Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Червень » 25 » Співпраця Львівського обласного центру екстреної допомоги та прикордонної служби області
11:44
Співпраця Львівського обласного центру екстреної допомоги та прикордонної служби області

ПОРАНЕНІ  МАТИМУТЬ  ШАНС

 

Після цьогорічних зимових кривавих подій

на Майдані у м. Києві - Революції Гідності, 

загострилась ситуація на Сході України,

яка переросла у війну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зважаючи на цей особливий складний період в історії держави, та на той факт, що багато працівників  Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які  під час мобілізації були призвані до війська та проходять службу у «гарячих» точках сходу країни, знаючи проблеми військовослужбовців Збройних сил України та прикордонників, заклад не залишився осторонь.

 

На військових базах, які розташовані на Львівщині, спеціалістами та фахівцями навчально-тренувального відділу Львівського центру медицини катастроф неодноразово проводились тренінги з надання домедичної допомоги.

 

У травні поточного року на базі дислокації військової частини 3007 у м. Золочеві працівниками навчально-тренувального відділу проводились навчання - тренування  для медичних працівників та санінструкторів навчального центру Національної Гвардії України (військової частини 3007) та військового шпиталю військової частини 3080 з питань надання домедичної та медичної допомоги постраждалим. (На даний час військовослужбовці та медики вказаних частин перебувають у зоні проведення АТО).

 

 

 

 

В рамках багаторічної співпраці, керівництво  Львівського клінічного госпіталю прикордонної служби України звернулось до адміністрації Львівського центру медицини катастроф з проханням проведення спеціалістами навчально-тренувального відділу тренінгів для військовослужбовців, медичних та цивільних працівників прикордонних загонів щодо надання екстреної допомоги постраждалим. Перший виїзний тренінг був проведений 31 березня 2014 року для Львівського прикордонного загону, що дислокується у м. Львові на вул. Личаківській.

 

 

 

 

У подальшому, у червні проводились виїзні тренінги з мобільними заставами Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, зокрема  з прикордонниками мото-маневренної групи в/ч 2144, що дислокується поблизу с.м.т. Немирів та прикордонниками кінологічного центру в/ч 2418 який знаходиться у м. Великі Мости, Сокальського району (ці прикордонники готуються для проходження служби на  східному кордоні України). Підготовка з домедичної допомоги у м. Великі Мости проводилась в умовах, наближених до реальних - у лісі, де прикордонники проводили свої військові тактичні навчання та були у всіх засобах індивідуального захисту (каска, бронежилети та зброя).

 

Розуміючи, що тренінги не в змозі охопити все, що може статися, медичні працівники - інструктори навчально-тренувального відділу Львівського центру медицини катастроф проводили підготовку основними блоками, а саме:

 

1. В процесі проведення тренінгів акцентували увагу та навчали правил поведінки та дій в екстремальних ситуаціях. Міркування безпеки потерпілого та його оточення, елементарні правила поведінки під час військових дій, у захопленому місті, при перебуванні в лісі, горах є першочерговими. Для пораненого чи хворого в надзвичайних умовах загальні правила виживання набагато важливіші за нюанси надання власне медичної допомоги.

 

 

 

 

2. Правильна оцінка стану потерпілого. Використання правил само- та взаємодопомоги при опіках, травмах, вогнепальних пораненнях, кровотечах, основні навики з питань іммобілізації. Основні реанімаційні заходи, необхідні потерпілому  на місці події.

 

3.Правила знімання у потерпілого каски чи шолома, бронежилета, особливості перенесення потерпілого з вогнища небезпеки, правила перекладання потерпілого на ноші, транспортну дошку чи підручні засоби. Необхідний склад «тривожної» аптечки для надання першої допомоги одному-двом тяжкопораненим, орієнтуючись на один тиждень автономного існування в умовах обмеженого доступу до медичної допомоги.

 

Для відпрацювання практичних навичок, військовослужбовцям були надані манекени, муляжі та інші засоби, що необхідні для проведення підготовки. Під наглядом фахівців учасники тренінгу наочно побачили як правильно надавати допомогу та пробували самостійно виконували необхідні маніпуляції.

 

 

 

 

Продемонстровані муляжі травм, кровотеч, опіків допомогли при підготовці в частині надання допомоги при таких пошкодженнях. Часто, в якості «потерпілих» були самі прикордонники, а їх друзі по групі «надавали їм допомогу». Для проведення таких навчань використовувались приготовлені медичні засоби (бинти, стерильні марлеві серветки, джгути, шини). При відсутності медичних засобів, учасників тренінгу вчились використовувати підручні засоби для надання невідкладної допомоги в екстрених випадках.

 

Наявність устаткування для моделі реанімації дорослого дало можливість учасникам тренінгів навчитись та практично попробувати провести зовнішній масаж серця та штучну вентиляцію легень.

 

Спеціалісти навчально-тренувального відділу готові допомагати у такій підготовці і в подальшому, адже отримують впродовж таких заходів вагомий практичний досвід.

 

Крім викладеного, колектив Львівського центру медицини катастроф вирішив добровільно зібрати кошти на допомогу українським військовим. Ця пропозиція була озвучена 11 червня 2014 р. під час проведення змагань для бригад екстреної медичної допомоги Львівської області та одноголосно підтримана як адміністрацією установи так і всіма присутніми. Зібрані кошти плануються витратити на медичне забезпечення, амуніцію та засоби індивідуального захисту для військовослужбовців.

 

Людмила Гера,

завідувач навчально-тренувального відділу Львівського обласного центру екстреної

медичної допомоги та медицини катастроф, голова профорганізації установи.

 

Фото – www.guoz.lviv.ua

Джерело:

http://guoz.lviv.ua/ukr/news/lvivnews/3582.html

 

 

 

 

 

Переглядів: 862 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 12:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024