем. 


 


Наталія Пасіка  проводить дослідження харчових продуктів на відповідність нормативно-технічної документації. Вона контролює вміст солей важких металів, які згубні для нашого організму.


   

 

Під час стихійних лих, таких як - повінь, суховій,  епідемія інфекційної хвороби,  інші типи  і види катаклізмів, - колективу лабораторії доводиться виїздити для роботи у польових умовах разом з рятувальниками з МНС. 




Замулення криниць, водозаборів у річках і озерах може призвести до виникнення епідемії черевного тифу, дизентерії, інших кишково-шлункових розладів, тому контроль за якістю води у таких екстремальних умовах стає проблемою номер один.




Відділення особливо небезпечних інфекцій Львівського обласного лабораторного центру здійснює 

реєстрацію інфекційних захворювань, проводить епідрозслідування і на підставі аналізу отриманих 

данних встановлює причинно наслідкові зв'язки між станом здоров'я населення та середовищем 

життєдіяльності людини щодо умов та причин виникнення інфекційних хвороб.




До складу лабораторного центру входить вірусологічна лабораторія, яка проводить дослідження 

біологічного матеріалу з метою виявлення антигену вірусного гепатиту А, ротавірусів, аденовірусів, 

маркерів парентеральних гепатитів (В та С); виявлення антитіл до вірусу кору, краснухи та

епідемічного паротиту. Окрім того, матеріально-технічне забезпечення лабораторії дозволяє 

проводити дослідження біологічного матеріалу (змиви з носоглотки) сучасним методом (ПРЛ) на 

виявлення вірусу грипу.




Проводяться також санітарно-вірусологічні дослідження з об'єктів довкілля (питна вода, вода 

відкритих водойм, стічна вода, грунт) на наявність вірусів гепатиту А, ротавірусів, ентеровірусів.


 

До цих, чисто традиційних обов'язків, працівникам лабораторії після реформування галузі надали право займатися менеджментом і залучати клієнтів для замовлення досліджень на платній основі.




У неділю, 13 жовтня, професійне свято працівників  державної санітарно-епідеміологічної служби.  Відзначається воно щорічно, згідно з Указом Президента України, у другу неділю жовтня.

 

 


Ми  вітаємо їх з цією подією і бажаємо творчих успіхів у роботі і  доброго поводження в  особистому житті!

Щасти Вам, шановні колеги !

 

Довідка:

 

У статутних документах, виданих і затверджених у МОЗ України, зазначається,  що Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України, має право на:

-  проведення лабораторних досліджень на підприємствах, установах та організаціях з метою оцінки умов для провадження ними діяльності з дезінфекційними, стерилізаційними, дезінсекційними, дератизаційними засобами (розроблення, випробування, виробництво, фасування, пакування, зберігання, транспортування, оптова та роздрібна торгівля).

- проведення профілактичних та поточних дезінфекційних заходів;

-  навчання на робочих місцях фахівців відомчих лабораторій методам проведення бактеріологічних,  вірусологічних, паразитологічних,

санітарно-гігієнічних та інших досліджень;

- мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно вплинути на стан здоров’я людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, об’єктах виробничого середовища, питній воді, грунті, повітрі, біоматеріалі та довкіллі, в т.ч. діагностичні;

- проведення випробувань продукції та сировини за показниками безпечності для здоров’я людини;

- зберігання, облік, розподіл, доставка, медичних і ветеринарних діагностичних, профілактичних, імунобіологічних препаратів, поживних середовищ, штамів мікроорганізмів та лікарських засобів, штамів мікроорганізмів та лікарських засобів проти збудників інфекційних хвороб;

- здійснювати діяльність, пов’язану із придбанням, перевезенням, зберіганням, відпуском і знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у порядку, встановленому чинним законодавством України;

- видання та реалізація методичних, інформаційних та інших друкованих, аудіовізуальних, електронних матеріалів з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

До цього додамо,  що ДУ «Львівський обласний лабораторний центр ДСЕС України» ліцензований та атестований, згідно до вимог діючого законодавства. Центр забезпечений необхідним лабораторним обладнанням, на якому працюють високо кваліфіковані фахівці.

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської районноої організації  ТЧХ м. Львова

 

 

 

Переглядів: 1120 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 21:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024