Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Жовтень » 14 » У м. Яворові на Львівщині 13 жовтня освятили пам’ятник воїнам-«афганцям»
10:30
У м. Яворові на Львівщині 13 жовтня освятили пам’ятник воїнам-«афганцям»

НЕ  ЗАГОЄНІ  РАНИ  НЕ  ПОТРІБНОЇ  ВІЙНИ


  На урочистостях з нагоди відкриття 

  пам'ятника воїнам – «афганцям» були

  присутні представники влади, 

  місцевого  самоврядування, учасники 

  бойових дій в  Афганістані, народний 

  депутат  України Василь Пазиняк, а 

  також  численна громада району. 






Хвилиною  мовчання присутні вшанували пам'ять  загиблих, прозвучав військовий салют.  Священики освятили пам’ятний знак  та відслужили панахиду, після чого  відбулося покладання квітів.


Першим промову виголосив голова Яворівської райдержадміністрації Микола Романюк. Він подякував усім тим, хто був причетний до спорудження пам’ятного знаку. «У 2014 році виповнюється 25 років виведення радянських військ з Афганістану. Президент України підписав указ про оголошення 2014 року – Роком учасників бойових дій на території інших держав, що свідчить про значну увагу Президента до вирішення проблем учасників локальних війн і військових конфліктів, насамперед до ветеранів - афганців. Це категорія людей, які в мирний час пройшли крізь пекло війни і сьогодні беруть активну участь у будівництві держави. Приємно відзначити, що колишні воїни афганці, зберігаючи бойове братерство, займають активну життєву позицію, спрямовують зусилля на розвиток Української держави, бережуть пам'ять про полеглих побратимів. Дякуємо членам Яворівської районної спілки ветеранів Афганістану, скульптору Петру Штаєру, релігійним організаціям, усім, хто долучився до створення цього пам’ятного знаку» - зазначив у своєму виступі голова райдержадміністрації Микола Романюк.

Народний депутат України Василь Пазиняк висловив свої співчуття рідним загиблих героїв. «Щоб ніколи наші хлопці ніде не воювали, щоб більше ніколи ми не споруджували таких пам’ятників», – наголосив нардеп.

Музичний супровід церемонії відкриття здійснював військовий оркестр 24-ї окремої механізованої бригади імені князя Данила Галицького.

«Як священик я поховав не одного хлопця, якого в цинковому гробу привезли з Афганістану. Повірте, на війну дітей посилає влада – не від Бога. Тому в ланцюжку пам’яті про «афганське пекло», в якому згоріли тисячі українців, не повинно бути слабкої ланки – забуття».

Про це заявив у неділю, 13 жовтня, в місті Яворові під час відкриття пам’ятника воїнам-афганцям капелан Львівського обласного козацького товариства Всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво», кавалер «Срібного козацького хреста» Йосиф Лучит. Про це повідомив власкор IA ZIK.

За словами козацького душпастиря Львівщини Йосифа, який довший час був настоятелем храму Святого Юра в Яворові, відрадно, що освячення пам’ятника яворівським юнакам, що загинули на нікому не потрібній війні, їхні бойові побратими приурочили святу Покрови Пресвятої Богородиці, яке для нас, українців, є не лише християнським, а й національним: символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого славного народу.

«Не лише козаки щиро вірили в силу Покрови, а й героїчна Українська Повстанська Армія була під опікою святої Богородиці. Отож цей день набрав не лише християнського, а й патріотичного змісту. Тому варто нам би звернутися до офіційного Києва, щоб День Збройних Сил України, які гартуються на історичних традиціях козацтва та національно-визвольних змагань, теж на державному рівні святкували саме в День Покрови Пресвятої Богородиці», – запропонував багатотисячній аудиторії, що зібралася у військовому мікрорайоні Яворова, біля церкви та КПП Залізної бригади Короля Данила, капелан Львівського обласного козацького товариства ВГО «Українське реєстрове козацтво».

Урочистості з нагоди відкриття пам’ятника воїнам, що загинули в Афганістані, капелан Яворівського гарнізону, отець-декан Володимир Шидловський розпочав із Богослужіння в церкві Покрови Пресвятої Богородиці за участі священиків з інших парафій. Люди молилися не лише за душі убієнних та за здоров’я тих, кому волею Господа вдалося вижити, а й за мир у державі та світі.

Відтак більше трьох тисяч людей пішли до пам’ятника, де відбулося віче-реквієм. Слово мали, зокрема, народний депутат України Василь Пазиняк, голови Яворівських РДА й районної ради – відповідно Микола Романюк та Іван Карпа, заступник міського голови Яворова, полковник у відставці, учасник бойових дій в Афганістані Олег Роїк, голова Львівської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Михайло Магеровський.

Відозву до учасників події прислав Герой України, доктор політології, голова Української СВА, генерал-майор Сергій Червонописький, в якій подякував колишнім бойовим побратимам за зведення пам’ятника загиблим українцям в Афганістані.

Особливо хвилюючим був виступ мами загиблого в Афганістані яворівчанина Романа Курляка, яка крізь сльози зізналася, що у фігурі солдата, яка возвисилася на постаменті, вона впізнала сина.

Дівчата в національних строях винесли на вулицю портрети загиблих в Афганістані яворівських юнаків. А скульптор Петро Штаєр пояснив аудиторії, що він образ воїна-афганця зробив таким, щоб у ньому пересікалися риси усіх дев’яти юнаків з Яворівщини, які життям заплатили за бездумну та підлу політику тоталітарного режиму.

Голова Яворівської РО УСВА Мирон Дудич замість промови виконав під гітару пісню, яку написав ще зовсім юним хлопцем у перерві між боями.

Сотні людей, серед яких були і ветерани Афганістану, і родини загиблих, під сумну мелодію у виконані військового оркестру понесли до пам’ятника квіти. А солдати 24-ї окремої механізованої Залізної бригади імені князя Данила Галицького поклали гірлянди слави, вшанували загиблих українців в Афганістані символічними пострілами в небо зі стрілецької зброї та пройшли повз монумент урочистим маршем.

У коментарі власкорові IA ZIK колишній військовий журналіст, який пройшов горнило афганської війни, полковник запасу, депутат Яворівської районної ради Ігор Гевко зазначив, що постамент у вигляді двох скал та скверик біля нього зведено самими «афганцями» під час десятків толок, а гроші жертвували прості люди.

«Ми навіть, чесно кажучи, й не сподівалися, що митець Петро Штаєр створить фігуру воїна-афганця, наче живу людину. Також щиро дякуємо головному архітекторові Яворівського району Любомирові Новосільцю, який був ідейним натхненником цього пам’ятника», – зазначив колишній журналіст - «афганець».

Нагадаємо, що під час толок споруджувати пам’ятник бойовим побратимам «афганці» приходили навіть на милицях.

Пам’ятний  знак воїнам-«афганцям»  у місті Яворові відкрито. Біля нього покладаються вінки, квіти, аби вшанувати тих, хто не повернувся з бою.

 

Довідка

 

Загалом 226 яворівчан – офіцерів, прапорщиків, сержантів та солдатів пройшло через криваві жорна Афганістану: дев’ятеро юнаків загинуло (один зник безвісти), ще троє померло вдома від ран. За героїзм сімох вихідців з Яворівського району нагороджено орденом «Червоної Зірки», 2 – орденом «За службу Батьківщині», 16 – медаллю «За бойові заслуги, 7 – медаллю «За відвагу». Відділи своє молоде життя на цій невизнаній війні яворівчани: Михайло Виздрик, с. Кам’янобрід; Зиновій Середа, с. Мужиловичі; Іван Кіт, с. Передвір’я; Роман Курляк, с. Калинівка; Михайло Дудик, с. Залужжя; Андрій Калитка, с. Страдч; Роман Гуль, с. Жорниська; Ярослав Бубняк, с. Старичі; Ігор Гринник, м. Новояворівськ. Яворівська РО ТЧХ України, яку очолює Ірина Байдала, випускниця УКУ, незмінно опікується,  в  міру своїх сил і можливостей, родинами воїнів – «афганців». 

Фото - www.javoriv-rda.gov.ua

Джерела:

http://www.javoriv-rda.gov.ua/index.php/novini-yavorivschini/na-yavorivschini-vidkrili-pamyatnik-scho-uvikovichnit-podvig-afgantsiv.html

http://zik.ua/ua/news/2013/10/14/v_yavorovi_osvyatyly_pamyatnyk_voinamafgantsyam_434119

 

 

Переглядів: 1057 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 04:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024