Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Лютий » 15 » Православні християни і греко-католики сьогодні святкують Стрітення Господнє
08:35
Православні християни і греко-католики сьогодні святкують Стрітення Господнє

ЯК  ПРИЙШЛА ЕПОХА  НОВОГО  ЗАВІТУ


15 лютого християни відзначають Православне Стрітення Господнє, 

передає УННВ цей день втілене Слово Боже з'явилося на землю, 

і це чудове явище побачило кілька людей. Одним з них виявився старець 

Симеон. Йому було обіцяне життя до того часу, поки він не побачить 

на власні очі Христа Господнього.

 




Саме Симеон передрік народження Сина Господнього Марією. Однак старець хотів знищити своє пророцтво, оскільки не міг зрозуміти, як непорочна дівиця народить дитину. Тоді до нього з'явився Ангел і сказав, що треба вірити, і тоді Симеон побачить Сина Божого. Коли Спасителя принесли в храм після сорока днів життя, Симеон побачив Дитятко, і після цього Господь забрав його до себе.

Свято Православного Стрітення Господнього вчить нас тому, що Бог завжди вірний своїм словам. Він пообіцяв Адаму і Єві надіслати рятівника для їх роду, так і сталося.

Також Православне Стрітення Господнє — це свято, яке закликає всіх жадати правди і справедливості, оскільки саме для цього приходять люди в цей світ.

 

Довідка:



Народне повір'я говорить: на Стрітення зима з весною зустрічається - яка ця зустріч, така і весна. Міркували так: якщо в цей день відлига, то весна буде рання і тепла; холоди тримаються - весна випаде холодна; посипле сніг - до затяжної і дощової весни.

 

Свято зберігся з язичницьких часів і, швидше за все, було присвячене богу весни , громовніка, посилає на землю життєдайні перші дощі. Після суворої зими віяло боязким теплом. Ось кілька приказок: "Громниці - скидай рукавиці", "На громниці нап'ється півень водиці".

 

До цього дня селяни готували великі воскові свічки, їх-то і називали громницями. У кого були бджоли – чукав свічки зі свого воску. Решта віск купували і "сукали" свічки довжиною, в 10 вершків.

 

У Громниці їх носили до церкви для освячення. Звичай цей утвердився в Західній Україні, Західній Білорусі за часів унії. Уніатська ж церква перейняла його від католицької. Освячені свічки замінили язичницькі факели.

 

Єзуїт Ленцкій в Катехізисі, який видала Віленська єзуїтська академія у 1768 році, пише: "Ці свічки громлять силу бісівську, щоб не шкодила громами і блискавкою, проливними дощами та градом, легко нізводімимі, по допущенню Божому, чарівниками або чарівницями; і тому віруючі під час грози запалюють оці свічки, щоб випробувати плоду молитви; дають також вмираючим в руки громніцу - для ураження та отогнанія сатани, князя темряви ".

 

Над лавкою в церкві, де лежали свічки, читалося п'ять спеціальних молитов за чином уніатського требника, триразово змахував над ними священик кадилом, кропив святою водою, триразово ж осіняв хрестом, після чого вручав свічки їх господарям, які запалювали їх з вигуком священика "Благословенне царство ! " і гасили по закінченні літургійного Євангелія, ховаючи зазвичай за пазуху. Якщо свічки, горя, тріщали, влітку можна було чекати гроз .

 

На території сучасних Брестщіне, Мінщині і Гомельщині в цей день зафіксований звичай першої зустрічі весни піснями-веснянками. Але не такими гучними та масовими, як на Благовіщення і Великдень.


 

У Львові на Стрітення є своє гадання: виносять на двір бабака Мишка, щоб дізнатися у нього, коли прийде весна.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1305046-pravoslavni-khristiyani-sogodni-svyatkuyut-stritennya-gospodnye

 

Переглядів: 1082 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 02:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024