Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Січень » 4 » Новорічний цикл празників і Червоний Хрест: свято у лікарні - цікаво чи небезпечно?
17:49
Новорічний цикл празників і Червоний Хрест: свято у лікарні - цікаво чи небезпечно?

Я К   П О Д О Л А Т И   З А Б О Б О Н И


Всім відомо - як зустрінеш Новий рік, таким він і виявиться надалі. Прикмета спірна - якщо їй вірити, більшість співвітчизників проводила би свої дні в пияцтві, бенкетах і веселощах, а доводиться працювати і займатися побутом. Але незалежно від забобонів, лікарняне ліжко не краще місце для зустрічі Діда Мороза. Як вчинити, якщо здоров'я підвело в самий невідповідний момент? 

 


Ялинка у білому халаті

 

Хвороби не дивляться на календар:  екстрене лікування чи спостереження медиків може знадобитися недужому у будь-який момент. «Планових» хворих лікарі зазвичай намагаються виписати до свят, але для вагітної «на збереженні» або «язвеннику» після операції Новий рік у колі сім'ї - недосяжна мрія.

 

Практика свідчить, що зимові свята - один з найбільш напружених періодів роботи  у відділеннях травматології, хірургії, кардіології, токсикології та гастроентерології. Кількість травм, отруєнь, серцевих нападів під час новорічних гулянь перевищують «норму» в кілька разів. Тому ні лікарям, ні середньому медичному персоналу, ні нянечкам з санітарками у ці дні - нудьгувати не доводиться.

 

Чутки про п'яних хірургів, що помилково видалили пацієнтові не ту нирку, відносяться до розряду медичних байок. Навіть у новорічну ніч випивають на роботі в основному лише персонажі серіалу «Інтерни». Справжні лікарі ж наряджають в ординаторській ялинку, накривають невеликий стіл і особливих надмірностей собі не дозволяють.

 

Та лікуватися під час зимових канікул все одно важкувато - персоналу в лікарні менше, частина лабораторій закрита, транспорт запізнюється, професори на відпочинку, аналізи приходять із затримкою, з ліками і донорами можливі перебої.

 

Щоб знизити ризик ускладнень і медичних помилок, в період новорічних канікул краще проявити пильність. Це значить, що треба зайвий раз перепитати або перевірити призначення, особисто переконатися у стані хворого в його родичів, подбати про якість одержуваного лікування, відмовитися від взаємодії з нетверезим або неадекватним медичним працівником.

 

Право на втечу

 

Довге лікування в стаціонарі дуже утомлює пацієнтів. Не дивно, що хворі всіма правдами і неправдами намагаються відпроситися додому на свята, а особливо завзяті переодягаються в туалеті і буквально тікають зі стаціонару, немов діти з уроків. Частину «бігунів» потім привозять на «Швидкій» і не всім вдається допомогти.

 

Залишати лікарню без дозволу лікаря - погана ідея. Якщо вам стане гірше від рясної і надмірної  їжі або катань з гірок, неприємності почнуться не тільки у вас, а й у всіх медиків відділення. До того ж за недотримання лікарняного розпорядку головний лікар має повне право виписати пацієнта, не завершивши його лікування.

 

Приховувати симптоми і скарги, відпрошуватися «під розписку» і підкуповувати персонал, щоб приємно провести новорічну ніч чи Різдво - теж не надто розумно. Якщо під бій курантів розійдуться шви, почнуться пологи або кровотеча, ви зіпсуєте свято не тільки собі, а й близьким, вимушеним супроводжувати вас у стаціонар.

 

Втім, якщо лікування затягнулося і просвіту поки не видно, перепочинок від лікарняного режиму часом буває просто цілющим. Домашня обстановка, звичні речі, подарунки від Діда Мороза і люблячі родичі - особливо важливі для дітей, підлітків, людей похилого віку та осіб, котрі перенесли важкі, калічачі операції. Це допомагає розслабитися, підняти настрій, підвищити мотивацію на успіх.

 

Просити у лікарів про новорічну перерву в госпіталізації має сенс, якщо стан хворого стабільний  і не вселяє побоювань, немає температури, кровотечі, ризику заразити оточуючих. Необхідно освоїти потрібні медичні процедури, перев'язки, ін'єкції, ні в якому разі не переривати курс прийому ліків.

 

«На канікулах» дуже важливо дотримуватися розпорядку дня і режиму харчування - новорічний достаток тільки додасть проблем. Невеликі послаблення у дієті, викликані можливістю покуштувати  апельсини, салатик з майонезом, шоколадні цукерки або зробити пару ковтків шампанського теж краще обговорити з лікарями заздалегідь. Прийом антибіотиків, наприклад, послабляє кишкову флору, сульфаніламіди та транквілізатори посилюють алергію, а багато ліків у поєднанні з алкоголем викликають отруєння. І, звичайно ж, якщо стан хворого вдома погіршиться, потрібно везти людини в стаціонар, не чекаючи серйозних ускладнень.

 

Свято своїми руками

 

Новий рік і наступні за ним святкові дні на лікарняному ліжку з прикрого непорозуміння легко перетворюється в оригінальне  свято - варто лише проявити фантазію. Чрму б не поставити на тумбочку ялинку, зроблену своїми руками, або букетик живих хвойних гілочок, прикрасити стіни сніжинками або смішними картинками. У ці дні можна підвезти в палату хворому нетбук із запасом новорічних фільмів і святкової музики. Потурбуватися дієтичними святковими ласощами, симпатичними серветками і посудом. Уточнити у персоналу , чи допустимі  відвідування в новорічну ніч?  Можливо, режим лікарні допускає сімейне свято прямо в палаті. А якщо цього  немає, можна просто прийти під вікна лікарні,  привітати і побажати хворому швидкого одужання. Головне, будьте тверезими - п'яні родичі доставляють лікарям куди більше проблем, ніж самі хворі.

 

Для хворого важливо не відчувати себе відірваним від рідних. Тому необхідно дзвонити йому, писати СМС, слати листівки та добрі побажання. Гарний настрій допомагає людині видужати і не тільки в переносному сенсі слова - ендорфіни знижують больові відчуття, нормалізують тиск, покращують імунітет і стійкість організму.

 

Вибираючи подарунок для хворого, будьте тактовними - річ не повинна нагадувати про лікування, горе, втрати. Так, наприклад, жінці після хіміотерапії краще не дарувати ні черепахових гребенів, ні розкішної  перуки. Водночас хороший крем для обличчя, витончений манікюрний набір, мило й кокетлива піжама швидше порадують, ніж розчарують. Корисним буде й пристосування, що полегшує лікарняний побут - електронна книга, плеєр, настільна гра, нескладне рукоділля.

 

Для дитини важливо саме відчуття свята. У наші дні в багатьох відділеннях дитячих лікарень зусиллями волонтерів Червоного Хреста  проводять новорічні заходи. Якщо у лікарні, де лежить ваш малюк, цього не практикується, можна об'єднатися і влаштувати ялинку зусиллями батьків.

 

Підлітку гостро потрібні однолітки. Спробуйте поговорити з однокласниками вашого сина чи дочки, з друзями і приятелями, опублікуйте звернення на його сторінках в соцмережах, попросіть провідати, привітати в скайпі, записати відеозвернення - це буде найкращим подарунком.

 

Не забудьте - пацієнт, що знаходиться у важкому стані або під впливом сильних ліків, може і не оцінити новорічних зусиль родичів і друзів, почати вередувати на порожньому місці. У ослаблених хворих швидше за все не вистачить сил веселитися цілу ніч або відповісти на всі привітання. Не ображайтеся на них - коли людина одужає, ви влаштуєте чудове свято!

 

Як не потрапити в лікарню

 

При всьому просторі для фантазії, лікарня не найприємніше місце для зустрічі Нового року. Щоб не витрачати святкові дні на поїздку за викликом «швидкої», подбайте про себе самі.

 

Не припиняйте прийом ліків з нагоди свята і наступних канікул, не порушуйте режиму та приписів лікарів.

 

Дотримуйте покладену дієту, шматок торта для діабетика або копчена свинина для людини з каменями в жовчному міхурі - прямий шлях на лікарняне ліжко.

 

Не зловживайте алкоголем, особливо в публічних місцях і в гостях - це загрожує бійками, травмами, обмороженнями та аваріями. Не шукайте пригод, будучи напідпитку.

 

Будьте обережні з піротехнікою і не влаштовуйте «вогняні утіхи». Не запалюйте на ялинах свічки і бенгальські вогні, якщо на вас синтетична, легкозаймиста одежа, перука, чи шарф і т.д.

 

Не відмовляйтеся з нагоди свята від бандажів, пов'язок, ортопедичного взуття, теплих шарфів і головних уборів. Якщо ви тільки-тільки оговталися від ГРВІ, ангіни, виписалися з лікарні - утримайтеся від прогулянок по морозу, зимової баньки і забав на свіжому повітрі.

 

Якщо ваша хвороба може загостритися раптово (серцевий напад, епілептичний припадок і т.д.), тримайте у зовнішній кишені одягу записку з інструкцією, як вам допомогти.

 

Відчувши себе погано, звертайтеся до лікаря завчасно. У новорічну ніч і під час вихідних днів приймальні відділення і травмпункти працюють у звичайному режимі. Але до лікарні краще добиратися на таксі або своїй машині - «швидка» може і запізнитися.

 

І звичайно ж, веселіться від душі: святковий настрій краще будь-яких ліків захистить вас від проблем зі здоров'ям!

 

Ніка Батхен, лікар

 

Фотоколлаж – www.km.ru

Джерело:

http://www.km.ru/zdorove/2013/12/25/zimnii-otdykh/728754-novyi-god-i-krasnyi-krest-prazdnik-v-bolnitse-interesno-ili-

 

Переглядів: 749 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 16:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024