Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Листопад » 20 » Вшанування жертв Голодомору 1932 – 1933 років у столиціі Австралії, м. Канбеpра, відбулося 17 листопада
13:19
Вшанування жертв Голодомору 1932 – 1933 років у столиціі Австралії, м. Канбеpра, відбулося 17 листопада

УКРАЇНЦІ АВСТРАЛІЇ  СУМУЮТЬ

 

  Під гаслом "Україна Пам’ятає – Світ 


  Визнає!" – з рамени Консисторії УАПЦ

 

  і Об‘єднання Українських Громад НПВ 


  у неділю, 17.11.2013, у Канберрі відбулося 


  вшанування пам’яті жертв тих, хто 80 


  років тому згинув траґічною смертю під час


  Голодомору - Геноциду українського народу.




З Благословення Архиєпископа Іоана (Івана Дерев’янки), Правлячого Єпископа Австралійсько-Новозеляндської Єпархії УАПЦ, в центрі Православ’я в Канберрі соборнo відбулося посвячення оновленого Пам’ятника жертвам Голодомору, який був зведений 30 років тому в часі 50-тої річниці Голодомору в 1985 році, посвячений Владикою Володимиром Дідовичем, відслонений тоді головою опизиції до австралійського уряду – паном Джоном Говардом.


 


 

В Канберру з’їхалися українці з Адельаїди, Мельбурну, Джілонґу, Брізбену, Сіднею, Нюкастлю й інших менших містечок. Навколішні дороги біля Українського Православного Центру й невеличка площа біля неї стали стоянками для авт, автобуса. Оновлений пам’ятник був накритий чорними занавісами , яких вітер, який зірвався, шарпав й пробував звалити.

 

З ранку відправлялися Служби Божі в українських Церквах в Канбері. В Св. Володимирській Парафії УГКЦ правив о. Андрій Микитюк, а Св. Миколаївській Церкві УАПЦ о. Микола Сердюк, голова Консисторії ( Брізбен), о. Василь Касіян (Джілонґ), о. Михайло Смолинець (Сідней), о. Михайло Соломко. (Канберра).  Під час Панахиди до них долучилися о. Дмитро Сенів (Сідней) і о. Андрій Микитюк (Канберра).

 

ПОХІД ДО ПАМ‘ЯТНИКА




Похід духовенства й учасників, багатьох у дуже гарних вишивках, пройшов по вулиці, яка веде з церковного подвіря до пам’ятника. Між учасниками: Консул України п. Микола Джиджора з родиною, який повернувся до нас в Австралію після двох років відсутності ( вітаємо з поверненням!), вже згадані священики пластуни, сумівці й малі діти і громадяни старшого віку.


 


Ведучий церемоній Павло Кравченко запросив до слова о. Миколу Сердюка, який відкрив жалобне зібрання доповіддю, в якій покликався на колись сказані й написані віце-прем’єром України Миколою Жулинським. Ще раз наголосив, що :…” Голодомор 1933 року – це одна з найбільш болючих і траґічних подій в історії українського народу. Цей голод не був спричинений поганим урожаєм чи іншою природною катастрофою. А був він штучний, навмисно і пляново організований московсько-большевицьким Кремлем, як засіб залякування, поборювання і фізичного знищення непокірного українського селянина та підкорення його російському диктаторському режимові та щоби знищити в душах українського народу ідеї визвольної боротьби, ідеї до самостійності України, до будови української незалежної держави. Московсько-комуністичний режим мав в пляні знищити український нарід, щоби на цьому світі з нього і сліду не залишилося”. Та нас багато і не так просто й легко нас подолати!


Отець Сердюк згадав час завершення і відкриття та посвячення пам’ятника в 1985 та відчитав всі прізвища тодішнього Комітету на чолі з Юрієм Менцінським.



 

Поему про 1933 рік, сл. Олекси Веретенченка прочитав Едвард Кульчицький.

Відбулося відслонення чотирьох сторін пам’ятника. До чого Павло Кравченко запросив Голову Консисторії У.А.П.Церкви, Архипресвітера Миколу Сердюка, ініціяторів відновлення пам’ятника – куратора Музею Тисячоліття в Канберрі, пані Любу Соловій з мужом Ярославом та о. Андрія Микитюка, настоятеля Греко-Католицького храму Св. Володимира в Канберрі — до відкриття передньої сторони пам’ятника, на якій встановлено головну плиту, яка відтворює жахливу картину страчених голодною смертю людей, на фоні цвинтаря.

 

Запрошено голову Фундації Карпати пана Володимира Войтовича, головного спонсора проєкту, що пожертвувала $6,000.00 і пана Юрка Сивака, представника Фундації Українознавчих Студій в Австралії, другого за розміром спонсора, пожертвою $5,000.00 – до відкриття плити з правого боку пам’ятника, на якій зображено невинні Жертви Голодомору-жінку-матір з мертвою дитиною на руках і маленькою дівчинкою.

 

Запрошено Представників Національної Фундації СУОА, пана Ярослава Думу, що мала пожертвувати $3,000.00 і Кредитової Кооперативи "Дністер” пана Валентина Микитенка, що пожертвувала $2,500.00 – до відкриття плити з лівого боку пам’ятника, на якій зображені у символічні – хрест, п’ять колосків пшениці і сім свічок у вічну пам’ять 7 міліонів жертв голодомору.

 

Запрошено представників молодшої ґенерації — дітей настоятеля св. Миколаївській парафії — Миколу, Матвія і Наталка Соломко - до відкриття бронзової плити на задній стороні пам’ятника – що зображує пам’ятний знак споруджений на Михайлівській площі у Києві.


 


Були покладані в стіп пам’ятника вінки й китиці квітів від Консисторії УАПЦ – Анатолій Жуківський, Парафії УАПЦ св. Миколая у Брізбені – пані Оля Бюканон, Парафії УАПЦ св. Андрія в Аделаїди – пані Олена Соловій, Парафії УАПЦ св. Покрови у Стратфілд Вест (Сідней) – голова парафіяльній раді пан Володимир Войтович, та члени ПР пана Тамара Базилицька, пані Клава Дяченко і панна Мирося Івасик, Парафії УАПЦ свято-Преображення у Блектавні (Сідней) – пані Тамара Величко, Крайової Управи Союзу Українок – паніматка Галя Касіян, яка після подарувала для Музею графіку твір Матір Божу Марусі Юрків-Яроцької, від Стейтової (НПВ) управи Союзу Українок – пані Оля Москвяк і Валентина Домазар, Сіднейська громада і Центральна Школа у Лідкомбі (Сідней) - Поліна Білинська і панна Настя, Громади Кабраматта-Ферфілду – пан Григорій Глухан і Микола Вар’янка.

 

Від посольства України в Австралії – говорив консул пан Микола Джиджора, Організації Українських Націоналістів – пан Ярослав Дума, Фундації Українознавчих Студій в Австралії – Борис Любчик, Оля Менцінська ( в імені покійної мами Ірени Гаврилів та Домна Даців (які пережили Голодомор), Христина Бейлі від ОУГ, Роксоляна Мішалов від Нової Української Школи, Осередки СУМу Сідней, Соломія Матіюк, та Квінбієну Петро Лютак, – Галя Ліщинська та Ксеня Теодорович від станиці Пласту осередок Сіднею та Канберри, Наталка Соломко, від св.Миколаївської Парафії УАПЦ в Канбері.


 


Кілька слів сказала пaні Александра Кривошия (на знімку) , котра пережила Голодомор. Відтак духовенство обох церков освятило пам’ятник і відправило соборну Панахиду.

 

Виконуючий обов’яки головy Об’єднання Громад НПВ Маркo Шумський у заключному слові, згадав осіб, які спричинилися до побудови пам’ятника, на чолі з головою будівельного комітету пам’ятника Голодомору 1983–1984 рр. пана Юрія Менцінського.

 

 

Марічка Галабурда – Чигрин

 

Докладніше  див. на сайті:

http://ukrpohliad.org/news/vshanuvannya-zhertv-golodomoru-1932-1933-rokiv-v-kanbepri.html


 

Фотоматеріяли до статті:

 

https://picasaweb.google.com/103027822885947798979/HOLODOMOR19321933CommemorationInCanberra1#

 

https://picasaweb.google.com/103027822885947798979/HOLODOMORCANBERRAVIDSLONENNIAKVITYVINKY2#

 

https://picasaweb.google.com/103027822885947798979/SKULPTURADUMYMOJI3#

 

 

Переглядів: 1381 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 03:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024