Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Березень » 18 » Червоний Хрест – організатор вивчення правил надання першої домедичної допомоги у Черкасах.
02:41
Червоний Хрест – організатор вивчення правил надання першої домедичної допомоги у Черкасах.

ПЕРША СОТНЯ  ДЛЯ  САНЧАСТИН І ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ 

     

     У Черкасах набувають популярності

      курси медичної допомоги: лише за    

      останній тиждень першочергові

     медичні ази опанували більше ста

     черкащан. Охочі  здобути нові

     навички пов’язують свій інтерес із

     неспокійною політичною ситуацією.

 

 

 

 

Опанувати першу медичну допомогу у Черкасах нині можна за сприяння жіночого легіону черкаської самооборони. Протягом останнього тижня тут вже організували три таких заняття за участю запрошених лікарів.

 Галина Бойко

 «Я намагаюся давати інформацію коротко, зрозуміло, яскраво, так, щоб людина це запам’ятала. Ніхто не буде запам’ятовувати, що ми вводимо кубик адреналіну. Але що ми накладаємо джгут на шию через руку – це люди запам’ятали. Так само, як і те, як ми будемо зупиняти кровотечу, і як ми будемо проводити непрямий масаж серця чи штучне дихання», – розповідає одна з організаторок курсів, ЛОР-лікар першої міської лікарні Галина Бойко.

 

За її спостереженнями, із кожним заняттям приходить дедалі більше людей. На останнє – щодо зупинки кровотечі, на якому побувало Радіо Свобода, – прийшло понад тридцять осіб. Більшість слухачів – молоді люди, без медичної освіти чи бодай елементарних навичок надання першої допомоги. Серед них – і жінки, і чоловіки, частина з яких були на Майдані.

«Чоловік має вміти все. Тим паче, сподіватися насамперед потрібно на себе. Під час бойових дій однаково часто діють і чоловіки, і жінки. Тому немає такого ділення. На Майдані був, але там не доводилося надавати допомогу. Було пошкодження у товариша від гранати, тож ми лише допомогли йому дістатися найближчих медиків. Там із цим проблем не було», – каже відвідувач курсів, черкаський активіст Сергій.

 

Окрім самооборони, медичні курси є й у третій міській лікарні

 

У штабі самооборони такі заняття мають намір організовувати щонайменше раз на тиждень. Тим часом вранці у будні курси першої медичної допомоги можна відвідувати у третій міській лікарні Черкас.

 

Перекладач Анна Шебаліна на такі заняття приїхала із села Геронимівка, що неподалік обласного центру. Жінка зізнається, що жодних медичних навичок не має і тому боїться, що через незнання й паніку в екстрених випадках не зможе допомогти іншим.

 

Анна Шебаліна

 «Ці курси – це прекрасна практика. Якщо, не дай Бог, виникне складна ситуація, без сумніву, будемо мати знання, як надати першу медичну допомогу. Дай Бог, щоб цього не сталося, щоб наші політики звели це все на ні і в нашій країні знову стало спокійно», – каже Анна Шебаліна.

На чотирьох ранкових заняттях у третій міській лікарні побували вже з півсотні добровольців. Найперше, чому вчать на півторагодинних курсах – як допомогти потерпілим до приїзду «швидкої».

«Завжди має значення первинна медична допомога. Тому що її слід надавати протягом перших двох-трьох хвилин. Люди сюди приходять зацікавлені, не з примусу, а за призначенням, які хочуть знати та навчитися надавати першу медичну допомогу. З бажанням приходять, цікавляться, розпитують, ставлять додаткові питання», – розповідає лікар-реаніматолог швидкої допомоги Лариса Ектова.

 

Азам медицини нині вчать і в Черкаській обласній організації Товариства Червоного Хреста України. В області вже сформували аж 72 такі групи. Однак у Товаристві кажуть, що це – ще не межа. Щодня тут отримують нові й нові дзвінки з проханням записати на такі заняття. Тим часом черкаська самооборона вже сьогодні ввечері розпочинає курси із загальної військової підготовки.

 

Фото – www.radiosvoboda.org

Джерело:

http://www.radiosvoboda.org/content/article/25296429.html

 

Переглядів: 778 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 13:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024