Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Квітень » 7 » 7 квітня - Всесвітній день здоров'я
09:13
7 квітня - Всесвітній день здоров'я

ТРАНСМІСИВНІ  ХВОРОБИ – ВЕЛИКА НЕБЕЗПЕКА

 

Це свято було засноване на честь створення Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка з’явилася у 1948 році. Вперше святкування Всесвітнього дня здоров'я відбулось у 1950 році. Вже тоді глобальною ідеєю заходу була пропаганда здорового способу життя та боротьба з поширенням різних захворювань.

 

 

 

«Трансмісивні хвороби. Маленький укус – джерело великої небезпеки»

 

У Всесвітній день здоров’я 2014 року увага громадськості буде залучена до трансмісивних хвороб.

 

Трансмісивні хвороби — це інфекційні захворювання, переносниками збудників яких є кровососні комахи та представники типу членистоногих. Зараження людини відбувається при укусі зараженими комахами або кліщами. Відомо близько двохсот захворювань, що мають трансмісивний шлях передачі інфекції. Вони можуть викликатися різними інфекційними агентами, а саме: бактеріями й вірусами, найпростішими й рикетсіями, та навіть гельмінтами. Деякі з них передаються безпосередньо через укус кровососних членистоногих – це малярія, висипний тиф, жовта лихоманка, частина – опосередковано, при обробці тушки зараженої тварини, яку вкусила комаха-переносник, - це чума, туляремія, сибірка.

 

За даними ВООЗ на трансмісивні хвороби припадає близько 17% від усіх інфекційних хвороб. Наприклад, у 2010 році малярія, яка є найбільш смертоносною трансмісивною хворобою, привела до 660 тисячам випадків смерті.

 

На щастя, для мешканців України такі екзотичні хвороби, як малярія, лихоманка денге, жовта лихоманка, тощо, здебільшого, поширені в тропічних та субтропічних районах, де доступ до систем санітарії і безпечної  питної воді становлять проблему. Проте у разі виїзду до тропічних країн, варто зробити необхідні щеплення та прослухати інструктаж з профілактики таких захворювань.

 

Найпоширенішими в нашій місцевості є хвороби, які передаються через укуси кліщів — хвороба Лайма та кліщовий енцефаліт.

 

Пік активності кліща припадає на квітень-травень, а також серпень-вересень. Захворювання починається з появи на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми, діаметром 5-6 cантиметрів на місці присмоктування кліща. Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затвердіння м’язів шиї, млявість. Іноді еритема не спостерігається. Якщо лікування не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, та може призвести до тривалої непрацездатності чи інвалідності.

 

Специфічна профілактика вказаних трансмісивних інфекцій у сучасних умовах застосовується лише при кліщовому вірусному енцефаліті, туляремії та Ку-гарячці. Профілактика інших є неспецифічною, оскільки вакцини відсутні, розробляються або недостатньо ефективні.

 

Основними завданнями неспецифічної профілактики є захист людей від укусів (присмоктування) кровосисних комах та членистоногих. Це можливо шляхом зменшення кількості переносників збудників хвороб в природних вогнищах інфекцій, знищенням диких тварин, що є природнім резервуаром інфекції (гризунів) та використанням індивідуальних засобів захисту людей від укусів кровососних комах та кліщів шляхом використання репелентів і дотримання правил поведінки за містом, в лісових масивах.

 

Прес-служб Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Переглядів: 659 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 19:28
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024