Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Червень » 24 » Червоний Хрест і донорство: 36 мешканців м. Токмак на Запоріжжі стали донорами
22:12
Червоний Хрест і донорство: 36 мешканців м. Токмак на Запоріжжі стали донорами

ДОНОР КРОВІ – ЗВУЧИТЬ ГОРДО

 

Токмак не стоїть осторонь проблеми донорства.

Особливо яскраво це проявилося саме під час

цьогорічного Дня донора.

 

 

 

 

 

 

 

Заздалегідь Токмацька станція переливання крові, міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста спільно з міською владою посприяли пропаганді донорства і розповсюдили у ЗМІ та листівками запрошення взяти участь у добровільній дачі крові напередодні Всесвітнього дня донора. Тож, у шістдесяти працівників місцевої станції переливання крові вистачало роботи: бажаючих зробити свій внесок у поповнення запасів крові було більш ніж вдосталь.

 

Головний лікар СПК Світлана Борисовська розповіла про процедуру дачі крові. Спочатку потенційний донор оформлюється в реєстратурі. Тут його перевіряють по картотеці осіб, відведених від донорства (ті, хто хворів або хворіє гепатитом, сифілісом, ВІЛ-СНІДом та ін.). Якщо протипоказань немає, то в лабораторії встановлюють групу крові донора та рівень гемоглобіну, після чого особу оглядає лікар. Медпрацівник цікавиться, які захворювання переніс донор, яке його самопочуття, перевіряє його артеріальний тиск та пульс, після чого визначає дозу плазмодачі.

 

Вже перед самісіньким візитом до операційної з донорського плазмоферезу, де здійснюється дача крові, донор випиває склянку чаю. Справа в тому, що дача навіть 200-300 грамів крові — це достатня втрата рідини в організмі людини, як наслідок їй може запаморочитися в голові, особа може зомліти. Сам по собі чай не компенсує кров, але компенсує об’єм рідини в організмі. Окрім цього, після дачі крові у людини дещо знижується артеріальний тиск. А чай трохи його підвищує. Тож, якщо його випити перед процедурою, то тиск після дачі крові буде в нормі.

 

Донорську кров збирають у пластикарну тару, її обстежують по всіх позиціях і розділяють.

 

– У наш час суцільна кров майже не використовується. Її розділяють на плазму та еритроцити. Червоні кров’яні тільця, в залежності від того, які консерванти використовуються, можуть мати строк придатності 21, 35 або максимум 42 дні. Плазму ж одразу після заготовки заморожують при температурі —40 градусів, і вона може зберігатися до трьох років, не втрачаючи свої властивості.

 

Плазма — це рідка частина крові. Приміром, якщо кров протягом певного час постоїть у посудині, то еритроцити осідають на дно, а рідка речовина (себто плазма), в якій містяться білки, вітаміни, іони, мікроелементи тощо, розташовується вище. В залежності від того, що потребує організм людини, їй вливають плазму або еритроцити, — пояснила Світлана Борисовська.

 

Цьогорічний день донора в місцевій СПК виявився більш плідним, ніж минулорічний. 35 працівників медичної сфери дали кров. З них 31 — з Центральної районної лікарні, ще 4 — співробітники Токмацької санепідемстанції. Наступного дня 32 токмачанина теж прийшли безкоштовно виконати свою донорську функцію: 16 з них давали кров для хворих, ще 16 — з нагоди Дня донора.

 

Першою в пункт прийому крові прийшла медична сестра зубопротезного відділення ЦРЛ Ніна Завацька. Найбільше донорів цього року виявилося серед непрацюючих. Також донорський обов’язок виконали працівники СПК, міськвиконкому, Центру зайнятості, Токмацького механічного технікуму та інших установ міста. 8 осіб прийшли дати кров уперше в житті.

 

Минулого ж року напередодні 14 червня дали кров 24 громадянина.

 

Вже традиційно разом з іншими токмачанами частину своєї крові дав і міський голова Ігор Котелевський. Перед процедурою він поцікавився у головного лікаря установи, яка наразі ситуація в країні з потребою плазми.

 

– Потреби у плазмі збільшилися, іноді виникають проблеми з її забезпеченням. Але Токмака ця проблема не торкнулася, — відповіла очільник СПК.

 

Вже перед самою процедурою до міського голови підійшов Олександр Філіпов. Він попрохав дати кров для його доньки Марії, яка 6 червня народилася, наразі знаходиться в Запоріжжі і потребує кров. Ігор Котелевський, звісно, погодився.

 

 – Тут ми збираємо для дівчини певний об’єм крові. Потім звітуємо в Запоріжжя, і вже там відповідний об’єм з необхідною групою крові вливають реципієнту, — пояснила Світлана Борисовська.

 

Поруч з Ігорем Котелевським свою кров давала Антоніна Лєбєдєва — постійний платний донор.

 

– Звичайний донор може давати кров максимум п’ять разів на рік, з інтервалом не менше ніж 2 місяці, а платний донор — раз на два тижні, оскільки з даної ними крові відбирають лише плазму, а еритроцити повертають до організму. Але платним донорам теж через певний проміжок часу роблять своєрідну донорську «відпустку», — розповіла головний лікар.

 

Після процедури міський голова взяв участь у вшануванні трьох жителів Токмаччини — Сергія Турленка, Валерія Михайлюка та Наталії Федюк, які стали Почесними донорами України. Вони дали кров повною фізіологічною дозою понад 40 разів, тому й були удостоєні цього звання. Мер вручив їм відповідні посвідчення та нагрудні знаки.

 

– Ви робите велику справу, адже місія донора — найблагородніша. Така допомога ближньому не може не викликати повагу у суспільства, — подякував Ігор Котелевський донорам.

 

Сергій Турленко та Валерій Михайлюк розповіли, що дають кров вже більше п’ятнадцяти років. Коли вперше прийшли до пункту переливання крові і чому — обоє не пам’ятають. Розповіли тільки, що стають донорами, нерідко, по декілька разів на рік.

 

Світлана Борисовська від імені працівників СПК і від усіх, кому необхідна кров, подякувала донорам, які проявили чуйність і здійснили шляхетний вчинок.

 

Звісно, такі люди роблять воістину святу справу. До речі, слово «донор» походить від латинського «donare», що означає «дарувати». І нерідко так трапляється, що донори дарують не просто кров реципієнту, а життя — людині.

 

За матеріалами газети «Наше місто Токмак»

 

Фото – з вільних джерел в Інтернеті

Джерело:

http://tavriya.co.ua/tokmak/item/6201-тридцять-шість-токмачан-дали-кров-щоб-рятувати-людські-життя

 

Переглядів: 867 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 19.03.2024, 11:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024