Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Червень » 27 » Слобожанщина – притулок для переселенців зі сходу України
17:08
Слобожанщина – притулок для переселенців зі сходу України

СПОДІВАННЯ НА ПОВЕРНЕННЯ

 

 

Харківщина оточила турботою 17 тисяч

переселенців з Донеччини і Луганщини.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щоб убезпечити не лише своє життя, а й близьких та рідних, на Харківщині спочатку знаходили собі притулок  жителі Криму й Севастополя. Тепер сюди переселяються люди з Луганщини і Донеччини. Найбільше їх з буремного Слов’янська. Перші 95, за їхніми словами, залишили рідне місто через загострення ситуації на Донеччині. Найбільше переживали за здоров’я та психіку своїх дітей.

 

Найчастіше їдуть до родичів

 

Розселили всіх компактно в одному із дитячих таборів у Куп’янському районі. Згодом донеччан і луганчан почали приймати і в інших районах. В Ізюмському, приміром, подбали навіть про те, щоб переселенці могли жити в окремих будинках.

 

Як розповіла голова Ізюмської райдержадміністрації Любов Шамрай, у них є всі необхідні для проживання умови — вода, газ, світло. Готові допомагати і продуктами харчування, хоч люди здебільшого переїжджають до родичів. Днями в одне з сіл Ізюмщини прибули переселенці зі Слов’янська — дорослий і десятеро дітей.

 

«Мама, окрім власних, привезла дітей своїх друзів, колег і знайомих, — розповідає Любов Шамрай. — Влада району допомагає їм усім. Так, хлопчик-дев’ятикласник складає іспити у місцевому навчально-виховному комплексі, а найстаршого — третьокурсника будівельного технікуму — влаштували на роботу».

 

Як рідних зустріли 100 переселенців зі Слов’янська і в Богодухівському районі. Прихистком для них став спеціалізований навчально-виховний комплекс, до складу якого входить табір відпочинку «Ластівка». На його базі й розмістили людей. І це доречно, адже половина з них — діти, у яких серйозні психологічні травми від пережитих бомбардувань.

 

Не краще почуваються і жінки. Усіх їх ретельно обстежили медики — довелося одразу ж госпіталізувати одну дитину і двох дорослих з цукровим діабетом, поставили на облік двох вагітних жінок. Під опіку медиків потрапили і ті, в кого після флюорографічного обстеження виявили легеневі патології. Забезпечили переселенців одягом та їжею, а дітей іграшками.

 

Головне,  що безпечно

 

«Тепер у них є все необхідне, — говорить директор Богодухівського спеціального навчально-виховного закладу і директор табору «Ластівка» Олена Хованова. — І гаряча вода, хороша їдальня, баня».

 

У місці, де зараз інтернат, була військова база. І великі кімнати, що колись слугували казармами для солдатів, скоріше нагадують гуртожиток. Але це не лякає переселенців. Вони кажуть, що лише тут змогли перевести дух і хоча б трохи заспокоїтися. Адже жахи, яких натерпілися у Слов’янську, запам’ятаються надовго.

 

Переселенка зі Слов’янська Ніна розповіла, що жити у місті було дуже страшно і небезпечно. Вибухи починалися о 5-й ранку. Вертольоти літали прямо над дахами. Крізь сон чутно було, як гримить, тоді будили дітей і бігли ховатися у літню кухню, де є погріб. А там відро з водою, щоб діти могли хоч попити, і лопата про всяк випадок, щоб можна було відкопатися…

 

У кожного із прибулих свої емоції, свої враження, але бажання одне — щоб війна скінчилася, і вони повернулися додому.

 

«Нині в регіоні перебуває майже 17 тисяч донеччан і луганчан,— поінформував голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута. — Вони організовано проживають на базах відпочинку, у дитячих таборах в Борівському, Куп’янському, Богодухівському районах області. Я особисто відвідував ці місця, щоб подивитися, скільки ще людей ми можемо прийняти».

 

До речі. Для тих, хто приїхав на Слобожанщину з Криму й Севастополя, Луганщини і Донеччини, працює «гаряча лінія» за єдиним номером — 112.

 

А ще телефони Червоного Хреста —                         (067) 579 42 63 (цілодобово);

з питань розселення сімей в Харківській області:   (057) 705 26 67,

з питань виплат соціальної допомоги —                  (057) 705 26 90,

з питань тимчасової та постійної реєстрації —      (057) 340 93 10,

надання допомоги у працевлаштуванні —               (057) 714 96 31, (057) 732 28 78.

 

Звертатися за цими номерами слід у робочі дні з 9.00 до 18.00.

 

 

Наша довідка:

 

За оцінками ООН, 54 тис. 400 жителів України змушені були залишити свої домівки, повідомляє УНІАН.

Про це йдеться на сайті Агентства ООН у справах біженців (Управління верховного комісара ООН у справах біженців).

УВКБ ООН спостерігає збільшення внутрішнього переміщення в Україні. Так, із 54 тис. 400 осіб, які були змушені залишити свої домівки, 12 тис. виїхали із Криму, решту переселенців становлять жителі східних регіонів.Тільки впродовж тижня кількість внутрішньо переміщених осіб збільшилася більш як на 16 тис. 400 осіб/    

 

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтерненті

Джерело:

http://ukurier.gov.ua/uk/news/spodivayutsya-povernutisya-dodomu/

 

Переглядів: 652 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024