Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Лютий » 1 » Личаківська РО ТЧХ м. Львова сприяє збору матеріалу для дисертації соціолога Юлії Гілевич, що прибула з Нідерландів
22:41
Личаківська РО ТЧХ м. Львова сприяє збору матеріалу для дисертації соціолога Юлії Гілевич, що прибула з Нідерландів

ПІД  ОПІКОЮ  ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА


  З Голландії прибула до Львова молодий аспірант Юлія Гілевич, 

  яка пише  дисертацію про «демографічну яму» у народжуваності 

  в Україні  в 1950-75 рр. Вона була у нашому місті восени, а в середині 

  лютого знову планує приїхати, щоб продовжити розпочаті дослідження.

 

 




В Червоний Хрест гостя звернулася, щоб їй порекомендувати людей, яких можна опитати по даній тематиці соціологічного 

дослідження.




Галина Піскоровська, медична патронажна сестра Личаківської РО ТЧХ м. Львова, у позаурочний час познайомила Юлію з деякими своїми підопічими і ті охоче згадали свої молоді роки.  


 


Після завершення роботи, Юлія розповіла нам про себе і свою дисертацію детальніше.

 



Юлія Гілевич: Тема моєї роботи на сьогоднішній день: «Родинні стосунки та репродуктивний досвід жінок та чоловіків в Україні під час спаду народжуваності, 1950-1975».

 

Це робоча назва. Назва монографії  буде іншою. Я почала працювати над кандидатською дисертацією (PhD) у вересні 2011 року. Ідея вивчення спаду народжуваності у Європі та вивчення саме впливу соціальних чинників, таких як структура родини, була запропонована моїм керівником.

 

Я вже самотужки розвинула ідею, обрала часові рамки, і ми разом вирішили зупинитись на досвіді України, оскільки дуже мало антропологічно -демографічних досліджень було зроблено саме тут. Україна та Східна Європа -  це 'terra incognita` у світовій науці, і про цю частину Європи існує багато стереотипів, які відображаються у Західному науковому дискурсі.

 

 У моєму дослідженні я використовую інтерв'ю з поколінням, яке народилось до Другої Світової війни, і воно, власне, потрапляє на період навершення так званої Першої демографічної кризи.

 

В 1950-1960 рр. народжуваність у Східній Україні впала нижче рівня відтворюваності (за загальним показником плідності це є 1.3 дитини, народжені на жінку).

 

В той самий час, регіональні відмінності у демографічній поведінці населення регіонів дуже відрізнялися. Тому я також у моїй роботі розглядаю регіональний контекст, і для порівняння обрала Львів та Харків.

 

Окрім інтерв'ю, також збираю та аналізую демографічні дані по народжуваності, шлюбності та абортах. Це є робота, здебільшого, в архіві.


 


А чому вибрала Нідерланди? Адже я навчалася у Львові і тут є непогані спеціалісти з цього напрямку науки.


Коли  навчалась на 3 курсі, я мріяла поїхати на навчання за кордон. Мені було цікаво побачити та спробувати різні підходи до навчання та науки. Я мріяла про Швецію і роботу магістерську писала з огляду на те, що ці здобутки допоможуть мені у поступленні саме туди.


 


Але от коли на 5му курсі шукала власне проект для дисертації, то подавала документи усюди, де мені було цікаво, не зважаючи на країну, головне, щоб проект був цікавий. І от так я знайшла цей проект. Нинішній мій керівник власне шукав людину з подібним до мого життєвим досвідом.


 


Я закінчила соціологію, і мій профіль (згідно з темою магістерської роботи) є якісні методи. Окрім того, я мала досвід у проектах, пов'язаних в усною історією і була на стажуванні у Центрі Дослідження міської історії Центрально-Східної Європи. От і подалась я у Нідерланди, де пройшла по конкурсу. Зараз приїжджаю в Україну збирати матеріал і спілкуватись з колегами, бо тут наука теж не стоїть на місці.

 

Фото – автора та з домашнього архіву Ю.Гілевич

Ірина Апостолюк, голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

Переглядів: 659 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 09:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024