Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Квітень » 19 » В Омбудсмана заявляють, що постійно слідкують за соцзахистом дітей-біженців
17:51
В Омбудсмана заявляють, що постійно слідкують за соцзахистом дітей-біженців

ЧУЖИХ ДІТЕЙ НЕМАЄ

 

У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради

України з прав людини відбувся круглий стіл на

тему: “Діти-біженці та діти-шукачі притулку,

розлучені з сім’єю: забезпечення захисту та прав

на їхнє майбутнє в Україні”. Про це УНН

повідомили у прес-службі Омбудсмана.

 

 

 

 

 

 

Представник Уповноваженого з питань прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Оксана Філіпішина акцентувала увагу присутніх на тому, що Офісом Омбудсмана здійснюється постійний моніторинг ситуації щодо соціального захисту інтересів дітей-біженців та дітей-шукачів притулку та окреслила основні проблемні питання, які було виявлено у сфері забезпечення захисту їхніх прав.

 

Зокрема, Представник Уповноваженого зазначила, що неприпустимою є ситуація, коли діти-біженці змушені надто довго (це може тривати понад 1-2 роки) очікувати на прийняття органами ДМС України рішення про надання або відмову в отриманні відповідного статусу.

 

Оксана Філіпішина закликала присутніх докласти сумісних зусиль щодо врегулювання порядку тимчасового влаштування дітей-шукачів притулку у сім’ях родичів, знайомих, з якими у них склалися дружні стосунки, та налагодження контролю за умовами проживання та наявністю належного доступу до освітніх послуг.

 

“Необхідно нормативно врегулювати повноваження законного представника, який призначається дитині для представлення її інтересів в органах державної влади, установах та організаціях. Важливо також розробити програми навчання та підготовки кадрів відповідних органів влади (органів ДМС, служб у справах дітей, органів освіти, охорони здоров’я), які б були компетентними у захисті прав та інтересів дітей-біженців та дітей-шукачів притулку, розлучених із сім’єю”, — наголосила Представник Уповноваженого.

 

Представники Державної міграційної служби, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я поділилися з присутніми ситуацією та особливістю доступу дитини, розлученої з сім’єю, до державної процедури визнання її біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту. Зокрема, були обговорені питання соціального захисту таких дітей, доступу до освітніх послуг та медичного обстеження та необхідністю гармонізації законодавства у цій сфері.

 

Міжнародні та громадські організації, у свою чергу, звернули увагу присутніх на проблемні питання, з якими стикаються діти-біженці та діти-шукачі притулку на місцях, під час влаштування до навчальних закладів, отримання документа про освіту, безоплатного отримання медичних послуг, забезпечення перекладачем тощо.

 

Під головуванням Представника Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксани Філіпішиної в обговоренні питань, що стосуються захисту прав та інтересів дітей-біженців та дітей-шукачів притулку, їх соціального захисту, доступу до медичних та освітніх послуг, взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, Регіонального представництва УВКБ ООН у Білорусі, Молдові та Україні, Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Представництва МОМ в Україні, Благодійного Фонду “РОКАДА”.

 

За результатами круглого столу надано рекомендації, які найближчим часом будуть направлені на розгляд Уряду.

Автор - Артур Гончаров

 

Фото – з відритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.unn.com.ua/uk/news/1333457-v-ombudsmana-zayavlyayut-scho-postiyno-slidkuyut-za-sotszakhistom-ditey-bizhentsiv

 

Переглядів: 672 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 18:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024