Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Жовтень » 14 » Сьогодні, на свято Покрови, у м. Рівному відкрили пам'ятну дошку активістці Українського Червоного Хреста і УПА
15:55
Сьогодні, на свято Покрови, у м. Рівному відкрили пам'ятну дошку активістці Українського Червоного Хреста і УПА

ВДЯЧНІСТЬ


Активну діячку Українського Червоного Хреста та Української повстанської армії Харитю Кононенко, закатовану гітлерівцями у 1943 р., вшанували у Рівному. На її честь в центрі міста відкрили пам'ятну дошку.








Харитя Кононенко все своє життя присвятила боротьбі за волю української держави. Виходець з Полтавщини, народилася в сім'ї відомого громадського діяча Олександра Вілінського, була активісткою студентського руху та Пласту.




У 40-х роках минулого століття, після захисту докторської дисертації у Відні, вона перебралася до Рівного, де стала одним з керівників леґального Українського Червоного Хреста на Волині з осередком у Рівному й займалася відродженням товариства "Просвіта".




Харитя Кононенко активно співпрацювала з УПА, постачала повстанцям медикаменти й посилала до них медичний персонал. Цього року минає 70 років із дня смерті Харитини Кононенко, активістки жіночого руху та УПА




Саме за зв'язок з УПА українську патріотку заарештували у липні 1943 року, утримували у рівненській в'язниці й у жовтні 1943 розстріляли. До слова, це та сама в'язниця, у колишньому приміщенні якої нині розташували кафе та більярд...




Пам'ятну дошку відкрили за ініціативи рівненської "Просвіти". Щоправда, не на стінах в'язниці, а на будинку за адресою Соборна, 15 (поблизу ЦУМу). Як пояснив міський голова Рівного Володимир Хомко, це місце обрали, тому що тут проходить багато людей й вони звертатимуть увагу на пам'ятну дошку.




До слова, Харитя Кононенко стала однією з героїнь проекту "12 історій про УПА", який провели у Рівному торік, до 70-річчя створення Української повстанської армії.

 

Фото – www.ogo.ua

Джерело:

http://www.ogo.ua/articles/view/2013-10-14/43834.html

 



 

Переглядів: 704 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 22:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024