Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Квітень » 12 » «Червонохрестівці чесно і безкорисливо виконували свою місію на Майдані», - Іван Усіченко, президент ТЧХУ
05:01
«Червонохрестівці чесно і безкорисливо виконували свою місію на Майдані», - Іван Усіченко, президент ТЧХУ

ВИПРОБУВАННЯ

   

    Розмаїття суперечливої інформації, що

    з’являлася у різних джерелах під час

    «майданівських» подій, торкнулося певною

    мірою й Товариства Червоного Хреста України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якими насправді були роль і місце у них цієї організації, наскільки відчутною виявилася її місія?

 

 

«Червонохрестівці були учасниками «майданівських» подій з моменту їх загострення і чесно та безкорисливо виконували свою місію, - розповідає президент Товариства Червоного Хреста України Іван Усіченко. -  І це закономірно. Адже основним статутним завданням Товариства були і залишаються захист життя людини, попередження та полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, внутрішніх протистоянь, стихійних лих, катастроф, аварій, інших надзвичайних ситуацій».

 

— Іване Гнатовичу, якими, за Вашою оцінкою, виявилася готовність активістів Товариства до роботи в екстремальних умовах, їх мобільність?

 

— Загін швидкого реагування нашого Національного Комітету ТЧХУ активно почав надавати допомогу постраждалим 1 грудня під час сутичок мітингувальників із силами правопорядку біля президентської адміністрації. А вже наступного дня було розпочато мобілізацію всіх волонтерів загону, які отримали необхідне спорядження із бази катастроф Національного Комітету.

 

А як Червоний Хрест співпрацював з медичною службою Майдану, державними структурами?

 

— Після того, як самоуправління Майдану створило свою медичну службу та аптечний склад і розгорнуло пункти надання допомоги як на Майдані, так і в приміщеннях Київської міськдержадміністрації, Будинку профспілок, Парламентській бібліотеці, керівництво Товариства провело низку зустрічей з його очільниками, ми, зокрема, поінформували про недопустимість порушення Закону України «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристалу в Україні», роз’яснили необхідність і важливість дотримання Основоположних принципів Міжнародного руху Червоного Хреста.

Факт

Загони першої допомоги Національного Комітету Червоного Хреста, аналогічні київському, створено у Донецькій, Луганській, Харківській, Одеській та інших областях.

9 волонтерів загону першої допомоги Національного Комітету Червоного Хреста отримали травми різної ступені тяжкості.

Безплатну підготовку з оволодіння навичками першої допомоги на базі центрів Червоного Хреста пройшли вже 6 000 українців.

За час «майданівських» подій активісти Товариства Червоного Хреста України надали допомогу 1 500 постраждалим.

 

Українське Товариство прийняло звернення до світової спільноти із закликом спільно реагувати на події, яке було підтримано національними товариствами Червоного Хреста Німеччини, Польщі, Естонії, Латвії, Чехії, Словаччини, Угорщини.

 

Що стало пріоритетним у практичних діях?

 

— Було організовано цілодобове чергування патронажних медичних сестер у 4 медпунктах, у тому числі в будинку Київської міськдержадміністрації. Щоденно вони надавали медичну допомогу як на Майдані Незалежності, так і в Маріїнському парку і одночасно проводили набір і навчання волонтерів. За час подій працівники патронажної служби Київської міської організації Товариства надали допомогу медикаментами, одягом, взуттям, предметами гігієни, ковдрами за 850 зверненнями, а також близько 1,5 тис. медико-соціальних послуг. Групи швидкого реагування нашого загону першої допомоги працювали в усій окресленій «зоні Майдану» — вул. Грушевського, Майдан Незалежності, Європейська площа, вул. Хрещатик, вул. Інститутська та в Маріїнському парку. Загалом допомогу було надано майже 1500 постраждалим.

 

Показово, що під час активних протидій 18 — 20 лютого, коли кількість постраждалих і поранених від вогнепальної зброї стрімко зросла, волонтери загону організовували групи добровольців з числа мітингувальників для винесення людей, у тому числі і військовиків силових структур. Кількість винесених постраждалих у ці дні сягнула більш як 350 людей серед цивільних і 32 особи зі складу військових формувань.

 

Обійшлося без втрат?

 

— Слава Богу. Однак дев’ять волонтерів загону першої допомоги, на жаль, зазнали травм різної ступені тяжкості, двоє з яких були госпіталізовані і до сьогодні перебувають на лікуванні. З метою підвищення рівня професійної підготовки нових активістів наші тренери провели тренінги з питань надання першої допомоги. Програму занять було складено з урахуванням надзвичайних обставин, у яких доводиться працювати членам загону.

 

Варто сказати і про те, що протягом напружених трьох місяців здійснено два проекти, і зараз реалізується ще один. Йдеться про ресурсну підтримку загону першої допомоги Національного Комітету Товариства та створення аналогічних загонів у регіонах і, насамперед, в організаціях - Київській міській, Донецькій, Луганській, Харківській, Одеській, Херсонській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській та Львівській обласних.

 

Напевно, отримано і уроки, які слід врахувати у подальшій роботі?

 

— Події в країні засвідчили необхідність налагодження тіснішого співробітництва між Товариством Червоного Хреста України та Міністерством внутрішніх справ щодо ознайомлення силових підрозділів з основами міжнародного гуманітарного права та принципами діяльності Міжнародного Руху Червоного Хреста.

 

Є й інші висновки. Ми звернулися, зокрема, до студентів медичних вузів і коледжів з пропозицією розпочати на базі медико-соціальних центрів Червоного Хреста безплатну підготовку з тим, аби оволодіти навичками надання першої допомоги і догляду за пораненими і хворими. Її пройшли вже 6 000 осіб. Навіть за відсутності військових дій, на що всі сподіваємося, навички надання першої допомоги, як свідчать практика та сумна статистика, вкрай необхідні у повсякденному житті.

Розмову вів Віктор ЩЕРБАНЮК.

 

Фото - Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Джерело:

http://golosukraine.com/publication/suspilstvo/spilnota/24530-chervonohrestivci-chesno-i-bezkorislivo-vikonuvali/

 

Переглядів: 759 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 15:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024