Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Грудень » 19 » Увага – досвід! Резерв Червоного Хреста на Рівненщині - волонтери
20:26
Увага – досвід! Резерв Червоного Хреста на Рівненщині - волонтери

МОЛОДЬ – НАША ОПОРА


  На початку грудня відбулося V засідання правління Рівненської обласної 

  організації Товариства Червоного Хреста України. На ньому 

  червонохрестівці аналізували хід виконання обласної молодіжної 

  Програми на 2012-2016 роки та стан розвитку волонтерського руху.

 







На знімку: заступник начальника обласного УОЗ  ОДА Ігор Добровольський вручає Почесну Грамоту

 Кабінету Міністрів України голові Острозької районної організації ТЧХУ Людмилі Швець.

 

Як зауважив голова Рівненської ОО ТЧХ України Володимир Соколенко, розвиток молодіжної ланки Червоного Хреста та волонтерського руху займає важливе місце в діяльності Товариства. Адже сьогоднішня молодь є резервом ТЧХУ, і від її прихильності ідеям гуманізму та милосердя залежатиме успіх та ефективність роботи організацій Товариства в майбутньому.

 

Тож обласна молодіжна програма покликана утверджувати серед молоді традиції милосердя, підтримки знедолених самотніх людей, вміння діяти під час стихійного лиха та катастроф, популяризувати основоположні принципи милосердя та гуманізму та спрямована на широке залучення молоді до волонтерської діяльності.

 

Її основними завданнями є: розвиток існуючих і нових напрямів діяльності молоді в обласній та міськрайонних організаціях ТЧХУ; навчання молодих волонтерів певних навичок та активне залучення їх до розробки та втілення цільових проектів; створення санітарних постів у навчальних закладах; залучення учнівської та студентської молоді до червонохресної діяльності.

 

Обласну молодіжну програму Рівненської ОО ТЧХ України реалізує спільно з органами освіти і науки, охорони здоров’я, молоді і спорту, центрами соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, молодіжними громадськими організаціями, органами студентського самоуправління в навчальних закладах, засобами масової інформації та іншими зацікавленими службами і відомствами. Представники молоді та організацій, які працюють з молоддю, входять до складу правління та президії обласної та міськрайонних організацій, у постійні комісії та громадські формування Товариства.

 

В рамках діяльності Товариства молодь залучають до роботи за чотирма ключовими напрямами, а саме: поширення знань (реалізація проектів та заходів, спрямованих на підвищення рівня інформованості різних груп молоді щодо сприяння захисту прав і гідності людей в мирний та воєнний час); підготовка до допомоги під час катастроф та стихійних лих і подолання їхніх наслідків; охорона здоров’я і соціальна підтримка.

 

Повсякчас червонохрестівці проводять в навчальних закладах, підліткових клубах, будинках дітей та молоді бесіди, лекції та різні масові заходи, пропагуючи ідеї милосердя, гуманізму, червонохресного руху, міжнародного гуманітарного права. Закликаючи молодих людей адекватно діяти під час катастроф і надзвичайних ситуацій, вони навчають їх надавати першу допомогу постраждалим, формувати загони першої допомоги і швидкого реагування, добровільні рятувальні загони; поліпшувати можливості громадян протистояти надзвичайним ситуаціям, сприяти збереженню навколишнього середовища, пропагувати безоплатне донорство крові.

 

Так, протягом 2011-2013 років навичок надання першої допомоги навчилися понад 1800 осіб. У навчальних закладах діють майже 600 медико-санітарних гуртків, в яких щороку навчаються понад 8,6 тисяч учнів, створено майже 3,7 тисячі санітарних постів. До програми занять медико-санітарних гуртків включено теми профілактики соціально-небезпечних захворювань (ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, дифтерії, гепатиту та ін.), наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, пропаганда здорового способу життя та ін. Молодь і волонтерів Товариства залучають також до виконання довгострокових гуманітарних програм Червоного Хреста.

 

Крім цього, червонохрестівці активно залучають молодь до надання цільової допомоги вразливим верствам населення і до роботи з самотніми людьми похилого віку та інвалідами, дітьми вулиці, дітьми-інвалідами та сиротами. Сьогодні в нашій області діють 536 загонів «Милосердя» і «Турбота», 14 клубів «Юний медик», під опікою яких перебувають понад 4 тисячі громадян похилого віку та інвалідів різних категорій. Молодь і волонтери Червоного Хреста беруть активну участь у благодійних акціях Рівненської ОО ТЧХ України  зі збору продуктів харчування, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності для надання допомоги найбільш соціально незахищеним верствам населення. Наприклад, у 2013 році під час акції «Милосердя» було зібрано натурпродукції та коштів на 658,5 тис. грн. і матеріальну допомогу отримали 4300 осіб.

 

Володимир Соколенко зупинився також і на актуальності розвитку волонтерства, яке залишається сьогодні підгрунтям діяльності Червоного Хреста. Адже відповідно до політики Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, волонтери – це люди, які діють за доброю волею, а не з матеріальної чи фінансової вигоди, або під дією зовнішнього соціального, економічного чи політичного тиску, і спрямовують свою роботу на користь нужденним людям і суспільству.

 

Протягом останніх років Рівненська ОО ТЧХ України проведено значну роботу зі зміцнення волонтерського руху в області. Так, нині волонтери, які працюють в міських і районних організаціях, залучаються до проведення різних масових, інформаційно-агітаційних та благодійних акцій, виконання гуманітарних програм Товариства. При всіх міських і районних організаціях Товариства працюють Ради волонтерів, проводяться заняття, семінари, тренінги для забезпечення теоретичної та практичної підготовки волонтерів до роботи за різними програмами Товариства.

 

Водночас, за словами Володимира Соколенка, незважаючи на всі досягнення, волонтерство все ще потребує розвитку і вдосконалення, особливо у світлі прийняття Закону України «Про волонтерську діяльність». Під час засідання правління його члени затвердили програму розвитку волонтерського руху в області на 2013-2017 роки, головним завданням якої є поліпшення управління волонтерами для розширення допомоги потребуючим і залучення населення до діяльності в Товаристві.

 

Підсумовуючи сказане, Володимир Соколенко подякував колегам за хорошу роботу і висловив сподівання на успішне виконання поставлених завдань і надалі. А присутній на засіданні правління Рівненської ОО ТЧХ України заступник начальника обласного УОЗ  ОДА Ігор Добровольський виконав приємну місію.

 

За вагомі особисті досягнення у професійній діяльності та сумлінну працю на ниві милосердя та гуманізму він вручив Почесну Грамоту Кабінету Міністрів України голові Острозької районної організації ТЧХУ Людмилі Швець. Також почесною грамотою Рівненської ОО ТЧХ України було нагороджено голову Здолбунівської районної організації ТЧХ України Марію Бєлікову.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://takeinfo.net/news/view/12283

 

 

 

Переглядів: 830 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 05:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024