Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Квітень » 16 » Державна служба України боротьби із соціальними захворюваннями підсумувала діяльність у 2013 р.
11:01
Державна служба України боротьби із соціальними захворюваннями підсумувала діяльність у 2013 р.

ТЕНДЕНЦІЯ  ДО  ЗНИЖЕННЯ

 

Під час засідання Колегії Держслужби України

соцзахворювань, яке відбулося в стінах

Міністерства охорони здоров’я України,

підбито підсумки річної діяльності,

спрямованої на подолання ВІЛ-інфекції

та туберкульозу.

 

 

 

 

Наголошено на досягненні ключових епідемічних показників – зниженні рівня захворюваності, а також повноцінному забезпеченні хворих на ВІЛ-інфекцію та туберкульоз необхідними препаратами, що дозволило значно скоротити кількість смертей від цих інфекцій.

 

Так, за результатами 2013 року рівень смертності від туберкульозу знизився на 6% у порівнянні з 2012 роком, а смертність від хвороб зумовлених ВІЛ-інфекцією – на 11%. Про це зазначила Голова Держслужби України соцзахворювань Тетяна Александріна.

 

Участь у Колегії взяли також представники Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки України, Державної пенітенціарної служби України, ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України», ВБО «Мережа людей які живуть з ВІЛ», МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні», ЮНЕЙДС в Україні, керівники департаментів охорони здоров’я облдержадміністрацій, головні лікарі регіональних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом та інші.

 

 «Рушійним фактором впливу, який дозволив констатувати ряд позитивних показників та досягнення цілей, є налагодження партнерства та міжсекторального формату співпраці. Саме таких принципів взаємодії ми дотримуватимемося і в подальшому. Важливо зберегти відкритість діалогу та об’єктивність у веденні дискусії. Адже на сьогодні в напрямку протидії як ВІЛ-інфекції, так і туберкульозу невирішеними залишаються питання поширення мультирезистентного туберкульозу та ко-інфекції, розповсюдження резистентності до препаратів, неналежний рівень інфекційного контролю. Крім того, дуже важливо розглядати вирішення проблеми ВІЛ-інфекції у комплексі з проблематикою епідемії туберкульозу», - зазначила Тетяна Александріна.

 

Голова Держслужби України соцзахворювань підкреслила, що одним із ключових результатів діяльності минулого року стала розробка та впровадження нормативно-правового підґрунтя для надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим громадянам, проведення замісної підтримувальної терапії, оптимізація роботи протитуберкульозних закладів, покращення менеджменту протитуберкульозних препаратів та ведення статистичної звітності.

 

Держслужбою України соцзахворювань забезпечено ліцензування господарської діяльності щодо переробки донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів, крім діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини, а також діяльність банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком. У 2013 році відомство провело також перші перевірки діяльності зазначених ліцензіатів.

 

Фахівцями Держслужби України соцзахворювань здійснено розгляд та видачу довідок організаціям та підприємствам, які діють в рамках договорів на виконання грантової угоди з Глобальним фондом. Таким чином, Держслужбою України соцзахворювань впроваджується механізм звільнення від оподаткування митом та податкком на додану вартість, передбачений Законом України «Про виконання програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні». Зекономлені кошти (близько 61 млн грн. за результатами роботи у 2013 році) спрямовуватимуться на додаткову закупівлю препаратів, лікарських засобів та засобів медичного призначення.

 

Під час Колегії також було акцентовано увагу на тому, що Держслужба України соцзахворювань спільно з партнерськими організаціями та за сприяння донорів реалізовує 11 проектів міжнародної технічної допомоги. В рамках одного з них - «Підтримка системи моніторингу й оцінки МОЗ України», відомство виступило як виконавець. Завдяки проекту вдалося покращити матеріально-технічну базу Центрів МІО ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України» та усіх 27-ми регіональних Центрів профілактики і боротьби зі СНІДом, а також поставити обладнання для вітчизняної лабораторної мережі служби СНІДУ як на національному, так і регіональному рівнях.

 

За результатами Колегії прийнято рішення щодо забезпечення подальшого супроводу погодження проекту Загальнодержавної соціальної цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014 – 2018 роки, проведення щоквартальних комплексних моніторингових візитів у регіони, продовження розробки та затвердження реєстрів ВІЛ-інфікованих пацієнтів та донорів крові. Крім того, ухвалено низку рішень, які стосуються посилення координації виконання загальнодержавної програми, грантів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, проектів міжнародної технічної допомоги, зокрема, на регіональному рівні.

 

 Прес-служба МОЗ України

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://guoz.lviv.ua/ukr/news/moznews/3480.html

 

Переглядів: 583 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 04:18
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024