Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Грудень » 31 » Народні новорічні традиції трансформуються: Ялинка - це вже не модно!
21:10
Народні новорічні традиції трансформуються: Ялинка - це вже не модно!

ДІДУХ,  ЯК  ЦЕНТР  СВЯТКУВАННЯ ?


 

   Дедалi більше українців відмовляються від

   новорічної ялинки і натомість ставлять дідуха. 

 






Цей сплетений із колосків символ відомий у нашому народі ще з дохристиянських часів. Народознавці кажуть, що дідух здавна був символом кiнця одного та початку наступного року. Його ще називали дідом - і він означав зв'язок з предками, символізував дух дідів-прадiдiв.


То звідки бере свій початок дідух? Які традиції пов'язані з ним в українському народі?

 

Про це "Експресу" розповіли Леся Горошко, науковий співробітник Інституту народознавства НАНУ,

та Ярослав Осадца, народний майстер з Тернополя, котра досліджує i виготовляє дідухiв.


- Сьогодні українці "бойкотують" ялинки, натомість вирішують ставити дідуха. А може, це історична, так би мовити, помилка?


Я. Осадца:

 - Ні, це правильно. Бо ця традиція дідуха давніша, аніж традиція ялинки. Тож зрозуміло, що люди повертаються до свого. Крім того, шкода рубати ялинки та нищити природу. Ця думка - давня. Адже колись українець не міг дозволити собі зрубати живе дерево.


- Як давно в оселях наших людей з'явився дідух?


Л. Горошко:

- Дідух - це найпоширеніша назва. Однак не єдина. Його ще називають дід, колядник, сніп, король. Традиція дідуха сягає дохристиянських часів. Сама назва говорить про його символіку: дідух - дідів дух. Дід уособлює померлого пращура, який мав бути присутнім на свята, пошанованим. А за це, як вірили давні українці, дух допомогатиме родині. Вважалося, що душі померлих родичів мають зв'язок з явищами природи. Тож і дощу, скільки треба, забезпечать, і снігу, і тепла.

Л. Горошко:

- Дідух - це традиція не одного тисячоліття. Зрозуміло, що у різні часи змінювались календарі свят. Так само й час святкування нового року. Так-от, результати давніх археологічних розкопок висувають таку гіпотезу, що дідух спрадавна був символом початку нового року. Адже колись саме жнива завершували один рік і починали наступний. Звідси, до речі, і традиція колядувати на стерні - під час жнив.

Я. Осадца:

- Так, дідух - символ, який був в українського народу ще з дохристиянських часів. Українці-християни не відкинули його і тоді, коли почали відзначати одне з найбільших свят у році - Різдво Христове. Бо здавна все, що було пов'язано з хлібом, символізувало життя, а дідух має ще глибший зміст. Ніжка або три ноги (залежить, як його роблять) означають світ померлих, стовбур - світ сучасний, а гілки - рай.


- А з чого роблять дідуха?


Я. Осадца:

 - У різних регіонах - різні традиції. Гуцули роблять його з вівса - на знак того, що Ісус народився в яслах. А от на Поділлі дідух виготовляють з чотирьох злакових - ячменю, пшениці, жита та вівса, вони, відповідно, символізують чотири пори року. Дехто з українців вважає, що один колосок символізує одну годину, день чи місяць у році - символіка залежить від кількості колосся. От, приміром, коли я виготовляв восьмиметрового дідуха, то там один колосок означав одну годину в році.

Колосся для дідуха готую заздалегідь - треба брати таке, аби коли стискаєш зерно, з нього текло молочко. Воно молоде, краще зберігається та й миші його не гризуть.

Л. Горошко:

- Українці брали або перший сніп, або останній - і з того й був дідух. Подекуди була традиція, коли з-поміж усіх снопів вибирали найкращий для виготовлення цього символу. Сніп зберігали в стодолі до зимового періоду, підвішували так, щоб миші не поточили. До слова, вже готовий дідух у хату вносить господар - і ставить  на покуті, тобто у куті, під образами.

Що цікаво, дідухом називали не лише сплетений iз колосся символ, а й також ту солому, якою застеляли долівку. А от сіно, яке кладуть під скатертину, називають бабою.


- А як прикрашають дідух?


Я. Осадца:

- Обплітають його рогозою, виготовляють пташок зі соломи, яких чіпляють на дідух. У деяких селах чіпляють горіхи, яблука, стрічки. До слова, аби зробити дідух самотужки, вистачить і доби. Однак, звісно ж, мова про простий сніп, з кількох пучків колосся. Найпростіше -- сформувати з колосся чотири пучки, потім їх переплести між собою, перев'язати стрічкою.


- Скільки часу дідух має стояти в хаті?


Л. Горошко:

- Найчастіше його тримали до Старого Нового року. До речі, коли в гості приходили колядники, а дідуха в хаті не було, то господаря присоромлювали. По святах дідух спалювали - на полі,  на городі, в садку. Це було символом того, що дух уже йде. Люди вірили, що затримувати його після свят не треба, адже духів померлих варто вчасно відправляти.

 

Юлія КУРІЙ, газета "Експрес"

 

Фото –  www.expres.ua

Джерело:

http://www.expres.ua/main/2013/12/30/99565-yalynka-vzhe-nemodno

 ВІД  РЕДАКЦІЇ: 

Публікація статті Юлії Курій не означає, що редакція сайту повністю погоджується з висновком: ялинки з моди виходять. Як бачимо, у кожному місті, на будь-якому континенті, є своя головна ялинка. Біля неї - усі святкові заходи. У кого із Санта-Клаусом, а у кого - з Дідом Морозом і Снігуронькою. У Львові біля ялинки подарунки роздає св.Миколай з ангелами - своїми вірними помічниками. І ми дуже раді, що у його торбі є і подарунки від Червоного Хреста.

З Новим роком вас, дорогі друзі, з новим щастям! 

 

Переглядів: 1358 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024