Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Січень » 12 » Порадня патронажної медичної сестри Червоного Хреста Юлії Поліщук: Метеозалежність, симптоми і лікування
13:33
Порадня патронажної медичної сестри Червоного Хреста Юлії Поліщук: Метеозалежність, симптоми і лікування

ВИДИ  ЛЮДСЬКИХ  МЕТЕОТИПІВ

 

Ми поцікавились у Юлії Поліщук, як навчитися без втрат для здоров’я переносити 

періоди магнітних бур і, взагалі, «погодної нестабільності»?

 








Юлія Поліщук: У цьому допоможе чітке розуміння свого метеотипу, визначити який можна завдяки симптомам, супроводжуючим метеозалежність. Якщо зрозумієте, до якого з них належить ваш організм, то і погода не буде так несприятливо впливати на вас, як раніше.


Можна назвати сім основних метеотіпов.


1. Метеотип ревматоїдний. 

 

Його ознаки: м’язовий біль і біль у попереку ниючого характеру, почуття ломоти суглобів, вся шкіра охоплена неприємним відчуттям легкого поколювання. Тільки  міняється погода, як ви спостерігаєте одні і ті самі дошкульні симптоми. Це наштовшує на думку, що, мабуть, «слабка ланка» вашого організму – кісткова система.


Вжийте відповідих заходів. Перш за все, зверніться до лікаря-ревматолога, попередивши тим самим складнощі, пов’язані з хворобами опорно-рухового апарату та їх наслідками. 

 

У домашніх же умовах корисно дотримуватися наступних рекомендацій:
перед сном прийміть ванну тривалістю впродовж 30 хвилин. Додайте в неї жменю звичайної крупної кам’яної солі; при можливості - відвідайте лазню або сауну. Пуховою хусткою обв'язуйте на ніч поперек, на ноги одягайте теплі м’які шкарпетки. Це прості, але дієві засоби порятунку від неминучого болю при зміні погоди


2. Астматичний  метеотип. 

 

Якщо ви відчуваєте нестачу повітря, різко утруднюється дихання – це головні ознаки саме цього виду метеозалежності.
Несподіване похолодання може проявити вище перелічені симптоми. Якщо ж  погану погоду супроводжує ще й різкий вологий вітер, то недалеко і до бронхіального спазму.


Людям, які належать до цьому метеотипу, варто слідувати таким правилам:

 

·         по можливості залишайтеся в теплому, затишному приміщенні. Якщо це неможливо, перед виходом на двір прийміть свої, призначені лікарем, ліки для профілактики, укутайтеся в теплий шарф;

·         пийте перед сном відвар з ріпи;

·         робіть інгаляції з додаванням 3-х крапель ефірного масла ялиці.

 

3. Вегетативно-судинний метеотип.

 

Цей «тип» нагородить вас слабкістю і втомою, зниженням тиску і зябкостью, головним болем і серцебиттям. Синці під очима, набряклість, пітливість – також його головні ознаки.


Загострюється нейроциркуляторна дистонія за гіпотонічним типом від непереносимості різких змін погоди. Приглушити симптоми цього захворювання можна, виключивши стресові і психологічні навантаження, нормалізувавши свій денний режим і, тим самим, захистивши себе від перевтоми. 

 

Варто відмовитися від вживання алкоголю, частого стимулювання себе кавою, курінням сигарет. Все це не допомагає, а тільки шкодить здоров'ю. Якщо хтось думає, що це не так, то він – жертва реклами, забобонів, модих тенденцій, що діють у його оточенні.


При болях, що не затихають, можливе використання рослинних нейростимуляторів: родіоли  рожевої, женьшеню, елеутерококу. Однак, самостійно призначати собі ці ліки не можна. Треба консультуватися з лікарем.


Ефективні також заняття плаванням і водолікуванням.


4. Кардіореспіраторий  метеотип. 

 

Його ознаки і симптоми: якщо у вас з’явилася задишка, серцебиття почастішало, відчуваєте поколювання у грудях і під лівою лопаткою. Може бути, що, цілком можливо, магнітна буря стала тлом для прояву серцевих хвороб. Це значить, що порушується обмін речовин в м’язовій тканині міокарда, викликаючи хворобливі відчуття.


Рекомендації: пийте теплий чай з м’ятою і медом; віддайте перевагу напою з цикорію замість чаю і кави.


При необхідності відвідайте свого кардіолога. Не завадить зробити кардіограму. Жарти з погодою цьому типу метеочутливих людей зовсім недоречні.


5. Диспепсичний метеотип. 

 

Ознаки: поганий апетит, відрижка, печія, запори, болі в животі. Погана погода впливає на травну систему, яка вимагає особливої уваги в дні підвищеної сонячної активності.


Рекомендації:

·         переглянете свій щоденний раціон. По можливості, відмовтеся від м’яса, замінивши його легкою молочно-рослинною дієтою. Виключіть з продуктів харчування - хліб, капусту, бобові;

·         харчуйтеся роздільно, пийте чисту воду у достатніх кількостях.

 

6. Церебральний. 

 

Ознаки цього метеотипу: головний біль, безсоння , носові кровотечі, скарги на дратівливість, нестача повітря.


Дисбаланс нервової системи викликаний змінами погоди. Високий рівень адреналіну, який надходить у кров, підвищує артеріальний тиск.


У таких випадках допоможе масаж для рук, відвари з лікувальних трав, рекомендовані доктором.


7. Шкірно-алергічний метеотип. 

 

Проявляється почервоніннями, шкірним свербежем, висипаннями під впливом сонячних променів або холоду. Геофізичні фактори впливають на організм, викликаючи посилене вироблення гістаміну, який викликає алергічні реакції.


Рекомендації:

·         відмовтеся від цитрусових, шоколаду, міцних напоїв;

·         приймайте ванну протягом 10 хвилин з відваром трав череди, звіробою, чистотілу, кореня валеріани і квітів ромашки, шавлії;

·         проконсультуйтеся з вашим лікарем про прийом відвару із суцвіть календули.

 

Підбиваючи підсумок, можна зробити цілком позитивний прогноз, який полягає бв тому, що для зменшення впливу несприятливих 

погодних факторів всім метеозалежним людям слід зайнятися адекватним лікуванням, нормалізувати свій режим праці і відпочинку, 

виключити стреси і прагнути внести у своє життя більше позитивних емоцій.


Для профілактики практикуйте прогулянки на свіжому повітрі, помірні фізичні навантаження, скоротіть шкідливу їжу в своєму раціоні. 

Будьте ласкаві до себе і оточуючих!

Бажаю усім читачам сайту Червоного Хреста Львова - міцного здоров'я!

 

Фото – Ірини Апостолюк

Преса-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

Переглядів: 907 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 13:09
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024