Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Квітень » 30 » Волонтерові Червоного Хреста – на замітку: календар пам'ятних дат на травень та народні прикмети
22:50
Волонтерові Червоного Хреста – на замітку: календар пам'ятних дат на травень та народні прикмети

НАРОДНА  СКАРБНИЦЯ

         

          Як на дощ багатий май — буде щедрий урожай

          Юрієві роси захищають від семи недугів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Погодні умови в квітні й травні завше були під пильною увагою трудівників села. Особливо тішили хліборобів весняні дощі. Про це свідчать хоча б такі давні прислів’я: «Квітень з дощами — будемо з харчами», «Як на дощ багатий май — буде щедрий урожай».

 

Оскільки минула зима була малосніжною, то дощова погода у весняні місяці поповнила б запаси вологи.  Особливо зараз, у розпал весняно-польових робіт. За народними прикметами, майбутній урожай великою мірою залежить зокрема і від погодних умов травня.

 

Здавна старі люди обирали для своїх спостережень у травні такі дні церковних свят: Луки (5),  Юрія Весняного (6), Бориса і Гліба. Борисів день  (15),  Миколи Літнього (22), Мокія (24),  Пахома-Бокогрія (28).

 

На Луки господині намагалися обробити якомога більше грядок. Якщо день був погожий, першою сіяли моркву, буряки, цибулю. До наших днів збереглося таке народне прислів’я: «На Луки сій моркву і буряки».  Якщо грядки у цей день окропить дощ — урожай на городину буде добрий. Для господарів, які мали коней та іншу худобу,  великою радістю було вигнати її вперше на пасовисько. Адже від Луки «травнева роса коням краще вівса».

 

 

Юрій Весняний оберігав свійських і диких тварин, вершників, пастухів і вояків, лани та врожаї. На Юрія починають орати ниву для сівби ярих культур. Слід звернути увагу на озимину: якщо ворона сяде й у сходах її не  видно — врожай буде щедрим, а якщо вони горобцеві по коліна — літо видасться неврожайним. Походіть уранці на Юрія босоніж по росяній траві, вмийте росою обличчя — убезпечите себе від семи недугів. Якщо цього дня почуєте, що закувала зозуля, не гайте часу із сівбою яровини,  бо «рання сівба у пізньої не позичає». Якщо вранці на Юрія приморозок — влітку добре вродять просо, овес та гречка.

 

 

Травень — солов’їна пора. Давно помічено, що найактивніші концерти чарівних пернатих виконавців починаються від Борисового дня. Тривають вони доти, доки ячмінь колос не викине. Якщо соловейко співає всю ніч — попереду сонячні дні;  якщо зозуля сідає на дерево високо від землі — очікуйте на високий урожай яровини, якщо на нижні гілки — ярих буде недорід.

 

 

Микола Літній — опікун коней і конюхів. Трава на луках уже підросла так, що коней можна виганяти на випас в нічне. «Прийшов Миколай — коней випасай», — каже народне прислів’я. На Миколи ще трапляються нічні заморозки. У зв’язку з цим не поспішайте до цього дня висаджувати баштанні культури. А ось дощ на Миколи зайвим не буває — він хліба піднімає. «На Миколу дощовито — влітку гарно вродить жито», —  каже народна мудрість.

 

 

Квіточки вже є, на ягідки — очікуємо. Фото Світлани Скрябіної

 

Мокія селяни здавна називають ще царем граду або царем грому. І це не даремно. Град або гроза на Мокія завдавали хліборобам чималих збитків.  Цього дня  селяни остерігаються працювати в полі. Можна лише поратися на присадибних грядках. Зокрема висівати огірки, соняшник. Якщо на Мокія схід сонця багряний, літо буде з грозами і пожежами; якщо йтиме дощ — вологим буде все літо.

 

 

На Пахома-Бокогрія відчуваються перші подихи літа. Люди кажуть: «Прийшов Пахом — запахло теплом». Якщо цього дня гарна сонячна погода, то й усе літо буде погожим і теплим.

 

 

Так уже ведеться, що від примх погоди залежать наші успіхи чи невдачі у господарюванні. У спеку хлібороби просять Господа відкрити небесні ворота і дати землі води. А якщо негода —  просили сонячного тепла.

 

 

Цієї ж весни нашу українську землю спіткало не стихійне лихо, а загарбницька навала «доброго сусіда», зараженого імперським вірусом. І тепер ми просимо у Господа: «Боже великий, єдиний, нам Україну храни!»   

 

НАШ КАЛЕНДАР

 

1 травня    —     День міжнародної солідарності трудящих

 

3 травня    —     Всесвітній день свободи преси

 

5 травня    —     Міжнародний день акушерства

 

6 травня    —     Юрія Весняного

 

8 травня   —     Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

 

8—9 травня —     Дні пам’яті та примирення, приурочені пам’яті жертв Другої світової війни

 

9 травня    —     День Перемоги

 

11 травня   —     День матері

 

14 травня   —     Всесвітній день птахів, що мігрують

 

15 травня   —     Міжнародний день сім’ї

 

17 травня  —     День науки; День Європи в Україні; Всесвітній день комунікації та інформаційного суспільства

 

18 травня   —     Всесвітній день працівників культури та народного мистецтва; День пам’яті жертв депортації (1944) кримськотатарського народу;  День пам’яті жертв політичних репресій; Міжнародний день музеїв

 

20 травня   —     День банківських працівників

 

21 травня   —     Всесвітній день культурного різноманіття задля співробітництва та розвитку

 

22 травня   —     День перепоховання Т. Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева; Міжнародний день біологічного різноманіття

 

24 травня   —     День слов’янської писемності і культури

 

25 травня   —     День хіміка

 

28 травня   —     День прикордонника

 

29 травня   —     Міжнародний день миротворців ООН;  Вознесіння Господнє

 

31 травня   —     День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження; Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

 

 

Автор - Павло ЛАРІОНОВ

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://ukurier.gov.ua/uk/articles/yak-na-dosh-bagatij-maj-bude-shedrij-urozhaj/

 

Переглядів: 723 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 20:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024