Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Травень » 13 » Узгоджено ключові аспекти української заявки на фінансування боротьби зі СНІДом і туберкульозом
09:22
Узгоджено ключові аспекти української заявки на фінансування боротьби зі СНІДом і туберкульозом

ФІНАНСИ І ЗДОРОВ'Я

   

   

  Україну з триденним візитом відвідали

   представники Глобального фонду для боротьби

   зі СНІДом, туберкульозом і малярією Всесвітньої

   організації охорони здоров’я (ВООЗ), Об’єднаної

   програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS).

 

 

 

 

 

 

Метою відвідин України стало обговорення подальшої співпраці в форматі нової моделі донорського фінансування з боку Глобального фонду, розробки стратегічних напрямків і варіантів програм в рамках Концептуальної заявки України для боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом і туберкульозом.

 

У ході візиту проведено низку робочих зустрічей і нарад, де українською стороною представлено попередні напрацювання до консолідованої заявки: основні пріоритети та потреби країни. Міжнародними спеціалістами надано методичну допомогу щодо вимог та інструментів нової моделі фінансування, а також здійснення попереднього розподілу ресурсів відповідей на технічні питання щодо підготовки заявки. Наголошено, що важливою новою характеристикою нової моделі фінансування є участь Секретаріату Глобального фонду і зовнішніх технічних партнерів у постійному діалозі з усіма зацікавленими сторонами щодо розробки консолідованої заявки.

 

Учасниками зустрічей стали представники Державної служби України з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України», Державної пенітенціарної служби України, Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України, ДП «Державний експертний центр МОЗ України», Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», Програми розвитку ООН в Україні, МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI), БФ «Фонд В. Дж. Клінтона, Світового банку, Товариства Червоного Хреста в Україні, USAID, Коаліції ВІЛ-сервісних організацій та інших.

 

Під час зустрічі зацікавлених сторін, яка відбулася 6 травня, в. о. Голови Держслужби України соцзахворювань Олена Єщенко поінформувала учасників зустрічі про попередні підсумки роботи над консолідованою заявкою. Зокрема, вона зазначила, що для підготовки заявки в Україні створено відповідну робочу групу, до якої входить понад 50 членів – представники державних структур, громадськості, міжнародних організацій. Координацію підготовчої роботи здійснює Держслужба України соцзахворювань спільно з UNAIDS та ВООЗ. Крім того, до співпраці залучено низку експертів з фінансових, програмних питань.

 

«У процесі роботи над заявкою пройдено ґрунтовний підготовчий етап. Глобальним фондом надано досить чіткі рекомендації щодо концепції заяви та рекомендованих обсягів фінансування, що було озвучено під час проведення консультацій з експертами Глобального фонду. На національному рівні забезпечено відкритий та широкий фаховий діалог, який дозволяє нам гарантувати участь усіх зацікавлених партнерів, що працюють у сфері подолання соціально небезпечних хвороб. Активна діяльність робочої групи продемонструвала готовність як урядового сектору, так і громадських організацій співпрацювати конструктивно та злагоджено, приймаючи найбільш оптимальні життєздатні рішення», - заявила О. Єщенко. 

 

Представник відомства повідомила, що орієнтовними термінами подачі фінального варіанту заявки до Глобального фонду є 15 червня, що дозволить вчасно розпочати процес фінансування з 1 січня 2015 року та дасть старт відповідним програмам. Вона також зробила акцент на тому, що заявка повинна бути цілком узгоджена з профільними загальнодержавними програмами та коректно доповнювати їх.

 

Під час зустрічі регіональний менеджер країн Східної Європи та Центральної Азії Глобального фонду Ніколас Канто наголосив, що Глобальний фонд «має намір підтримувати та надавати необхідну методичну допомогу Україні під час роботи над розробкою заявки до Глобального фонду».

 

«Основними критеріями в процесі визначення рівня фінансування є ступінь захворюваності в країні та рівень її економічного розвитку. Тобто обсяги видатків, які держава спроможна виділяти на боротьбу із ВІЛ-інфекцією та туберкульозом», - повідомив Ніколас Канто.

 

Особливостями нової моделі фінансування є також забезпечення активного діалогу на рівні країни та Глобального фонду. За його словами, зважаючи на обмеженість обсягів фінансової допомоги для країн, Глобальний фонд планує активізувати діалог з країною в питаннях пріоритизації цілей, підвищення рівня ефективності тощо.

 

У ході обговорення відзначено високий рівень міжсекторальної взаємодії, якого на сучасному етапі досягла Україна. Це дозволило країні розробити Концепцію заявки, в якій  враховано усі рекомендації та підходи Глобального фонду. Групою з розробки заявки проведено детальний аналіз ключових напрямків, визначено відповідальних за роботу над кожним з них. Планується, що попередній проект консолідованої заявки буде направлено на розгляд Секретаріату Глобального фонду вже 15 травня.

 

Також під час зустрічі спеціальний представник регіонального директора з питань профілактики та боротьби з MБ/ШЛС-ТБ в європейському регіоні ВООЗ/начальник відділу з питань систем Ханс Клюге зупинився на нових підходах в роботі Всесвітньої організації охорони здоров’я. Йшлося про нову парадигму ВООЗ, яка розглядає перспективу розвитку системи охорони здоров’я у трьох площинах: основній проблематиці, яка характерна для країни, системі надання послуг в країні та обсяги внутрішніх державних інтервенцій на подолання існуючої проблематики.

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/news_article?art_id=247289259&cat_id=244277212

 

 

Переглядів: 763 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 11:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024