Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Червень » 16 » Українська вишиванка: національна гордість нашого народу
09:04
Українська вишиванка: національна гордість нашого народу

 

МОДНИЙ ГАРДЕРОБ

Наші читачі  прислали цікаве

інтерв'ю, розміщене на сайті

«Шафа», у якому йдеться про

вишивку, і її значення у нашому

житті. Нижче  представляємо

його з невеликими скороченнями.

 

 

 

 

 

«Українська вишиванка сьогодні модний і актуальний тренд. Кожен день на вулицях нашої країни можна зустріти дівчат і хлопців у вишиванці і джинсах або класичних брюках. Споконвіку в Україні жінки вишивали сорочки, за якими можна було судити не тільки про статус і матеріальне становище її власника, а й про його походження. Вишиванки були як повсякденним, так і святковим одягом. З плином часу змінювалися візерунки, їх значення та призначення самих костюмів. Але ніколи ці незвичайні шедеври народної творчості не виходили з моди.

 

 

Зараз Україна переживає особливий момент у своїй історії. І вишиванка, як національний український костюм, придбала небувалу популярність. Сьогодні Шафа спілкується з дивовижною дівчиною, дизайнером Анною Зінець. Анна створює незвичайні вишиванки - жіночі, чоловічі, дитячі. Чому саме вишиванки, як вони створюються і вишиваються, ми і дізнаємося.

 

Вишиванка має бути в гардеробі у кожного українця

Чому вишиванки?

Тому що мені це цікаво, я люблю свою країну, свою націю і вважаю, що у кожного українця повинна бути у гардеробі вишиванка. Тому що вишивали наші бабусі, мами. І я вважаю, що ми повинні зберегти ці традиції. Вишивка - це наш оберіг, і вона має бути присутня в гардеробі всіх українців.

 

Ви самі кроїте, вишиваєте і шиєте?

 

Я працюю з сестрою. Ми вдвох починали, зараз працюємо разом і все робимо самі. Вишиванка своїми руками - це непросто. Важлива форма, орнамент і сам процес вишивки. Я беру нетрадиційні тканини, незвичайні кольори і поєдную з українською вишивкою. У мене своє бачення, більш сучасне. Мені ближче сучасний одяг з елементами української вишивки. Цікавий крій вироби, наприклад, приталений силует. Тому що традиційна українська вишита сорочка "балахониста". Через це багато хто не може підібрати для себе в магазині вишиванок відповідний варіант і позбавляють себе такого задоволення. У мене більш сучасні речі - сукні, блузи, футболки. Мені подобається розробляти нові ідеї та втілювати їх у життя.

 

 

 

Виготовляєте вишиванки у класичному стилі?

 

Мені більше подобається сучасний стиль - блузон з джинсами, наприклад. Щоб це був повсякденний стиль, щоб було не дуже химерно і не так наляписто. Не всім подобаються повністю розшиті вишиванки, з яскравими квітами. У мене більш спокійні, пастельні тони тканин, ниток. Я стежу, щоб все поєднувалося і було придатним для вжитку. Можна підібрати строгі офісні варіанти - класична стрейчева сорочка, оздоблена вишивкою на планочку, комірі та на манжетах. Прикрас небагато, але присутній елемент української традиції в такій сорочці. Також є трикотажні футболки з вишивкою - це теж повсякденний одяг.

 

 

 

На тому й стоїмо - щоб це було якісно і красиво

Ви вишиваєте на вже готовому виробі?

 

Все вишивається на крої. Спочатку ми розкроюємо, потім на тканині вишиваємо, і тільки після цього зшиваємо. На готовому виробі робити вишивку не можна, бо це його псує, погіршується якість. Ми ніколи не нашиваємо візерунки на виріб. Зараз з'явилася тенденція робити нашивки з тасьми. Але це не вишиванка. Все має бути акуратно вишито по тканині. На тому й стоїмо - щоб це було якісно, ​​красиво, придатним для вжитку.

 

Звідки беруться візерунки? Ви їх придумуєте самі чи копіюєте?

 

У мене дуже багато старовинної літератури, з якої я беру деякі елементи і самостійно створюю композиції. Я часто використовую елементи вишивки, характерні для певного регіону України. Тобто це може бути маленький елемент, наприклад, східного регіону, а вже саму композицію і її розташування я придумую сама. Орнамент і його форму я підбираю залежно від моделі та фасону блузи. Я обов'язково стежу за тим, щоб візерунки між собою поєднувалися. Я не поєдную тематику різних регіонів, тому що вони не гармоніюють разом. Наприклад, полтавська гладь. З нею я не поєдную інші елементи. У мене є серія блуз і платтів виконаних у стилі петриківського розпису. Там тільки цей розпис. Особливою прихильності немає, все залежить від настрою і моделі.

 

Машинна  вишивка - це творча робота

Чому машинна вишивка?

 

Машинна вишивка дає більше можливостей, це краща якість, все виконано акуратно, виворіт виробу в тому числі. Це така ж творчість, як і ручна вишивка. Дехто недооцінює машинну вишивку, зітхає: "Ах, якби ручна". Але ж не все так просто! Необхідно розробити програму для вишивки, знайти особливий малюнок зі своєю історією, продумати кольористику. Заправляється машина, заправляються нитки, встановлюється програма - тут теж багато ручної та творчої роботи.

 

Ви самі розробляєте програми вишивки?

 

Так, є спеціальні програми, в яких я сама малюю свої ескізами. Так що це теж ручна робота, в яку я вкладаю душу. Це не масова робота. Стандартних моделей у мене немає, я постійно придумую щось нове. Однакове "на потік" не вишиваю.

 

Які тканини Ви використовуєте?

 

Всі тканини натуральні - льон і батист. Для класичних офісних сорочок я використовую стрейчеву тканину. Це хоч і не найпоширеніший, але все ж популярний альтернативний варіант корпоративного одягу. Деякі фірми просять внести в їх стиль деякий елемент української традиції.

 

Окрім жіночих, у вас і чоловічі, і дитячі моделі. Чи можна підібрати комплект для сім'ї?

 

Так, я вишиваю подібні набори під замовлення. Деякі замовляють такі наряди для концертів, театрів. Нещодавно на концерт Вакарчука, який відбудеться незабаром, у мене 2 пари замовили вишиванки в одному стилі. У мене індивідуальний підхід до кожного клієнта

 

 

 

Красива країна, красиві люди і красиві традиції - це наша Україна

Хто ваші клієнти?

 

Клієнти дуже різні. Знаходять і в Інтернеті, і на Даринку, де у мене магазин. І «сарафанне радіо» вже працює.

 

 

 

 

На каналі TBi провідні ведучі інформаційних програм виходять в ефір у Ваших вишиванках. Це так?

 

Так. Сьогодні у людей настільки патріотичний стан в Україні, що керівництво телекомпанії вирішило додати елементи вишивки та українського одягу в образи ведучих. Вони помітили мої роботи на Даринці, попросили пошити одяг для провідних ведучих індивідуально. Ми зняли мірки і почали роботу. Їм потрібні були певні кольори, які добре виглядали б на екрані. Ми пробували різні тканини, адже вони різні і по-різному поводяться в кадрі. Тому ми підбирали для провідних ведучих і кольори, і тканини. Після цього були кілька тижнів творчості - незвичайний крій, оригінальна вишивка. Мені дуже хотілося побачити красивих українок! 

 

 

Розкажіть трохи про себе

 

Я з Вінниці, але вже 10 років живу в Києві. З вишиванками я почала працювати рік тому, а до цього займалася різною вишивкою, розробляла програми. Мені завжди подобався вишитий одяг, а потім я спробувала його створювати. З цього все й почалося. Мені подобається, коли по вулиці ходять молоді люди - хлопці, дівчата, у вишиванках. Тому що це красиво. Мені подобаються натуральні тканини. Мені хотілося б, щоб люди більше носили такий одяг. Моя мета, щоб вся Україна була вишита, тому що це красиво. Красива країна, красиві люди і красиві традиції.

 

Бажаємо Вам, Анна, творчих польотів і невичерпного натхнення. Сподіваємося, що Ви і далі будете радувати нас своїми чудовими роботами! 

 

 

Автор - Анна Єрмоленко»

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://blog.shafa.ua/ukrainskaya-vyishivanka-uvlechenie-kak-biznes/

 

Переглядів: 5101 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 02:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024