Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Липень » 10 » Для лікування військовослужбовців, поранених під час АТО, залучені кращі фахівці України
22:11
Для лікування військовослужбовців, поранених під час АТО, залучені кращі фахівці України

ОГЛЯД  МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ  У ЗОНІ АТО

 

 

       

       Для лікування військовослужбовців,

       поранених під час АТО, залучені кращі фахівці

       України. Про це йшлося сьогодні, 10 липня, на

       брифінгу в Будинку Уряду з питань співпраці

       та координації дій медичних служб у зоні АТО.

 

 

 

 

 

На знімку: Степан Середа - відомий львівський лікар, керівник Львівського обласного фізкультурно-лікувального диспансеру очолює нині медичну частину знаменитого батальйону спеціального призначення «Азов».

 

У заході взяли участь заступник Міністра охорони здоров’я України Василь Лазоришинець, директор Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України Віталій Адронатій, начальник Військово-медичного управління Служби безпеки України Людмила Шагулей, начальник медичної служби Національної гвардії України Олег Михайлик.

 

Як повідомив, заступник Міністра охорони здоров’я України Василь Лазоришинець, ще 16 квітня при Міністерстві охорони здоров’я було створено штаб по координації дій в зоні АТО, куди входили медичні служби Міноборони, Нацгвардії, Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України. А 1 липня за дорученням Прем’єр-міністра створено комісію, в яку ввійшли представники МО, МОЗ, Мінфіну та Держфінінспекції. Ця інспекційна комісія працювала з 2 по 7 липня в зоні проведення АТО.

 

«Найбільша проблема, яка є на передовій – це те, що ми не маємо захищених санітарних автомобілів для доставки поранених з поля бою до місць надання медичної допомоги. На сьогоднішній день при Міноборони таких автомобілів взагалі немає, у Національної гвардії є бронетранспортери, які себе дуже добре зарекомендували», - сказав Василь Лазоришинець, зазначивши,  що таких машин, які «навіть підірвавшись на фугасі змогли вивезти з поля бою поранених на 7 колесах», теж недостатньо.

 

Невідкладну медичну допомогу військовослужбовцям надають у найближчих медичних закладах, потім їх доставляють до спеціалізованих. Часто для цього використовують гелікоптери та літаки. Кваліфіковану медичну допомогу в основному надають у відомчих госпіталях Міноборони, СБУ, МВС, закладах системи МОЗ та Академії медичних наук. Особливі слова подяки звучали на адресу медиків міста Ізюм, які знаходяться найближче до місця бойових дій і «здатні на досить високому рівні надавати першу хірургічну допомогу».

 

За наказом Міністра оборони, визначено перелік невідкладних медичних засобів, які мають бути у кожного учасника АТО, це два індивідуальні перев’язочні пакети, джгут та шприц з бутарфинолом (сильне знеболювальне для уникнення травматичного шоку).

 

На сьогоднішній день всі учасники операції забезпечені цими наборами, у  Міністерстві оборони є запас перев’язочних пакетів у 2 млн. шт. Більш укомплектовані спеціальними медичними засобами медичні аптечки є у фельдшерів, які знаходяться поруч з бійцями на передовій і готові в разі потреби надати невідкладну допомогу.

 

На жаль, автомобілі з червоним хрестом не рідко є мішенями для терористів. Тож аби забезпечити захист як медиків, так і поранених при вивезенні з району бойових дій наразі тривають переговори з банками щодо залучення інкасаторських броньованих автомобілів. Є попередні домовленості , а отже, і сподівання, що вже найближчим часом ці машини допоможуть зберегти ще один цінний скарб – людське життя.

 

Деякі фармацевтичні фірми, які навіть не хочуть, щоб їх називали, виділили вже 531 тис. грн. на медикаменти: розчини, кровозамінники, антибіотики, противірусні препарати і протизапальні препарати. На засіданні штабу ця гуманітарна допомога була рівномірно розподілена між департаментами охорони здоров’я Луганської і Донецької областей, між медичними управліннями міністерств, працівники яких беруть участь в АТО.

 

Поранені потребують і психологічної допомоги. Як запевнила Людмила Шагулей, начальник Військово-медичного управління Служби безпеки України, з перших днів лікування в шпиталі, а також під час  продовження амбулаторного лікування до реабілітації залучаються психологи і психотерапевти, які надають підтримку пораненим. Також, за її словами, наразі тривають перемовини щодо організації візиту до нас іноземних фахівців з метою проведення складних високотехнологічних оперативних втручань, зокрема пластика нерва, 5 пораненим, яких планують прооперувати 1-3 серпня.

 

«Для лікування військовослужбовців, поранених під час АТО, залучені кращі фахівці України. Всі медичні служби працюють у взаємодії між собою», - запевнив Василь Лазоришинець.

 

Заступник Міністра також відзначив добру роботу санітарно-епідеміологічної служби: за час проведення АТО, не зважаючи на досить складні умови її проведення, не було допущено жодних спалахів якихось інфекційних захворювань.

 

«Та під час інспектування найбільше мене вразив дух патріотизму - від рядового сержанта до офіцерського складу. Всі хлопці готові боротися за Україну до кінця», - зазначив Василь Лазоришинець.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/news_article?art_id=247451729&cat_id=244276429

 

Переглядів: 735 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 08:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024