Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Лютий » 27 » Офіційні повідомлення: інформація Головної медичної сестри ЛОО ТЧХ України Марії Уманової про медико-соціальну допомогу
22:35
Офіційні повідомлення: інформація Головної медичної сестри ЛОО ТЧХ України Марії Уманової про медико-соціальну допомогу

КРОКИ  ПОСТУПУ


 

ІІ. Патронажна медична сестра - головна професія у Чероному Хресті



Пріоритетним напрямком статутної діяльності Товариства є медико-соціальна 

допомога одиноким людям похилого віку, а навчання невідкладній першій допомозі - один

з найважливіших напрямків роботи обласної організації Товариства Червоного Хреста 

України в рамках статутної діяльності.

 


З 2010 року створення системи для навчання населення навичкам надання першої допомоги проголошено найголовнішим пріоритетом діяльності Товариства.

Сьогодні, як ніколи, громадяни повинні оволодіти навичками само -  і взаємо - допомоги в екстремальних ситуаціях. Настав час залучати до нього необхідних спеціалістів охорони здоров’я та націлити керівників підприємств на необхідність проведення навчання штатних працівників, як це робиться у всіх цивілізованих країнах.

 

При Львівській обласній організації Товариства Червоного Хреста України постійно проводяться навчання  із підготовки домашніх сестер-доглядальниць та масажистів,  підготовка волонтерів по програмі першої невідкладної допомоги  в спеціалізованих класах  обласної організації.

 

На даний час працює 4 інструктори. Створені 2 навчальні центри.

Починаючи з 2011 року, нам була надана допомоги від НК ТЧХУ манекенами та іншим приладдям для покращення матеріально-технічної бази учбових класів.

Також залучаються волонтери – медики, студенти вищих курсів медичного університету, медичних коледжів.

 

Проводяться навчання в створених класах по наданню першої допомоги в Миколаївській, Яворівській,  Новояворівській МО, Дрогобицькій МО ТЧХУ.

Проведення тренінгу мало за мету створення команди тренерів для того, щоби мати змогу самим готувати для Товариства потрібну  кількість інструкторів для роботи з населенням.

 

Протягом  2013 р. пройшли навчання по п.н.д. - 479 чол.

Категорії курсантів, які пройшли навчання – це альпіністи, водники, рятувальники, байкери, студенти, молодь, працівники МВС та ДАІ.

 

В штаті патронажної служби ЛОО ТЧХ України - 104,0 посади. З них 85,5 – сестри медичні патронажні, 15,75 – мол. патронажні медичні сестри. 1,0 – головна медична сестра, 1,0 – старша сестра медична патронажна, 0,75 – бухгалтер ПСМ. Додаткові посади розподілені в сільській місцевості.

 

Ведеться облік ОНГ похилого віку. Щороку перереєстровуються списки за відповідною формою, які погоджуються з органами місцевої влади, соцзахисту та охорони здоров’я. В ній виділяються категорії інваліди ВВВ, інваліди праці, інваліди дитинства, учасники ВВВ.

 

Ведеться облік самотніх пенсіонерів – медичних працівників, працівників ТЧХ.

Велика увага приділяється обліку і обслуговуванню категорії лежачих хворих, на яких існує спеціальний облік.

 

Збільшилась кількість обслужених, середнє навантаження медичних і молодших медсестер.

 

Щоквартально, а при потребі – частіше, проводяться засідання сестринської Ради, спільно з громадською комісією з питань медико-соціальної допомоги.

 

В 2013 році слухались питання: контролю роботи, розподілу посад, проведення Місячника Червоного Хреста, підвищення кваліфікації, збір коштів та ін. Розроблялись пропозиції до методичних рекомендацій з ведення документації, звітності, заходи щодо покращення роботи. Заслуховувалось питання про роботу окремих працівників, недоліки, результати перевірок проведення хронометражу робочого дня.

 

В 2013 р. проведені перевірки роботи в 18 МРО ТЧХУ. Проведені хронометражі робочого дня всіх медичних і молодших сестер.

 

В обласній організації ТЧХ створений і діє первинний осередок асоціації медичних сестер. Робота  членів п/о неодноразово відзначалась подяками,  грамотами та Почесною грамотою Головного управління охорони здоров’я, преміями ЛОАМС та Всеукраїнської асоціації медсестер, обкому профспілок. Силами і за кошти осередку, організовано для патронажних сестер Новорічний святковий вогник, надані матеріальні допомоги, проводились семінари, вітання ювілярів.

 

В 2013 р. проводилась святкова конференція асоціації, на якій кращі патронажні медсестри були відзначені  грамотами і подяками. Первинний осередок ЛОО ТЧХ відзначено грамотою за активну роботу та вклад в розвиток медсестринства.

 

Проведено 5 семінарів з головами РО/МО ТЧХ та патронажними сестрами.

Питання про роботу патронажної служби заслуховувалось на засіданні Президії Правління  в лютому, липні, жовтні  2013 р. Кращі патронажні медичні сестри на протязі  2013 року до святкових дат, ювілеїв та за сумлінну працю були нагороджені подарунками, преміями.  

 

В  2013 році було виділено 14 путівок на курси удосконалення в мед коледж післядипломної освіти. Атестовано 3 медсестри, переатестовано на вищу та першу  кваліфікаційну категорію 5 медсестер та підтверджено вищу кваліфікаційну категорію  15 медсестер.

 

Патронажні медичні сестри постійно беруть участь в сестринських конференціях при поліклініках,  на яких виступають з тематикою про історію та діяльність Червоного Хреста. Старша медсестра  патронажної медичної служби Ірина Валько пройшла курси інструкторів з навчання першої допомоги в м. Донецьку. В 2013 році проводила навчання груп населення.

 

Працівники патронажної служби активно працювали для збору коштів на діяльність Товариства, проводили роботу в п/о для залучення членів Товариства та  розповсюдження марки Червоного Хреста в закріплених первинних  організаціях.

 

В області функціонували 2 МСЦ і 6 МСК.

Приміщення МСЦ м. Львова і м. Новояворівська площею 80 м2 і 82,5 м2  є власністю ТЧХ.  МСК Бродівської РО ТЧХУ працює в приміщенні тер центру соціального обслуговування.

 

Приміщення для МСК Миколаївської, Сокальської, Яворівської РО, Червоноградської, Дрогобицької МО ТЧХУ надаються в безоплатну оренду міськими та районними радами.

 

Обладнання в МСЦ/МСК -  з вантажів гуманітарної допомоги та спонсорування  Німецького ЧХ.  МСЦ м. Львова, та Новояворівська, МСК м. Сокаля, Червонограда, Яворова, Миколаєва працюють повний робочий день, МСК м. Дрогобича, Бродів – неповний робочий день, з розрахунку навантажень. 

 

В МСК Миколаївської РО ТЧХ діє стоматологічний кабінет, де безкоштовно обслуговуються підопічні ТЧХ.

 

В МСЦ, МСК діють аптечні пункти, фітокутки, надаються послуги масажиста, перукаря.  В усіх МСЦ, МСК діють прокатні пункти інвалідних засобів і засобів догляду, кутки/банки одягу, проводяться консультації лікарів, соціологів, юристів, лекції, бесіди. В МСЦ працює учбовий клас навчання першої допомоги.


 


В МСЦ м. Львова, Новояворівської, МСК Сокальської, Миколаївської РО/МО ТЧХ проводяться навчання курсів масажу і домашньої медсестри. В МСЦ м. Львова  діють бібліотека, шахматний міні-клуб, група "Активність у віці”, хорова група, проводяться екскурсії, культпоходи, святкові вогники, зустрічі одиноких пенсіонерів, ветеранів, молодіжних волонтерів, комбатантів з участю представників Польського консульства. Кількість послуг і навантаження збільшилось порівняно з 2012р.

 

В 15 РО/МО ТЧХ функціонують банки речей. В 7 РО ТЧХ – відведено місце для кутка одягу. В банках речей видаються речі з гуманітарних вантажів. Збирається вживаний одяг  від населення. 

 

В рамках програми «Чобіток» задіяні всі РО/МО ТЧХУ, залучається місцеве населення, спонсори, волонтери, учнівська молодь. Роботу в банках речей організовують та виконують патронажні медичні, молодші сестри та волонтери  за графіком.

 

Банки речей знаходяться, в основному, в приміщеннях МРО ТЧХУ, які орендуються в місцевих радах. Один банк речей знаходиться у власному приміщенні Товариства при МСЦ м. Новояворівська. Банк речей Франківської РО ТЧХ  який обслуговує населення не тільки району , а і всього міста, часом і області, знаходиться в приміщенні, яке надає в оренду РДА.

 

Проблеми з продовженням оренди виникають щороку. Пункти прокату працюють при МСЦ/МСК в 8  МРО ТЧХУ при МСЦ/МСК: видаються  засоби пересування, догляду за хворими.

 

Робота патронажної служби організовується у постійній взаємодії з управліннями та установами охорони здоров’я, соціального захисту, обласною та районними/ міськими держадміністраціями. Укладені угоди про співпрацю.

 

На базі медичних училищ, медичних університетів, коледжів, гімназій, технічних  ліцеїв, ветеринарної академії створені "Загони милосердя”, члени яких беруть участь в роботі РО/МО ТЧХ, в проведенні благодійних заходів. Силами "Загонів милосердя” організовані благодійні акції в рамках місячника Червоного Хреста України.  Члени "Загонів милосердя” надають соціально-побутову допомогу одиноким хворим та інвалідам. Особливо активно ведеться робота з волонтерського молодіжного руху в Яворівській, Жовківській РО, Дрогобицькій МО ТЧХУ.

 

Працівники патронажної служби беруть участь в організації і проведенні благодійних заходів обласного і районного рівнів, в проведенні Місячника Червоного Хреста, в реалізації гуманітарних програм:

-         до Різдвяних свят в РО/МО організовувались святкові вечері, продуктові набори для підопічних самотніх людей, благодійні колядки;

-         до свята Великодня – паски, продуктові набори, святкові обіди;

-         до Дня визволення в’язнів концтаборів – зустріч з волонтерами Німецького ЧХ, делегацію яких очолив відомий фотожурналіст Тіль Майер. Кошти за презентацію його книги «Червоний трикутник – важке життя» були витрачені на продуктові пакети, ліки, одяг для підопічних МСЦ;

-         до Дня Перемоги – вітання ветеранів, святкові вогники, концерти;

-         до Міжнародного Дня ЧХ  і ЧП  – святкові обіди, продуктові набори, вітання ветеранів і пенсіонерів ТЧХ, матеріальна допомога;

-         до Дня захисту дітей – доставка солодощів дітям малозабезпечених сімей, дітям-інвалідам, організація і проведення екскурсій,

     культпоходів.

-         До Дня Св. Миколая – благодійні акції для дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених сімей – подарункові набори цукерок, одяг, іграшки;

-         До Дня людей похилого віку підопічні отримали миючі засоби.

 

В області діє спільна програма «Ветеран – медик», учасники якої Головне управління ОЗ, ООТЧХ, обласна профспілка медпрацівників, обласна асоціація медсестер. Програма направлена на покращення медико-соціального обслуговування одиноких людей похилого віку з числа працівників охорони здоров’я, ТЧХ. 

 

Працівники патронажної служби активно працювали під час проведення Місячника Червоного Хреста: збір коштів, ліків, продуктів, речей.

 

З 1996 року діє спільна програма з Німецьким Червоним Хрестом м. Фрайбурга. щомісяця, безкоштовні обіди отримували  малозабезпечені м. Яворова – 25 чол., м. Червонограда – 20 чол., м. Жовкви – 20 чол.  Спонсорується культурно-відпочинкова програма та ліки для колишніх в’язнів концтаборів. Надаються кошти для оплати комунальних послуг МСЦ м. Львова. На заміну опалення надана спонсорська допомога 10 тис. грн.

 

З 2011 року діє програма «Медикаменти», Баденський Червоний Хрест.  В 2013 році закуплено і видано медикаментів для 519 одиноких, підопічних ЧХ на суму 135 535,00 грн.  Також Баденський Червоний Хрест надав фінансування в розмірі 33 493,62 тис. грн. на капітальний ремонт МСЦ. Також закуплені тонометри та глюкометри для роботи патронажних медсестер.

 

В Червоноградській МО ТЧХУ діє програма допомоги малозабезпеченим фонду «Фонд Ренати Мерклє». 750 чол. самотніх людей похилого віку в м. Червонограді, двічі на тиждень, отримують свіжий, вітамінний хліб. Закуплено набори для роботи медсестер Червоноградської МО ТЧХ.  До Нового року та Великодня закуплено і доставлено силами патронажних медсестер і соціальних працівників 750 подарункових наборів.

 

Проведена благодійна акція до свята Великодня та Нового року  спільно з громадською організацією «Коло друзів» за спонсоруванням громадянки Німеччини Марії Штайне : 50 осіб отримали продуктові набори на суму 13500,00 грн.

 

Працівники ПСМ, голови М/РО ТЧХУ, активісти беруть участь в програмі «Медико-соціальний супровід та формування прихильності до лікування ТБК» – доставляють хворим ліки, продуктові набори, забезпечення консультацій, обстежень. Працівники ПСМ брали активну участь в акції «Контроль тиску крові в населення області»: у всіх містах області чергували медсестринські пости.

 

Санітарно-просвітницька робота працівниками патронажної служби проводиться щоденно: бесіди в учбових закладах, первинних організаціях на закріплених підприємствах та установах, розповсюдження санітарно-освітньої літератури під час чергування медсестринських постів на вулицях міст, виставках, концертах.

 

Патронажні медсестри розповсюджують серед своїх підопічних також інформацію про оформлення пенсій, пільг, соціальних виплат, матеріальної допомоги. Особлива увага приділяється роботі з профілактики туберкульозу, СНІДу. ПСМ постійно бере участь в місячнику контролю А/Т.

Про роботу патронажної служби надруковано 6 статей в обласній пресі, проведено 299 радіопередачі, 10 телепередач, на сайті ЛОО ТЧХУ розміщено 47 матеріалів.

Було проведено 5 пропагандистсько-інформаційних заходи з представниками ЗМІ.

 

 Негативні тенденції в роботі патронажної служби:

-         недостатня  матеріально-технічна база ПС;

-    не всі РО/МО ТЧХ мають банки речей, через відсутність відповідних приміщень, невідкриті стаціонарні відділення 

     Червоного Хреста;

-         недостатня кількість МСК.


Проблеми та недоліки в роботі патронажної служби:

o        недостатня увага голів РО ТЧХ до роботи ПС в  Дрогобицькій РО,  Городоцькій РО,  Радехівській РО ТЧХУ;

o        недостатня кількість посад патронажних медсестер для забезпечення  медико-соціального обслуговування потребуючих в області;

o        в Дрогобицькій РО,  Личаківській  РО ТЧХ м. Львова патронажні сестри недостатньо залучені до збору коштів.

o        значні проблеми з приміщеннями МСК. Неповноцінне та непристосоване для роботи приміщення в Бродівській РО ТЧХУ. Крім того, за утримання МСК/МСЦ, банків речей необхідно оплачувати значні кошти на комунальні послуги ;

o        питання про підсумки роботи патронажної служби буде заслухано на засіданні Президії Правління та прийнята Постанова, щодо покращення роботи та усунення недоліків.

 

Фото – І. Апостолюк

Прес-служба ЛОО ТЧХ України

 

Переглядів: 1060 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 10:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024