Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Січень » 11 » Сьогодні, 11 січня, відзначають Всесвітній день «спасибі»
20:48
Сьогодні, 11 січня, відзначають Всесвітній день «спасибі»

КУЛЬТУРА  В  ЄДИНОМУ  СЛОВІ


Найбільш ввічливим днем у році є 11 січня, адже саме в цей день у всьому світі 

за ініціативою ООН та ЮНЕСКО відзначається Міжнародний день «Дякую».

 



Цього дня бажано подякувати усім близьким та рідним, тим, хто є поруч із вами та тим, хто вам небайдужий. Психологи кажуть, що слово «дякую» — дійсно чарівне і здатне творити дива.

Слова вдячності здатні змінити наше життя на краще, бо вони налаштовують на позитив та покращують взаємовідносини. Проте, ці слова не радять вимовляти, коли людина знаходиться у роздратованому стані.

Психологи вважають, що слова вдячності – це знаки уваги, які здатні зігріти своїм теплом. Головне, аби «дякую» йшло від чистого серця!

 

Колаж – з вільних джерел в Інтернеті

Джерело:

http://ksza.ks.ua/news/sogodni-vidznachayut-vsesvitnij-den-spasibi.html

 

Коментар  одного з читачів:

 

Словом «спасибі» ситий не будеш і в кишеню його не покладеш, та й на хліб не намажеш. Але, незважаючи на все це, «спасибі» – «чарівне» слово. Принаймні, так кажуть батьки своїм дітям у процесі прищеплення їм хороших манер. Існує навіть Міжнародний день «спасибі», який відзначається сьогодні, 11 січня.

 

 «Спасибі» зайвим не буває! Подяка викликає в людях почуття гордості за ті, чи інші вчинки, та бажання творити добрі справи і надалі. «Спасибі» говорять за виконані прохання, за ті чи інші знаки уваги, подарунки, а також за допомогу, турботу, побажання і навіть за те погане, що міг би, але не зробив інший чоловік. А що, і таке буває, наприклад, спасибі, що не вбили або спасибі, що не розкрили мою таємницю!

 

 Спасибі буває «і на це», «і на те», і на французький манер «мерсі», і просто «дякую», «велике людське спасибі», і «величезне подзєнькованє»! Буває «спасибі, що прийшли», і ще, «спасибі заздалегідь», а також «спасибі на доброму слові» і не лише на словах …

 

 Кому сказати «спасибі»? І відразу мимоволі виникає попутне питання, а за що? Мабуть, за те, що подарували нам життя – батькам, за освіту – вчителям, за лікування – лікарям, за любов – близьким і рідним і так далі.

 

 Але питання «Кому сказати спасибі?», буває і зовсім іншого плану, якщо йдеться про народне невдоволення. Наприклад, кому сказати "спасибі”  за відсутність гарячої води, за холодні батареї, за погані дороги, за маленьку зарплату і пенсію? Такому подяки мало не здасться …

 

 Спасибі долі за всі ті уроки, які ми витягаємо з різних життєвих ситуацій, навіть якщо це мимовільне порушення звичаїв, твердого розпорядку, Його Величності Закону - зі всіма наслідками, що за цими казусами настануть,  або щось таємне, яке рано чи пізно стає… явним. Все це досвід – син помилок важких.

 

 А скільки ситуацій, де обов’язково треба дякувати і, тим не менше, не всі з цим згодні. Взяти хоча б народження дитини. Чи всі чоловіки дякують своїм дружинам за ті муки, яких вони зазнали, щоб ощасливити своїх благовірних? А адже «спасибі» за сина або дочку, це та мала можливість подякувати, яка є у кожного, так чому б нею не скористатися?

 

 А хто дякує мамі за те, що вона встає ні світ, ні зоря, щоб нагодувати своїх домочадців смачним, апетитним сніданком? За те, що вона пере і прасує наші речі, підтримує чистоту і затишок в домі. Ми настільки до цього звикли, що вже сприймаємо все це, як Богом дане... А адже якщо врахувати, що жінки зараз ще й працюють нарівні з чоловіками, то виходить, що обов’язки по будинку – це важка фізична праця. Так чому б не сказати жінці спасибі за це?

 

 Як часто люди бувають скупі на «чарівні» слова, навіть не здогадуючись, що тим самим позбавляють себе радості. Адже слова вдячності – це найсильніший, позитивно заряджений, емоційний посил, який повертається бумерангом у вигляді душевної теплоти, усмішки і блиску в очах.

 

 Користуючись нагодою, хочу подякувати всім за увагу і щиро сподіваюся, що вас спонукає замислитися хід моїх думок над глибиною значення слова «спасибі».

Дякую за увагу, шановні читачі!

Переглядів: 987 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 11:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024