Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Листопад » 5 » Ім'я в історії: Рудольф Сайтерс - президент Німецького Червоного Хреста
10:52
Ім'я в історії: Рудольф Сайтерс - президент Німецького Червоного Хреста

АРХІТЕКТОР ЄДНАННЯ НІМЕЧЧИНИ І СВІТУ

 

  Рудольф Сайтерс народився 13 жовтня 1937 року в м. Оснабрюк ,   

  одружений, має трьох дочок. Закінчив факультет права в університеті 

  м.  Мюнстер . Член партії ХДС. Тридцять три роки був депутатом 

  і членом  Бундестагу . Тепер , починаючи з 2003 р., - президент Німецького 

  Червоного  Хреста. З місією милосердя і допомоги знедоленим об'їздив увесь 

  світ. У  Львові з візитом був  19-21 вересня 2012 р.

 



Львів'яни могли познайомитися з доктором Рудольфом Сайтерсом у вересні 2012. Він очолював делегацію Німецького Червоного Хреста. Візит був грунтовним . Партнери побували в обласній та районних організаціях Червоного Хреста , Львівській облдержадміністрації , Міжнародній клініці відновлювального лікування в Трускавці, яку очолює доктор медичних наук , професор , визнаний авторитет у лікуванні дитячого церебрального паралічу , Герой України - Володимир Козявкін. У свій  час  всі  фази візиту детально  висвітлювалися на нашому  сайті.


 

На знімку : д- р Р. Сайтерса приймає професор В. Козявкін у своїй клініці в Трускавці 20 вересня 2012

 

Завдяки цьому візиту , було підписано Меморандум про співпрацю Німецького Червоного Хреста з Товариством Червоного Хреста України .


 

На знімку: зустріч д -ра Р. Сайтерса у Львівському аеропорту .

У ході візиту вдалося познайомитися ближче з членами делегації та її поважним керівником .

Д -р Рудольф Сайтерс - політик з великим стажем. У доленосному 1989 йому судилося стати одним з архітекторів об'єднання Німеччини . Він , від імені канцлера Гельмута Коля , брав в той час участь у переговорному процесі з Кремлем.

Згадуючи ті дні ,  він говорить : «Це був неповторний в житті час . Про нього у мене тільки приємні спогади. Не забути 30 вересня 1989 , коли я стояв на балконі в Празі , а працівники Посольства Німеччини , керуючись документами , підписаними тодішнім міністром закордонних справ ФРН Гансом - Дітріхом Геншером , оголошували про дозвіл на виїзд. Як вирувало людське море ! Якою була наша радість ! Незабаром впала Берлінська стіна , перестала існувати маріонеткова НДР, столиця країни переїхала з Бонна до Берліна, і Німеччина нарешті стала єдиною державою».

 

В об'єднаній Німеччині Р. Сайтерс був призначений на дуже відповідальний пост міністра внутрішніх справ . Треба було відразу вирішувати безліч невідкладних новацій , в основному технічного переозброєння правоохоронців. У минулому Р. Сайтерс , як людина з юридичною освітою , був адвокатом. Мав хорошу практику. Потім працював в законодавчих органах Бундестагу .

 

Клопотів спочатку на новій посаді було чимало , бо ніколи не служив у поліції .   Знав про її структуру, завдання та практику сучасної боротьби з криміналітетом , як звичайний юрист , нехай і зі значком депутата . Про все довелося дізнаватися на марші. Не цурався технічних новинок. Наприклад , радіолокації , інфрачервоного світла , космічних навігаційних систем і багато чого іншого , без чого успішно розслідувати злочини було б сьогодні просто неможливо.

 

Так тривало до 1993 р. Через неузгодженість між різними службами Міністерства внутрішніх справ , недосконалість тодішнього законодавства , сталася осічка в боротьбі з терористами. Один з них був убитий. З чуток , - поліцією. Із прокурорського розслідування з'ясувалося , що він покінчив з собою сам , не бажаючи здаватися поліції живцем.

 

Як би там не було , але Р. Сайтерс після цього інциденту подав у відставку з міністерської посади . Як член Християнсько - Демократичного Союзу , правлячої партії Німеччини , працював на високих партійних посадах . Ідеологія цієї партії включає в себе багато пунктів , які відносяться до царини християнського милосердя . І в майбутньому ця обставина стане визначальною для долі колишнього міністра.

 

У 1998 - 2000 р.р. - Д- р Р. Сайтерс знову в парламенті Німеччини . На цей раз , він є віце - президентом Бундестагу , депутатом від Християнсько - Демократичного Союзу. Після приходу до влади соціал - демократів , повертається на партійну роботу в ХДС.

 

У 2003 р. йому запропонували очолити Червоний Хрест Німеччини: погодився без довгих коливань . Робота , по суті , залишалася тією ж , що і в Християнсько - Демократичному Союзі , але в іншій формі , і при широких можливостях.

Якщо озирнутися назад , то Червоний Хрест Німеччини за роки його президентства зміцнів і став більш гнучким у менеджменті, розширив асортимент послуг , отримав більший міжнародний авторитет, зокрема,  як посередника  у  гарячих  точках планети,  таких  як Сірія, Дарфур, Сомалі та ін. Зараз ця організація , як член МФ ТЧХ і ЧП , надає допомогу 50 країнам. Добровольці з нашивкою «DRK» відомі в усьому світі, в тому числі і в Україні .


 

На знімку:  (зліва на право) Іван Усіченко,  - президент Товариства Червоного Хреста України,  д-р Рудольф Сайтерс, - президент Німецького Червоного Хреста, Йоган  Ріхарт - завідувач міжнародним  відділом 

Німецького Червоного Хреста  у медико - соціальному центрі  ЛОО ТЧХ України 19  вересня 2012 р. 



З перших же днів катастрофи на ЧАЕС , Німецький Червоний Хрест взяв участь у розробці та фінансуванні спеціальної програми допомоги його жертвам . З роками цю програму можна було б вже і згорнути . Але завдяки його підтримці , вона діє і донині. Адже в листопаді 2006 р. д -р Р. Сайтерс особисто побував на ЧАЕС , був у музеї , присвяченому висвітленню цієї планетарної техногенної катастрофи , брав участь в урочистій передачі Німецьким Червоним Хрестом пересувної діагностичної установки своїм колегам з ТЧХ України для потреб чорнобильців.

 

З його ініціативи Червоні Хрести окремих земель Німеччини уклали угоди про співпрацю з обласними організаціями ТЧХ України . У Львові така співпраця зав'язалася з Баденським і Баварським Червоним Хрестом , в Харкові - з м. Люкенвальде , округ Флемінг - Шпревальд . Такі зв'язки встановилися в Івано - Франківську , Тернополі , Житомирі , інших обласних центрах.


 

На знімку: Іван Усіченко , президент Товариства Червоного Хреста України , і д-р Рудольф Сайтерс , президент Німецького Червоного Хреста , підписують 21 вересня 2012 р. Меморандум про співробітництво і взаємодопомогу .

 

Але прийшов час їх оновлювати. А для цього необхідна нова угода між Німецьким Червоним Хрестом і Товариством Червоного Хреста України . За цей час в обох державах прийнято багато нових законів , що стосуються як роботи з волонтерами та некомерційними організаціями , так і соціальної допомоги інвалідам , самітнім людям похилого віку , багатодітним сім'ям , іншим незахищеним категоріям верств населення.

 

Будучи юристом , д -р Р. Сайтерс дуже добре орієнтується в цих українських юридичних лабіринтах , тому на першому етапі поновлення Угоди вирішили обмежитися тільки Меморандумом. Цей документ , - робоче завдання для юридичних служб обох відомств : розробити таку оновлену Угоду, яка була б кращою за попередню.

 

Фото - автора

Ірина Апостолюк ,

голова Личаківської РО ТЧХ м. Львів

Переглядів: 990 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 23:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024