Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Листопад » 8 » Друзі наші менші: помічник Червоного Хреста лабрадор Бім знаходить потерпілих у найскладніших умовах.
13:09
Друзі наші менші: помічник Червоного Хреста лабрадор Бім знаходить потерпілих у найскладніших умовах.

СОБАКА - РЯТУВАЛЬНИК

 

 Після трагедії у Нью-Йорку, коли впали два хмарочоси торгового 

 центру, німецькій вівчарці Догні, яка знаходила людей у завалах,

 поставили пам’ятник. У Тернополі є унікальний пес - лабрадор -

 ретрівер  на прізвисько Бім, який єдиний від Києва і до західних 

 кордонів України, має міжнародний сертифікат рятувально -

 пошукового собаки. Цікава розповідь Антоніни Брик опублікована 

 у газеті "Наш ДЕНЬ", яку і пропонуємо вашій увазі.

 

Собака – не тільки друг людини. У деяких ситуаціях чотирилапий улюбленець може бути й її рятівником, точніше, рятувальником. Бім може знайти потерпілого у руїнах на чотириметровій глибині і відчути людину, яка від нього на висоті до двох метрів!

 

Свій професіоналізм лабрадор підтвердив на чемпіонаті світу серед собак-рятувальників, який місяць тому провели у Голландії. Тоді в руїнах приміщення заховали трьох людей. Бім знайшов їх за 14 хвилин і став вісімнадцятим серед 159 собак з півсотні країн світу – Іспанії, Аргентини, Австралії, Японії, Кореї, Німеччини, Чехії… Разом зі своїми товаришами Бім виборов для України почесне третє місце.

 

Тернопільський лабрадор був наймолодшим на турнірі. Йому – лише 2,5 роки. За людськими мірками він ще підліток: жвавий і допитливий. Незважаючи на юний вік, Бім готовий рятувати людей. Коли трапляється лихо, такі собаки знаходять потерпілих у, здавалося б, неймовірних ситуаціях і умовах.

 

Уперше з цією метою їх використовували під час Першої світової війни, для пошуку тих, хто вижив на полі бою. Після трагедії у Нью-Йорку, коли впали два хмарочоси торгового центру, німецькій вівчарці Догні, яка невтомно знаходила людей у завалах, поставили пам’ятник.

 

На жаль, кінологічної рятувальної служби в області немає. Тернопільщина досі не вважалася небезпечною зоною. Ми не потерпаємо від землетрусів, але різноманітні надзвичайні ситуації доводять: потреба у чотирилапих помічниках може виникнути раптово. Техногенні завали вже були у Теребовлянському, Зборівському районах… Тож недавно при обласному управлінні ДСНС, за підтримки його керівництва, створили позаштатну пошуково-рятувальну групу, куди входить і Бім.



 

– Ми старалися зібрати людей, які є фанатами своєї справи, – розповідає господар Біма – заступник начальника оперативно-координаційного центру управління, майор служби цивільного захисту Руслан Небесний, який очолив новостворене формування. – До групи також входять піротехнік, спелеолог,  медик та інші фахівці рятувальної справи.

 

Сьогодні спеціальна апаратура дозволяє знайти людину під завалом за биттям серця, та при цьому має бути абсолютна тиша, що майже нереально. Собака ж працює за будь-яких умов. Її, переконані кінологи, не замінить жоден механізм, адже для чотирилапого помічника рятувальника навіть шум відбійних молотків – не перешкода. Його ніс розрізняє тисячі запахів. Якщо ми, наприклад, чуємо запах борщу, то собака окремо – капусти, води, м’яса… І цей нюх допомагає відшукати потерпілого в найкоротші терміни.

 

Руслан Зіновійович із Бімом навчаються у кінологічному центрі ДСНС, який розташований у містечку Ромни Сумської області. Саме там лабрадора помітив віце-президент Міжнародної організації собак-рятувальників (IRO) Детлеф Кюн, коли проводив відбір на чемпіонат світу в Голландії. Наступного року Бім та інші чотирилапі, що входять у збірну України, здаватимуть спеціальні міжнародні тести. Якщо складуть успішно, то зможуть брати участь у рятувальних операціях по всьому світу.

 

– Бім почав тренуватися, коли йому минуло трохи більше місяця, – розповідає Руслан Небесний. – Його батьки – елітні собаки, брали участь у виставках. Тож він у своєму роду став першим рятувальником.

 

Командам Біма навчали німецькою мовою – вони короткі й «тверді», а коли йде рахунок на секунди, швидкість може врятувати життя. Невдовзі лабрадор знову поїде у Ромни. Крім пошуку людей у завалах, тепер він навчатиметься знаходити потерпілих ще й на відкритій території, у лісі.

 

– А недавно Бім виявився кращим у національному чемпіонаті, – зауважує його наставник. – Цього року ввели додаткову вправу – нічний пошук, коли руїни будівлі освічені лише знадвору. У темряві Бім віднайшов потерпілого швидше, ніж інші собаки, – лише за чотири хвилини!

 

До нових обов’язків звикають і тернопільські рятувальники. Як у більшості європейських країн, тепер вони надаватимуть потерпілим домедичну допомогу. Адже в небезпечну зону  не мають права впускати лікарів, волонтерів, щоб не ризикувати їхнім життям.

 

Польські фахівці, з якими співпрацює обласне управління, вже підготували понад вісімдесят тернопільських «надзвичайників». Руслан Небесний один з перших отримав сертифікат міжнародного зразка із медичного рятівництва й тепер навчає інших.



 

Поки наставник розповідає про рятувальну службу, Бім слухняно вкладається на траву і чекає його команд, які вловлює з перших звуків. Він відчуває емоції інших й чудово ладнає з людьми. Лабрадори – сімейні та неконфліктні, і, зауважує Руслан Зіновійович, Бім дивується, чому інші собаки на вулиці іноді ставляться до нього з агресією.

 

– У мене двоє дітей, двоє внуків, а він – ще один член сім’ї, – усміхається чоловік.

 

Чи здатна Україна оцінити потрібність таких звичайних-незвичайних собак і поставити їх службу на справді міжнародний рівень? Бо чого не буває в житті… Можливо, колись і вас знайде собака – щоб урятувати.

 

Антоніна БРИК.

 

Фото –www.nday.te.ua

Джерело - http://nday.te.ua/sobaka-ryatuvalnyk/

 

Переглядів: 996 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 17.04.2024, 00:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024