Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Травень » 2 » Усі, хто бажає, можуть пройти курси надання першої долікарської допомоги при Львівській ОО ТЧХ України
18:24
Усі, хто бажає, можуть пройти курси надання першої долікарської допомоги при Львівській ОО ТЧХ України

НАШ ПРАПОР - ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ НА БІЛОМУ ТЛІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щоб створити прапор Червоного Хреста вистарчило двох фарб - червоної і білої. А щоб наповнити

його зміст милосердям і високо його нести на добро людям, довелося під ним пройти від битви під

Сольферіно, через дві світові війни, і дійти до наших днів, коли на горизонті почала вимальовуватися

Третя.

 

Збільшення ризиків та загроз природного, техногенного, а тепер і політичного характеру, досвід останніх рятувальних операцій на Майдані показує, що найбільш перспективним та дієвим є напрямок діяльності щодо активного залучення в процес підготовки до надзвичайних ситуацій населення, яке повинно вчитися попереджати, протидіяти та долати наслідки надзвичайних ситуацій. Дуже важливим в цьому контексті є навчання населення навичкам першої допомоги.

 

Як відомо, МОЗ України прийняло низку розпоряджень та наказів про створення системи навчання окремих категорій немедичних працівників навичкам надання першої допомоги, усвідомлюючи необхідність створення діючої системи невідкладної швидкої допомоги. Товариство Червоного Хреста України відповідно до наказу №132 від 02.03.2009р. також може брати участь в навчальному процесі.

 

Концепція розвитку системи підготовки населення з питань надання першої допомоги ТЧХУ

 

 

У травні 2010 року було успішно завершено процес сертифікації учбового процесу в Європейському референс - центрі першої допомоги Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

 

Товариство Червоного Хреста України отримало сертифікат відповідності європейському стандарту програмам навчання першого (12-годинна програма) та другого (48-годинна програма) рівнів. Тоді ж створена Концепція розвитку системи підготовки населення з питань надання першої допомоги, загальна мета якої - підготовка населення до реагування на надзвичайні ситуації з метою зниження смертності та інвалідизації серед постраждалих.

 

Як показує світова практика, саме ці знання нерідко рятують життя постраждалого. Із збільшенням чисельності ДТП, природних стихій та непередбачуваних ситуацій, такі тренінги стали пріоритетними в діяльності Товариства. Крім того, це крок назустріч європейським країнам, де подібні курси та тренінги стали обов'язковими серед владних, силових структур, підприємств та установ.

 

“Навчання по наданню першої медичної допомоги

у нинішній час стало просто нагальною необхідністю”

 

 

Працівники Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України організовують різні заходи, одним із яких стали курси для всіх бажаючих, які хочуть навчитися надавати першу допомогу. Працює з майбутніми волонтерами сертифікований фахівець - тренер з навчання населення навикам надання першої допомоги в екстремальних умовах, старша медична сестра Львівської ОО ТЧХУ Ірина Валько (на знімку).

 

 

У нинішній час, за словами п. Ірини, “вивчення правил надання першої домедичної допомоги стало просто нагальною необхідністю”.

 

 

Загалом, курси проводяться для працівників організацій, студентської молоді та інших цільових груп неорганізованого населення. Курси проводяться по 12-годинній програмі у групах по 8 - 10 чоловік. Кожен з них повинен на манекені, муляжах спробувати провести етапи серцево-легеневої реанімації, зупинити кров, зреагувати в тій, чи іншій ситуації, навчитися основам догляду за хворими та пораненими.

 

Для більш реалістичного відтворення певних екстремальних ситуація використовую метод імітації ран, і т.д. По закінченню курсів учасники отримують сертифікати. На даний час у цьому році вже видано майже 100 таких сертифікатів.

 

 

 

"У зв'язку з численними дзвінками громадян абсолютно різного віку, які бажають пройти курси - продовжує тренер з навчання населення навикам надання першої допомоги в екстремальних умовах, - на даний час створюється групи по віку та по направленню діяльності, аби підібрати графік, прийнятний для кожного",  – пояснила п. Ірина.

 

Також відомо, що обмежень за віком для бажаючих стати волонтерами по наданню першої допомоги не має. Адже, за словами тренера, “навіть працівникам супер-маркету можуть знадобитися навики надання першої допомоги до приїзду “швидкої”.

 

 

«Враховуючи ситуацію в країні, також проводяться Товариством курси (6 год.) для представників Самооборони. У таку програму включені теоретичні та практичні заняття щодо надання першої допомоги при ранах, кровотечах, опіках, травмах, отруєннях газами, а також серцево-легенева реанімація та транспортування потерпілих», - підкреслює Ірина Валько.

 

До слова, такі курси уже відвідало 145 осіб, зокрема і представники Самооборони. Також з представниками Самооборони заплановане подібне спільне навчання для ще близько 35 осіб. Одне з них відбулося 30 квітня.

 

 

Після завершення робочого дня, о 18 год 30 хв у МСЦ ЛОО ТЧХУ розпочалися заняття для групи

рятувальників, яку очолює Михайло Яворівський.

 

 

Михайло багато років очолює рятувальний загін Львівської області, що базується у Славську.

Він – активний волонтер Червоного Хреста, член правління Президії ЛОО ТЧХУ.   

 

 

Юрій Мельничок був волонтером-координатором швидкої медичної допомоги Майдану у Львові. Сам він

з с. Крехова. Після завершення протистояння привіз і влаштував на оздоровлення у монастир отців-

василіян  у Брюховичах на оздоровлення 11 дітей - учасників Майдану. Діти перебувають там з

15 березня по сьогодні.    

 

 

Ця група включає у себе і медиків. Багато що їм давно відоме. Але поновити колишні знання у пам"яті - ніколи не завадить. Особливо тепер, у такий тривожний час.

 

 

Олег Грушевський, як медик-волонтер відбув свою вахту на Майдані у Києві з 5 грудня 2013 р. до 23 березня 2014 р. Великий Майданівський стаж й у Тетяни Горбащук. Вона також медик-волонтер. Але поглиблює і оновляє свої знання  у групі рятувальників разом зі всіма своїми колегами.

 

 

Михайло Яворівський гордий за членів свого загону. Вони у навчанні - ретельні, а у роботі - самовіддані.   

 

 

У зв'язку з тривожними подіями в нашій країні, кожен громадянин нині може бути корисним. Відтак, всі бажаючі можуть пройти курси надання першої долікарської допомоги, попередньо звернувшись та зареєструвавшись за наступними контактами:

 

тел. (0322) 297-08-60,   255-08-78.

E-mail:  moiseenkon@gmail.com

 

Детальніше про ці курси на їх сторінці у соцмережі Facebook - https://www.facebook.com/firstaidredcross

 

 

Фото – Ірини Апостолюк

Катерина Олійник,

волонтер Товариства Червоного Хреста України

Переглядів: 1081 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 15:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024