Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Жовтень » 17 » Молитвою і милостинею у Львові вшанували пам’ять жертв тоталітарних режимів
19:36
Молитвою і милостинею у Львові вшанували пам’ять жертв тоталітарних режимів

МОЛИТВА  І  МИЛОСТИНЯ  ЗАРАДИ   ПРИМИРЕННЯ


Біля хреста, на місці колишнього нацистського концтабору «Шталаг-328» у Львові,  пролунала різними мовами  молитва «Отче наш». Сюди прийшли   на  Молебень 11 жовтня представники Дорадчої ради Міжнародного товариства Максиміліана Кольбе: з Німеччини, Ірландії, Італії, Боснії і Герцеговини та з України.

 



Вони взяли участь у заходах з ушанування пам’яті жертв тоталітарних режимів, які організували згадане Товариство та Інститут релігії і суспільства Українського католицького університету. Один з організаторів цих заходів, пан Ярослав Кіт, розповів:


 

 

- Фундація Максиміліана Кольбе Верк з Німеччини займається вшануванням пам’яті жертв тоталітарних режимів і найбільше зацікавлена саме Центрально - Східною Європою. Сьогоднішній візит представників Ради фундації - це знаменна подія, бо вони беруть участь у «круглому столі», організованому спільно з УКУ та іншими закладами. Присвячений  він жертвам радянського і нацистського режимів.


 

У такому широкому складі, як зараз, представники фундації з’їхалися вперше. І разом із німецьким єпископом і Владикою Венедиктом вони молилися у дворі  в’язниці на Лонцького, а також на місці концтабору «Шталаг-328». Це спільна акція римо-католиків, українських греко-католиків, яка, можливо, започаткує більш тісну співпрацю, пов’язану з пам’яттю про жертв режимів.


 


Фундація Кольбе започаткована 1973 р. і цьогоріч відзначає своє 40-річчя. В Україні цей рух з'явився у 1992 р. і активно розвивається протягом кількох останніх років. Він займається благодійністю  і тим, що запрошує громадян України, колишніх в'язнів фашистських концтаборів, до інших країн, аби вшановувати і, головне, досліджувати пам’ять жертв різних тоталітарних режимів.

До руху підключається молодь - різних Церков і різних національностей. Підхід повністю позаконфесійний, діяльність фундації підтримують і православні, й навіть невіруючі. Бо об’єднавчим фактором є людська пам’ять, яка може піднести загальнолюдські і християнські цінності до нових висот.

Під час відвідин Національного музею-меморіалу жертв тоталітарних режимів «Тюрма на Лонцького» єпископ-помічник Львівський УГКЦ Владика Венедикт Алексійчук очолив там панахиду за невинно убієнних.

Після панахиди учасники Міжнародного товариства Максиміліана Кольбе із запаленими свічками здійснили поминальне паломництво «дорогою смерті» від колишньої тюрми на Лонцького до хреста на терені львівської Цитаделі, де в роки Другої світової війни був концтабір «Шталаг-328».

Звертаючись до присутніх, проректор Українського католицького університету пан Мирослав Маринович, зокрема, сказав:

 - Для допомоги ув’язненим восени 1941 року було створено спільний для українців, поляків та євреїв Український комітет. Очолив його Кость Паньківський. Від єврейської громади до Комітету увійшов адвокат Макс Шаф, а поляків представляла пані Марія Бартель, дружина колишнього прем’єра Польщі, професора Казимира Бартеля, розстріляного нацистами. Цей Комітет не ділив людей за національностями. Він допомагав тим в’язням, кому ще можна було допомогти, рятував тих, кого ще можна було врятувати. Саме ця місія записана і в концепції Товариства Максиміліана Кольбе: не допустити, щоб останнє слово було за насильством.

 (Повний виклад виступу Мирослава Мариновича розміщений у його блозі на порталі РІСУ за адресою - http://risu.org.ua/ru/index/blog/~Myroslav+Marynovych/54006/ ).


 


Милосердя не знає ні націй, ні рас, ні кордонів. Воно – вище надбання гуманізму.   Діяльніть фонду Максиміліана Кольбе яскраве цьому підтвердження. З 1992 р. товариство Максиміліан - Кольбе - Верк надає допомогу колишнім в'язням концтаборів і гетто , які проживають у країнах колишнього Радянського Союзу. На сьогоднішній день в ці країни було здійснено 26 перевезень по доставці гуманітарної допомоги. Щоразу близько 1200 - 1500 осіб отримують гуманітарну та грошову допомогу .

Починаючи з 2002 р., замість доставки гуманітарних вантажів  фонд Максиміліан - Кольбе - Верк допомагає колишнім в'язням концтаборів і гетто фінансово у рамках різних проектів допомоги та зустрічей.

Співробітники і волонтери фонду їздять на зустрічі з колишніми в'язнями та  провідують прикутих до ліжка хворих. У рамках таких проектів колишні в'язні , які проживають у СНД , отримують фінансову підтримку. Це стосується допомоги та зустрічей  з тими,  хто  проживає в Молдові , Росії (у т. ч. в Калінінградській обл.), Білорусі, Латвії, Литві, Естонії, Казахстані і в Україні .

З 2007 р. фонд також надає своїм  підопічним можливість санаторного відпочинку. Колишні в'язні концтаборів і гетто приїжджають до Німеччини на відпочинок і на зустрічі з німцями. На сьогоднішній день було відправлено понад 12500запрошень. 

Щорічно близько 300 колишніх в'язнів з Польщі та інших країн Середньої та Східної Європи беруть участь у зустрічах , супроводжуваних волонтерами фонду. Крім туристичної програми, гості беруть участь у зустрічах з громадськістю і відвідують німецькі школи. Вони розповідають слухачам про свої страждання і жахливі часи  ув'язнення у концтаборах або гетто. Завдяки цим зустрічам, насамперед молодь, має можливість познайомитися з очевидцями минулих подій , а колишні в'язні - з сучасною Німеччиною.

Фонд заснований католиками Німеччини. Нині у ньому близько 80 добровільних помічників, які  беруть активну участь у роботі фонду Максиміліан - Кольбе - Верк . Вони безоплатно виконують всі  доручення та взяті на себе завдання: організовують зустрічі та супроводжують колишніх в'язнів під час їх перебування на відпочинку в Німеччині та за її межами. 


 


У Львові німецькі добродійники – часті гості. Торік вони були спонсорами до Дня св. Миколая, зустрічі Нового року. Одну з  делегацій,  яка побувала у Львівській  обласній організації Товариства Червоного Хреста України напередодні Різдва,  очолював президент фонду Вольфганг Герстнер.

 

Про це ми повідомляли у репортажах, розміщених на  сторінках за адресою:

http://lviv-redcross.at.ua/blog/2011-12-22-256

http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-12-18-1033


 


Нині  з німецькою  делегацією для участі у «круглому столі»  у  Львів прибула  працівник фонду пані  Урсула Фокс. 




Працівники медико-соціального центру (МСЦ)  Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, який очолює директор Ніна Добренька,  спільно з представниками фонду Максиміліан - Кольбе - Верк, на чолі з п.Урсулою Фокс, знайшли можливість відвідати лежачих хворих.




Підопічним фонду і Червоного Хреста передали пакети з фруктами, соками, солодощами, а для потребуючих - памперси та пеленки.


 


Червоний Хрест у свою чергу надав допомогу - гелями для прання, що не є менш важливим для лежачих хворих. Вартість допомоги склала 250 грн на кожного підопічного.

Люди, які  відвідували медико-соціальний центр Червоного Хреста протягом 17 років, зараз хворіють і не виходять зі своїх домівок, бо деякі прикуті хворобою до ліжок, були зворушені і втішені відвіданням їх працівниками МСЦ і німецькими спонсорами.


 


Протягом двох днів, 11-12  жовтня,  медична сестра  МСЦ ЛОО ТЧХУ Оксана Паливода,  директор цього  благодійного закладу  - Ніна Добренька та гості  з Німеччини,  на чолі з п. Урсулою Фокс,  відвідали  7  лежачих хворих ,  в їх  числі і в'язнів концтаборів – Бухенвальд, Івана  Ревяцького та Освенцім, Лідію Писаренко. Такі відвідини продовжують їм життя, бо це означає, що про них пам'ятають, за них турбуються не тільки Червоний Хрест  в Україні , а й добротворці з Німеччини, які вносять благодійні пожертви для колишніх в'язнів фашистських концтаборів.


 

І примирення, завдяки молитві, милосердю і милостині, треба сподіватися, прийде  у  наш спільний у майбутньому

Європейський Дім.

 

Довідка:

У 1964 р. група німецьких католиків відвідувала музей-меморіал Аушвіц . Там вони зустріли колишніх в'язнів , які жили на межі бідності. У той час ще не вживалися кроки до примирення, спокути і не планувалася фінансова компенсація з боку уряду ФРН. Тому , на знак симпатії і солідарності , було прийнято рішення про здійснення перших благодійних заходів. Як результат , незважаючи на важкі політичні відносини між Німеччиною та

Польщею , в 1973 р. за спільним рішенням різних католицьких організацій було засновано благодійний фонд Максиміліан - Кольбе - Верк . Свою діяльність  він  фінансує значною мірою  завдяки добровільним пожертвам німецьких громадян , а також за рахунок збору пожертвувань в церквах. Завдяки діяльності одного із засновників , Альфонса Ерб , а також його дочки Елізабет Ерб , фонд досяг довіри багатьох людей , постраждалих від фашистського режиму.




Фонд не випадково названо ім'ям Максиміліана Кольбе . Раймунд Кольбе народився 8 січня 1894 р. у Польщі. Після вступу в Орден Францисканців він отримав чернече ім'я Максиміліан . Батько Кольбе заснував францисканський монастир Непокаланів і створив крупний католицький прес-центр. 

У лютому 1941 він був заарештований гестапо і відправлений у в'язницю , а потім до концтабору Аушвіц . Він був в'язнем за номером 16670 . Наприкінці липня 1941 р., як покарання за втечу з концтабору одного з ув'язнених , десять інших в'язнів,  заручників,   були засуджені до голодної смерті.




Максиміліан Кольбе пішов добровільно на смерть замість Францішка Гайовнічка - в'язня , у якого залишалася сім'я і діти (на знімку). 14 серпня 1941 р., після двох тижнів у «голодному бункері», о. Кольбе був убитий уколом фенолу і спалений у табірному крематорії .

Під час покарання у «голодному бункері»,  незважаючи на нелюдське ставлення тюремщиків, священик не втомлювався проповідувати про любов і втішати інших в'язнів. Тож як "Мученик - примирення" він був зарахований Церквою до лику святих в 1982 р.

Францішек Гайовнічек дочекався звільнення з концтабору  Аушвіц і повернувся додому. Він помер в 1995 р.

Починаючи  з 1973 р. , фонд Максиміліан - Кольбе - Верк надає допомогу колишнім в'язням концтаборів і гетто в Польщі. До складу цієї допомоги входять: індивідуальні грошові виплати , фінансова підтримка хворих , які потребують постійного догляду на дому, медико - соціальні центри в Лодзі і в Кракові . Крім поїздок до Німеччини , фонд також фінансує відпочинок в санаторіях. Прикутих до ліжка хворих, німецькі волонтери відвідують на дому. 

У співпраці з фондом Максиміліан - Кольбе - Верк польські колишні в'язні побудували мережу взаємодопомоги. В якості довірених осіб вони координують різні форми допомоги , пропоновані суспільством , і обслуговують на громадських засадах  медико - соціальні центри в Лодзі і в Кракові . Медико - соціальні центри є одночасно місцями зустрічей і консультаційними пунктами. 

Детальнішу  інформацію про фонд можна  отримати за такими контактними даними:

 

Керівник: Вольфганг Герстнер

Адреса: Maximilian-Kolbe-Werk

Karlstrase 40

79104 Freiburg

Германия

 

Тел.: +49/761/200-348

Факс: +49/761/200-596

 

Email: info@maximilian-kolbe-werk.de

URL: www.maximilian-kolbe-werk.de

 

 

Фото –  Мирослава Мариновича, Ніни Добренької, Урсули  Фокс, Ірини Апостолюк 

Прес  - служба Львівської ОО ТЧХ  України

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1408 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 12:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024