Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Жовтень » 17 » На юридичні теми: у громади Львова хочуть відсудити Музей історії медицини
13:23
На юридичні теми: у громади Львова хочуть відсудити Музей історії медицини

ЮРИДИЧНИЙ  КАЗУС

 

  У Львові через суд хочуть повернути у приватну

  власність будівлю та прилеглу земельну ділянку Музею

  історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина,

  що на вул. Кармалюка, 3. Про це пише на своїй сторінці

  у Facebook начальник юридичного управління Львівської 

 міської ради Гелена Пайонкевич.




На знімку: будівля на вул. Кармалюка, 3  у Львові

Зараз, зазначає Гелена Пайонкевич, приміщення музею належить місту. Засновником музею є Українське лікарське товариство.

«Будинок, в якому розташований музей, має виняткову історію. Колись там проживав професор Мар’ян Панчишин, іменем якого названо музей. Після його смерті в будинку залишилися проживати його дружина та син. 1948 року цей будинок продали іншому подружжю. 1963 року подружжя звернулося до міськвиконкому з проханням взяти будинок на баланс місцевих рад та повернути їм кошти, витрачені на купівлю будинку», – пише чиновниця. 1969 року будинок прийняли на баланс міськради.

Подружжя, яке володіло будинком, переїхало на постійне проживання до Києва. Відтак, 47 років, наголошує Гелена Пайонкевич, право власності громади на будинок ніхто не оскаржував. Але зараз донька подружжя звернулась до суду про визнання за нею права власності на будинок та земельну ділянку в порядку успадкування. 

Завідувач Музею історії медицини Галичини Олександр Канчалаба розповів ZAXID.NET, що зараз питання права власності на будівлю розглядають в Личаківському райсуді Львова. Наступне судове засідання заплановане на кінець жовтня.

«Одне коло судів уже пройшло: почалося все 2009 року у листопаді – з позову в Личаківський райсуд, міська рада суд виграла. Апеляцію міська рада також виграла. Відтак, була подана касація у Вищий спеціалізований суд. Останній скерував справу до першої інстанції», – сказав Олександр Канчалаба.

Він зауважив, що якщо місто програє суд, музею не буде куди подітись, хіба «на вулицю».

«Лікарське товариство спеціально орендувало приміщення під музей. На Заході України ми – єдиний медичний музей. Адже ще у Вінниці є музей Пирогова, а в Києві – Державний медичний музей», – сказав Олександр Канчалаба. 

Зауважимо, у будівлі на вул. Кармалюка, 3 також знаходиться «Галицька лікарняна каса».


Як інформує Центр міської історії Центрально-Східної Європи, будинок на вул. Кармелюка, 3 збудований 1923 року, архітектор Казимир Теодорович. Будівля – приклад львівської житлової архітектури 1920-х років. У 1960-1970 роках тут знаходився відділ інституту прикладних наук математики АН УРСР і міський ЗАГС новонароджених дітей, згодом – художньо-меморіальний музей Антона Манастирського, з 1990 pоку – музей історії медицини Галичини. 1992 року віллу передали в оренду Українському лікарському товариству. Hа фасаді будинку є меморіальна дошка з нагоди створення музею (скульптор Емануїл Мисько).


Будинок зведений у стилі арт-деко з елементами карпатської народної архітектури та «закопанського» стилю. Двоповерховий, цегляний, тинькований.


Нагадаємо, 2008 року у Львові знесли будинок відомого українського композитора Ярослава Ярославенка, який у родичів Ярославенка викупили. Будинок був пам’яткою історії та мистецтва.

 

Фото - maps.google.com

Джерело: 

http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?u_gromadi_lvova_hochut_vidsuditi_muzey_istoriyi_meditsini&objectId=1295613

 

Переглядів: 740 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 23:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024