Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Лютий » 20 » У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: обласний Центр служби крові - пораненим на Майдані
20:20
У первинних осередках Личаківської РО ТЧХ м. Львова: обласний Центр служби крові - пораненим на Майдані

СТУДЕНТИ – ГЕРОЯМ МАЙДАНУ


 Первинний осередок ТЧХ  у Львівському обласному Центрі служби крові 

 зовсім невеликий. У ньому не більше 20 діючих членів, але робота, яку вони 

 виконують, є однією з ключових у Червоному Хресті: саме тут звичайні 

 громадяни стають донорами і, завдяки своєму милосердю, рятують життя 

 прикованих недугою до постелі своїх співвітчизників. Особливо це значимо 

 тепер, коли доля країни вирішується у Києві на Майдані..

 

Ігор Горбаль, голова осередку Товариства, це дуже добре розуміє. Його завжди підтримує головний лікар ОЦСК Ярослав Дяків  (на знімку - справа). З великим почуттям громадянського обов'язку вони включилися у позапланову роботу, яку диктує загальна ситуація, що склалася на сьогодні в державі.


 


Ще якийсь місяць-два тому за день сюди приходили кілька десятків донорів. Зараз же їх - сотні. Вчора, наприклад, довелося просити студентів Львівської академії ветеринарної медицини і біотехнології, яких прийшло понад 150 осіб, прибути на наступний день. Річ у тім, що Центр служби крові має обмежену кількість робочих місць для обладнання забору донорської крові, а якби і мав їх більше, то все одно не вистарчило би резервуарів для їх зберігання.



 

Крім того – терміни надто короткочасні: більше, ніж 18 днів кров зберігати не можна. Вона при нинішніх технологіях охолодження і зберігання - дуже швидко псується. 


 


Якщо норма одноразового забору 450 мл, то студентам рекомендували здавати не більше 350. Чимало молодих людей поверталися з Центру розчарованими: не відповідали параметрам типового донора. А вони – строгі.



 

Право на отримання дозволу на здачу крові мають особи від 18 до 55 років. Вага – не менше 60 кг. Перепоною можуть бути перенесені у минулому хвороби, зокрема: гепатит, туберкульоз, інші інфекційні захворювання.

 



Отже, кожен кандидат у донори зобов'язаний пройти опитування у лікаря – терапевта, який і дає дозвіл на дану процедуру. Нині лікарський кабінет не закривався від кандидатів у донори в Ольги Заторської. Вона на сторожі здоров'я і життя майбутніх пацієнтів у Центрі служби крові ось уже чверть століття.  

 



Якщо вчора було 110 осіб, то сьогодні – понад 120. І черга встановилася на наступні дні. Серед молодих людей, котрі прийшли подарувати свою кров героям Майдану у Києві, студенти Львівського національного університету ім. І.Франка, Львівської політехніки, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Львівської академії ветеринарної медицини і біотехнології, Львівської комерційної академії та ін.




Переважна більшість зі студентів, вперше в житті здають кров і стають донорами, як ось Наталія з Львівського національного університету ім. І. Франка та Роман з Львівської Політехніки.  



Тим, хто вирішив стати донором крові, треба мати при собі паспорт громадянина України і дати дозвіл на занесення своїх персональних даних у реєстраційну карту.




Молоді люди, які відгукнулися на трагедію національного масштабу у Києві, також герої. Бо крапля їхньої крові – це порятунок життя поранених на Майдані.

 


 

Можна наказом з гори зупинити залізничне сполучення між Львовом і Києвом, виставити на дорогах блок-пости, перервати телефонний зв"язок, але неможливо розірвати і сплюндрувати у душі молодого громадянина України почуття патріотизму і милосердя.




Саме вони, ці незнищенні людські цінності, і стали спонукальною силою, що закликала нині у Центр служби крові у Львові таку величезну когорту кандидатів у донори крові.


Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 669 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 11:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024