Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Липень » 9 » Херсонська ОО ТЧХ України у боротьбі з туберкульозом
22:43
Херсонська ОО ТЧХ України у боротьбі з туберкульозом

МАЙЖЕ СОТНЯ ВРЯТОВАНИХ ЖИТТІВ

 

 

 

Туберкульоз – важке захворювання. Воно вимагає довгих років лікування.

Про те, як ця проблема вирішується на Херсонщині, розповідає у

своїй статті Леонід Соболь (на знімку) – голова Херсонської обласної

організації ТЧХ України

 

 

 

 

 

«В березні – червні поточного року за підтримки Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Херсонською обласною організацією ТЧХУ запроваджувався проект USAID «Подолання проблеми МЛС/ШЛС ТБ в Україні», що реалізовувався PATH. До проекту були задіяні м. Херсон та м. Каховка, Білозерський, Бериславський, Голопристанський та Цюрупинський райони області.

 

 

Дана програма не є рутинним наданням соціальної допомоги, а є пілотною програмою, метою якої є розробка ефективної моделі підтримки прихильності до лікування ТБ на амбулаторному етапі у пацієнтів із резистентними формами туберкульозу.

 

 

До проекту були залучені волонтери Червоного Хреста із числа працівників фтизіатричної служби та загально лікувальної мережі (всього 24 чол.).

 

 

Для відбору хворих в проект працівниками Червоного Хреста у співпраці з фахівцями обласного протитуберкульозного диспансеру, співробітниками PATH були розроблені критерії відбору пацієнтів з МЛС/ШЛС ТБ для включення в програму допомоги та підтримки ТЧХУ.

 

 

Враховуючи короткий термін проекту, набір пацієнтів здійснювався протягом 3-х місяців (з березня по травень), адже виробити прихильність до лікування менш ніж протягом місяця неможливо.

 

 

За цей період через проект пройшло 89 хворих з МЛС/ШЛС ТБ, які не були задіяні в інших проектах (Глобальний фонд тощо). По своїй структурі та якісному складі 93% із них були безробітні, 15% — колишні засуджені, 10 % мали крім ТБ, ще і СНІД, 65% мали групу інвалідності, 54% — проживають в сільській місцевості.

 

 

Було проведено анкетне їх опитування з метою виявлення у них медичних, психологічних, соціальних та матеріальних проблем. Всі хворі (100%) висловили своє побажання отримувати безкоштовно: ліки, як протитуберкульозного ряду, так і для лікування побічних ефектів (гепатопротектори та вітаміни), продуктові набори, безкоштовне, в т.ч. рентгенологічне, обстеження та консультації інших спеціалістів.

 

 

65 хворих (73%), в основному жителі сільської місцевості, висловили побажання в оплаті їх проїзду до лікарні на контрольні обстеження. Кожний третій побажав, щоб ліки йому доставляли на дім.

 

 

Всі 89 хворих щомісяця отримували за рахунок коштів проекту продуктові набори до складу якого входило 11 найменувань товарів на суму 125 гривен.

 

 

Була закуплена рентген- та флюорографічна плівка для безкоштовного R-обстеження хворих з резистентними формами ТБ.

 

 

Для постійного зв’язку із хворими та їх родичами, волонтерами, патронажні сестри були забезпечені ваучерами для мобільного зв’язку.

 

 

 

 

Патронажні сестри, що були задіяні в проекті отримували матеріальне заохочення за кожного хворого, але тільки за тих, які не відірвалися від лікування. Це справедливо, адже відрив вважається сім і більше днів. За цей час (6 днів) патронажна сестра, приклавши певні зусилля та залучивши до розшуку всі заінтересовані служби (загально лікувальна мережа, сільради, міліція, Червоний Хрест тощо), може повернути хворого в проект для продовження амбулаторно-контрольованого лікування.

 

 

В результаті таких заходів вдалося виробити у всіх 89 хворих прихильність і жоден з них не відірвався від лікування.

 

 

Проект передбачав також адвокацію надання соціальної підтримки таких хворих за рахунок місцевих бюджетів. Для цього в усі міста та райони, де реалізовувався проект, були направлені листи з пропозицією обговорити це питання на засіданнях координаційних рад по боротьбі з ТБ та ВІЛ/СНІДом при міських радах та райдержадміністраціях. Листи були розглянуті. Керівництво міст Херсона та Каховки письмово запевнили, що питання виділення коштів із місцевого бюджету на ці цілі буде розглянуто при формуванні бюджетів на 2015 рік. В Голопристанському районі координаційна рада рекомендувала відповідним органам перерозподілити кошти на друге півріччя 2014 року та виділити 6 тис. грн. на соціальний супровід хворих і після закінчення проекту.

 

 

В результаті впровадження проекту можна зробити наступні висновки щодо напрацьованої моделі підтримки прихильності до лікування на амбулаторному етапі у пацієнтів із резистентними формами туберкульозу:

 

 

1. Лікування резистентних форм туберкульозу є тривалий та складний процес. Багато пацієнтів, крім медичних, мають певні психологічні, соціальні та матеріальні проблеми. Медичний персонал (лікар-фтизіатр, медичні сестри в т.ч. Червоного Хреста, середній медперсонал загально лікувальної мережі) не має матеріальної мотивації до результатів лікування хворих.

 

 

2. Прихильність до лікування, а саме дотримання пацієнтами схеми лікування, постійний зв’язок з лікуючим фтизіатром та медичною сестрою, згідно графіку моніторингу лікування, своєчасне лікування побічних ефектів тощо як правило можлива при одночасній мотивації як хворого так і медичного працівника.

 

 

3. Прихильність до лікування хворих здійснюється через постійне надання їм соціальної допомоги: харчові набори, періодичне безкоштовне рентгенобстеження, підвищену увагу вмотивованого медперсоналу до стану здоров’я хворих, виявлення побічних ефектів та своєчасне їх безкоштовне лікування, психологічна підтримка, допомога у вирішенні інших соціально-побутових проблем хворого (після їх вивчення). При такій мотивації хворих відриви від лікування зводяться практично до нуля, як це і було у нас на протязі цього проекту.

 

 

4. Прихильність медпрацівників до результатів лікування здійснюється через додаткову оплату медичним сестрам за хворих, які не перервали лікування; забезпечення патронажних сестер мобільним зв’язком для постійного зв’язку з хворим, членами його сім’ї, лікуючим лікарем, волонтерами тощо.

 

 

Результати запровадження проекту направляються до координаційних рад по боротьбі з туберкульозом при райдержадміністраціях, де запроваджувався проект, райрадам та головним лікарям медзакладів з метою їх мотивації до запровадження таких соціальних програм за рахунок місцевих бюджетів.

 

 

Успішна реалізація проекту була можлива завдяки злагодженій співпраці працівників PATH, Національного комітету ТЧХУ на чолі з Генеральним секретарем Хабаровою А.М., Херсонської обласної організації ТЧХУ та фтизіатричної служби області".

 

 

Леонід Соболь,

голова Херсонської обласної організації  ТЧХ України

 

 

 

Фото – з сайту Херсонської ОО ТЧХУ

Джерело:

http://ksza.ks.ua/news/89-vryatovanix-zhittya.html

 

Переглядів: 688 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 09:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024