Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Січень » 27 » 27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту
21:34
27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

НЕ ЛЮДСЬКЕ ОБЛИЧЧЯ  ВІЙНИ

 

  27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв 

  Голокосту,  який був заснований у 2005 році спеціальною резолюцією ООН.

 У цей день у 1945 р.  і було звільнено в’язнів концтабору Освенцим (Аушвіц-

  Біркенау). На сайті  МКЧХ  з цієї нагоди нині розміщено статтю 

  «МКЧХ і геноцид єврейського народу під час Другої світової війни», яку 

  пропонуємо вашій увазі: 

 

 


«При гітлерівському режимі євреї були позбавлені всіх прав . Їх зганяли в перенаселені гетто , відбирали все нажите , мітили їх одяг символом жовтої зірки і піддавали різним формам принижень , тортур , депортації та репресіям. Під час війни гоніння на євреїв посилилися , і почалася їх масова депортація до концентраційних таборів і таборів смерті , повністю ізольованих від навколишнього світу.

 

У грудні 1939 року президент МКЧХ звернувся в Національне Товариство Червоного Хреста Німеччини з проханням про організацію візиту делегатів МКЧХ в Польщі з метою відвідин віденських євреїв , депортованих у цю країну. Німецька влада ні за яких обставин не хотіли вступати в дискусію про долі цих людей , тому в проханні було відмовлено.

 

Після цього випадку МКЧХ відмовився від прямих спроб врегулювати єврейське питання і вдався до іншої стратегії . У ході контактів з владою піднімалося питання про становище всіх жертв масових арештів та депортацій без зазначення їх расової та релігійної приналежності. Проте було цілком зрозуміло , що більшість з тих , про кого йшла мова, були євреями.

 

29 квітня 1942 Національне Товариство Червоного Хреста Німеччини проінформувало МКЧХ про те , що воно не має наміру надавати інформацію про ув'язнених " неарійського " ​​походження , і попросив утриматися від подальшої дискусії на цю тему.

 

Однак інформація про переслідування євреїв просочилася за межі Німеччини та інших країн, що знаходилися в німецькій окупації , і дійшла до керівництва сил союзників і МКЧХ .

 

Влітку 1942 року в МКЧХ розгорнулася дискусія про необхідність підготовки звернення про порушення міжнародного гуманітарного права . Був підготовлений проект звернення , однак розуміння того , що його оприлюднення , швидше за все , не дозволить досягти бажаних результатів , змусило МКЧХ призупинити роботу над цим документом.

 

Роком пізніше МКЧХ отримав згоду Міністерства закордонних справ Німеччини на відправку продуктових посилок тим, хто знаходяться в концентраційних таборах та інтернованим особам. У МКЧХ була інформація про місцезнаходження близько 50 депортованих осіб. На адресу кожного з них була спрямована продуктова посилка. Влітку МКЧХ отримав повідомлення про доставку , завірену підписом адресатів. У такий спосіб МКЧХ вдалося встановити місцезнаходження й інших депортованих осіб та розширити масштаби своєї операції з відправлення посилок. До 1 березня 1945 МКЧХ зібрав дані про місцезнаходження 56 тисяч депортованих осіб, а до часу закінчення війни - про 105 тисяч.

 

З літа 1944 року операція по відправці посилок набула масового характеру. У загальній складності до травня 1945 року в концентраційні табори було відправлено 122 тисячі посилок. Однак у силу жорстких порядків, що панували в цих установах, посилки до адресатів не дійшли. Зусиль Червоного Хреста також не вистачило для того, щоб захистити в'язнів концентраційних таборів від знущань і тортур . Проте, МКЧХ не покидав спроб домогтися дозволу німецьких властей на відвідування концентраційних таборів. Відповіддю на кожне таке звернення отримував категоричну відмову.


У жовтні 1943 року до Угорщини поїхав делегат МКЧХ Жан де Бавье.

17 травня 1944 йому на зміну виїхав Фрідріх Борн. Обидва вони стали свідками того,  як у період з 15 травня по 7 липня 1944 майже всі місцеві євреї були депортовані есесівцями в Освенцім (Аушвіц-Біркенау).

 

У липні 1944 року Фрідріх Борн отримав дозвіл угорського уряду на те , щоб всі євреї, що проживають в Будапешті, отримали сертифікати про те , що у них є дозвіл на імміграцію в країни Латинської Америки. Такі сертифікати не дозволяли будапештських євреям залишати територію Угорщини , яка перебувала в оточенні окупованих гітлерівцями країн, проте гарантували їм певний ступінь захисту.

 

Крім цього, Фрідріхом Борном було засновано близько 60 дитячих будинків, де виховувалися від 7 до 8 тисяч єврейських дітей, багато з яких залишилися круглими сиротами. Він також узяв під свою опіку всі лікарні , притулки та їдальні для бідних , що знаходилися у віданні єврейської спільноти в Будапешті. Для забезпечення роботи цих установ ним були найняті 3000 добровольці, переважно євреїв, яким були видані документи, що узаконили їх статус.

 

Ці заходи були досить ефективними до моменту повалення Адмірала Мілкоса Хорті 15 жовтня 1944, організованого партією Червоної Стріли, за вказівкою якої в лічені дні 50 тисяч євреїв були депортовані зі столиці і вислані в напрямку німецького кордону.

 

Фрідріх Борн не міг запобігти цим подіям, проте зумів організувати роздачу гуманітарної допомоги депортованим, яких позбавили всього, що у них було. Крім цього , його заслугою є те , що йому вдалося зупинити депортацію останньої групи євреїв, в яку входили 7500 осіб.

 

Двоє делегатів МКЧХ Чарльз Колб і Володимир де Штайгер, що працювали в Бухаресті, також намагалися допомогти євреям і знайти можливості для їх еміграції до Туреччини і далі до Палестини і країни Латинської Америки. За підтримки єврейських організацій, делегати передали свої пропозиції владі і також виступили з низкою звернень. Проте їх зусилля не увінчалися успіхом , оскільки необхідні дозволи так і не були отримані. Не дивлячись на це , делегатам МКЧХ все ж вдалося вберегти деяких євреїв від депортації .

 

23 червня 1944 делегат МКЧХ доктор Моріс Россель виїхав у Терезіенштат . Його візит був ретельно спланований. У супроводі офіцера СС йому вдалося побувати на території гетто, однак можливості поговорити з утримуваними там євреями і побувати всередині фортеці, в стінах якої вони знаходилися, він так і не зміг. Разом з ним у поїздці взяли участь двоє представників данського уряду.

 

27 вересня 1944 р. доктор Россель поїхав в концтабір Аушвіц. Там він зустрівся з начальником табору, але дозволу потрапити на його територію так і не отримав.

 

В останні дні війни делегатам МКЧХ вперше вдалося побувати в таборах Туркхайм , Дахау і Маутхаузен . Їм вдалося запобігти вже запланованій страті в'язнів і домовитися про передачу таборів в руки сил союзників. Делегат МКЧХ в Маутхаузені Луїс Хаефлігер зумів також домогтися скасування наказу про вибух підземного авіаційного заводу в м. Гусен, що знаходився на території табору, і запобігти загибелі близько 40 тисяч в'язнів, загнаних у його цеху.

 

На жаль, делегатам МКЧХ не вдалося зупинити евакуацію в'язнів з таборів в Оранінбурзі і Равенсбурзі, що відбувалася при страхітливих обставинах. Єдине, що вони змогли зробити , - це роздати їм деякі продукти харчування , коли колона в'язнів проходила вздовж дороги.

 

Якщо не брати в розрахунок діяльність Фрідріха Борна в Угорщині та ряд інших окремих досягнень, доводиться визнати, що зусилля МКЧХ з надання допомоги євреям та іншим групам цивільного населення, які зазнали переслідувань за часів Другої світової війни, не увінчалися успіхом.

 

Участь президента МКЧХ Корнеліо Соммаруги у церемонії з нагоди річниці визволення Аушвіца в 1995 році була покликана продемонструвати обізнаність МКЧХ про всі жахи Голокосту і визнання ним необхідності вшановувати  пам'ять загиблих, щоб не допустити повторення подібного в майбутньому.

 

Він віддав данину пам'яті всім загиблим і постраждалим під час війни і публічно висловив жаль про помилки, допущені Червоним Хрестом у цей період, а також недоліки в його роботі у справі надання допомоги жертвам концентраційних таборів».

 

Фото – з вільних джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.icrc.org/rus/resources/documents/article/other/692fhm.htm

 

Переглядів: 712 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 12:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024