Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Листопад » 6 » Вісті від наших партнерів: інтерв"ю з Єжи Гахом - Асистентом Головного Скаутмайстра Ордену Всесвітніх Скаутів
14:00
Вісті від наших партнерів: інтерв"ю з Єжи Гахом - Асистентом Головного Скаутмайстра Ордену Всесвітніх Скаутів

ПРОБУДЖЕННЯ 


 Вже другий рік, як між Червоним Хрестом і скаутами з ОУС зав'язалися 

 партнерські  стосунки. Незабаром, 11 листопада, Орден Всесвітніх Скаутів,

 до  якого належить і Організація Українських Скаутів (ОУС) відзначатиме 

 102 -  річчя. З цієї нагоди пропонуємо інтерв’ю Асистента Головного 

 Скаутмайстра  Ордену Всесвітніх Скаутів, друга Єжи Гаха,  яке він дав 

 кореспонденту сайту ОУС  Анні Волошин.

 


Орден Всесвітніх Скаутів - найстаріше всесвітнє скаутське об'єднання. Які організації  у нього входять?

На даний момент до Ордену належать Скаутські Організації з таких країн: Велика Британія (BBS&BGS), Австралія (IAS), Польща (KH DP, HGW, SH K), Україна (ОУС), Італія (SNFS), Болівія (UTSA), Бразилія (UTSA), Чилі (UTSA), Домініканська Республіка (UTSA), Ямайка (GSJ), Мексика (MS AC), Перу (UTSA, APSM), Уругвай (UTSA) і кандидати з США.

Членами Ордену Всесвітніх Скаутів можуть бути тільки юридично зареєстровані скаутські організації, а не індивідуальні особи. Їх члени зобов'язані дотримуватися Скаутського Закону, а також мінімальних  наших стандартів. Треба подати письмове зголошення до Секретаріату Ордену з проханням внести до загального реєстру. Це дає право на інтегрування поміж уже  діючими членами.

Які головні скаутські та моральні засади сповідує Орден Всесвітніх Скаутів ?

Всі членські організації мусять дотримуватися "мінімальних стандартів"

1) Володіти механізмами захисту молоді від розтління (психологічного, морального, сексуального).

2) Організувати страхування для покриття судових позовів відповідальності (такий механізм специфічний для Великобританії.- прим. ред.)

3) Демонструвати, - через навчання і особистий приклад, - християнську віру.

Також в Скаутському Законі для наших членів зазначаються наступні принципи:

1. Честі скаута варто довіряти

2. Скаут є лояльний своїй Вітчизні, своїм керівникам, батькам, працедавцям та підлеглим

3. Обов'язок скаута - бути корисним і допомагати іншим

4. Скаут є приятелем всіх і братом для кожного іншого скаута, незалежно від його національності або віровизнання

5. Скаут є лицарським

6. Скаут є приятелем звірят

7. Скаут виконує без дискусії вказівки батьків, патрульного або інструктора

8. Скаут усміхається і легко переборює труднощі

9. Скаут є ощадливим

10. Скаут є чистий в думках, мові і вчинках.

 

Сучасний стан Ордену Всесвітніх Скаутів: які проблеми, перспективи та виклики?

На даний момент Орден Всесвітніх Скаутів діє в двох віддалених один від одного сторонах. З одного боку Європа, колиска Ордену, де дуже активні є скаути з Великобританії, Польщі і Україні. (Поляки та Українці створили навіть своєрідну під-федерацію, яка прибрала назву Конвент св. Юрія).  Італійці - це горстка симпатиків без реальної сили для поважної діяльності. Думаю, ми повинні докласти дуже багато зусиль, щоб європейські організації поміж собою співрацювали (так як це робиться поміж українськими та польськими скаутами Ордену), але варто відкритися також особливо і на Схід, наприклад, Росія та Білорусія.

Величезна кількість наших членів є в Південній Америці (до Ордену увійшли численні Організації з іспаномовної скаутської федерації-UTSA.) Величезна заслуга в тій справі є в колишнього Адміністративного Секретаря Ордену італійця Івано Венеранді.

На жаль, у зв'язку з величезною відстанню один від одного, ми не в стані пізнати один одного зблизька, не говорячи про якусь спільну діяльність. Як на мене, існує потреба створення двох секретаріатів, але це моя особиста думка. Будемо говорити про це в листопаді в Сопоті (Польща). Не кажу про Австралію, ані про США, чи Італію, бо це малі групи, дещо ізольовані і в незнайомому середовищі, з  незначним потенціалом.

Які проекти реалізовуватиме Орден Всесвітніх Скаутів найближчим часом ?

До цього часу не було жодної спільної діяльності (поза двосторонньою українсько-польською співпрацею). Але розраховую на те, що співпраця розвиватиметься сама собою, ніяк не можна. Вирішили, що щороку будемо збиратися в травні на Асамблеї в Кракові (Польща), і що кожних два роки одна з членських організацій Ордену буде організовувати в себе Зліт. (Організаціями - членами Конвенту є: Організація Українських Скаутів, Krag Harcerski Drzewo Pokoju oraz Harcerska Gromada Wilkow im. Jana Pawla IIприм. ред.). Можливо, незабаром в Сопоті зможемо налагодити якусь ширшу співпрацю. Побачимо.

Які відносини Ордену Всесвітніх Скаутів з іншими світовими та національними скаутськими об'єднаннями?

В основному, немає жодних проблем.  Панує мир поміж OWS та іншими скаутськими федераціями. Але як то в житті завжди буває: більші Організації делікатно хочуть підпорядкувати собі менші (в Ордені Всесвітніх Скаутів в основному невеликі Організації). Вони хочуть нас собі підпорядкувати, а ми пробуємо не піддатися. Так було від початку існування OWS, і так напевно і залишиться. Ми відкриті на співпрацю з іншими скаутськими організаціями та федераціями, які шанують те, що ми є християнськими організаціями. Зараз легко можна безкарно образити християнина, але за кепкування щодо гомосексуалізму,  наприклад, можна поважно бути покараним. Внаслідок чого в інших федераціях прийнято поправки, що допускають  до виховного процесу -  гомосексуалістів. В OWS цього не допускається, і маємо надію, що ніколи не буде.

В рамках Ордену Всесвітніх Скаутів функціонує також Конвент Святого Юрія, що це за об'єднання, яка його мета?

Про Конвент Святого Юрія вже трохи говорив. Ця структура постала спонтанічно на основі польсько-українських контактів. Є цікавий момент, що в рік, коли голосно згадуються сумні польсько-українські події на Волині, ми виступаємо з ініціативою забути минулі кривди поміж нашими народами і вступити  на шлях будування братерства поміж українським і польським народами. Дуже би тішилися, якщо би до Конвенту вступили й інші організації з інших країн.

В Ордені Всесвітніх Скаутів 11 листопада відзначатимуть 102 роки з часу створення, як і коли відзначатимуть цю дату ? Які члени ОВС будуть присутні на святкуваннях?

Ця дата в Ордені Всесвітніх Скаутів є найважливішою, оскільки 11.11.1911 р. було проголошено в Королівській каплиці Savoy в Лондоні про виникнення Ордену Всесвітніх Скаутів, опираючись на Декларацію проголошення Єрусалимського королівства під час хрестових походів, перший з яких розпочався 11/11/1100 р.

Орден Всесвітніх Скаутів наслідує традиції Лицарських орденів.  Тому найголовніший провідник Ордену носить титул Головний Скаутмайстер. (Як Великий Магістр в лицарських орденах). В цьому році вперше за багато років святкування відбудеться за участі  скаутів з Британії, Польщі та України. Насправді, це історична подія. Мусіли дещо пересунути ці святкування на тиждень, бо 11.11 у Великій Британії - День пам'яті про полеглих  героїчних солдатів всіх часів, а в Польщі - День Незалежності.

Які події відбудуться в рамках цих святкувань ?

В рамках Зльоту та Зустрічі в Сопоті, названо британцями, - OWS GET TOGETHER, - будемо брати участь у тереновій грі, запропонуємо наші традиційні скаутські  ритуали: свічки, слухатимемо пісні і розповіді, відвідаємо Троймісто (Гданськ, Гдиня, Сопот). Дискутуватимемо також про вибори нового Адміністративного Секретаря і радитимемося про можливі напрямки подальшої співпраці.

Що зараз переживає Орден Всесвітніх Скаутів: повторне становлення, оновлення, реформування?

Скоріш за все, це - час пробудження по довгому сні. Я доброї думки про те, що нам це вдасться. Чому так кажу? Бо з британської сторони (про українську я вже говорив) бачу велике бажання співпрацювати. Якось треба також нав’язати контакт з Південною Америкою.

Як оцінюєте розвиток Організації Українських Скаутів, її місце в Ордені Всесвітніх Скаутів?

Мені здається, що Організація Українських Скаутів є однією з найактивніших організацій Ордену Всесвітніх Скаутів. Є одним з двигунів співпраці та інтеграції. Роль цієї Організації оцінюю як дуже позитивну.

Що можете сказати про власний досвід в скаутингу? Як все починалося ?

Мене намовили до скаутингу мої друзі, коли мені було 12 років. Через рік Дружина розпалася, однак коли мав 18 років поїхав на курс дружинових і потім створив Дружину в Сопоті. Потім провадив об'єднання дружин в Сопоті (щось на зразок Стягу в ОУС – прим. ред.). Далі - інструкторське коло в Гданську. Коли настали часи великої віднови,  це коли утворилася Солідарність, брав участь в структурах оновленого та реформованого ZHP – об'єднань Андрія Малковського. Потім був занепад, оголосили військовий стан. Коли знову з'явилася можливість діяльності, створив Об'єднання Krag Instruktorow Lesna Szkolka, і її філію - Hufiec LS-Kaszuby в Швеції. Через деякий  час приєднався до великої організації відновленого харцерства ZHR. Потім виокремив з Лісної шкілки ,- її християнську частину,  - Krag Harcerski Drzewo Pokoju. Останнім моїм дітищем є організація - незалежна дружина хлопців під назвою Harcerska Gromada Wilkow im. Jana Pawla II. Люблю нові виклики, нові виховні проекти.

Чи маєте хобі ?

Поза скаутингом та харцерством дуже задіяний в житті спільнот неокатехуменальних в Католицькій Церкві. Також дуже люблю музику. Уклав багато пісень, які охоче співаю на скаутських зустрічах та збірках, а також перед колом інших слухачів,  які  цінують музику.

 



Анна Волошин, 

студентка факультету журналістики Львівського НУ  ім. І. Франка


Фото  - www.skauty.org.ua

Оригінал інтерв"ю  розміщено  на сайті ОУС:

http://skauty.org.ua/news/intervju_z_ezhi_gakhom_asistentom_golovnogo_skautmajstra_ordenu_vsesvitnikh_skautiv/2013-11-06-105

 

Переглядів: 889 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 10:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024