Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Липень » 12 » Переселенці повинні мати офіційний статус
08:57
Переселенці повинні мати офіційний статус

ЗАКОНОДАВЧІ  ПРОГАЛИНИ

 

   

   Переселенцям із зони АТО регулярно доводиться

   стикатися з проблемами, які неможливо

   вирішити без присвоєння їм офіційного статусу

   тимчасово переміщеного із зони збройного

   конфлікту.

 

 

 

 

 

- Наприклад, люди звертаються з проханням видати їм документи на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, - розповідає заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан. - Приходять зі словами: «Дайте мені якийсь папірчик, щоб я безкоштовно користувався громадським транспортом». У людей навіть немає грошей, щоб доїхати до місця, де вони зможуть вирішити свої питання - будь-то лікувальний заклад або прийом у керівника служби. В законі про статус тимчасово переміщеної особи можна написати, що людина при пред'явленні паспорта з пропискою Слов'янська, Краматорська, Донецька, Луганська і т. д. має право безкоштовного проїзду в міському транспорті в будь-якому регіоні України.

 

Крім того, переселенцям необхідно регулярне медобслуговування. За словами Світлани Горбунової-Рубан, в харківські лікарні вже звернулося близько 500 осіб, з яких 160 дітей. Лікарі надають їм всіляку допомогу. Однак багато хто з переселенців хворі на діабет і для забезпечення їх інсуліном буде потрібно додатково 100 тисяч гривень на місяць з бюджету міста, оскільки зазвичай інсулін видається адресно - конкретним жителям Харкова і тільки за рішенням сесії міськради.

 

Як зазначає Світлана Горбунова-Рубан, люди, які потрапляють в Харків, в мирний регіон, майже всі кошти витрачають на те, щоб вибратися із зони військового конфлікту.

 

- Коли вони прибувають до нас, вони вже виснажені, основна маса вимагає негайної допомоги, - говорить чиновник. - Для чого потрібен закон про статус цих людей? Щоб хоч якось підтримати їх, і визначити їх соціальні можливості.

 

Переселенців з Донбасу неможливо працевлаштувати, оскільки у них немає трудових книжок - документи залишилися в зоні бойових дій. При цьому органи місцевого самоврядування не можуть надати їм матеріальну допомогу без відповідного рішення вищих органів влади.

 

- Багато людей не звільнені, трудові книжки знаходяться невідомо де. Приходить медсестра влаштовуватися на роботу і на питання: «Чи є трудова книжка» відповідає, що її поліклініку розбомбили, - розповідає віце-мер. - Необхідно вирішити питання з оформленням на роботу, передбачивши, наприклад, особливу форму договору або вкладиш до трудової книжки.

 

Велике питання забезпечення переселенців житлом, яке загостриться з настанням холодів.

 

- Багато з тих, хто приїхали, хочуть жити в Харкові, а не в області, але це питання вирішити вкрай важко, тому що у міста немає коштів на купівлю житла, - говорить віце-мер. - Зараз люди живуть у приміських дитячих таборах, але з настанням холодів гостро постане питання про їх переселення. Поки їм допомагають волонтери, представники Товариства Червоного Хреста, а також терапевти харківських лікарень, які регулярно виїжджають в табори, де живуть переселенці.

 

У свою чергу, постійна комісія Харківської облради з питань бюджету підтримала ідею звернутися до Президента України, Верховної Ради та Кабміну, щоб вирішити завдання фінансування медичної допомоги громадянам, які переміщуються з тимчасово окупованої території і районів проведення АТО.

 

- Існує потреба звернутися до центральних органів влади з приводу коригування обласних бюджетів Донецька і Луганська на користь Харківської області для перенаправлення передбачених раніше коштів на забезпечення потреб хворих на цукровий діабет і проведення гемодіалізу, - говорить директор департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. - Потреба області розрахована в сумі 21 млн грн. на гемодіаліз, але це без урахування витрат на лікування хворих, які приїжджають в Харків з Донецької та Луганської областей. Додаткова потреба на гемодіаліз і забезпечення інсуліном - 20 млн грн. На сьогоднішній день витрати на лікування хворих не з Харківської області склали 3,9 млн грн. з обласного бюджету. Тому доцільно звернутися від органів місцевого самоврядування до центральних органів влади, щоб ті посприяли в отриманні необхідних фінансових ресурсів.

 

Автор: Ірина Стрельник

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://vecherniy.kharkov.ua/news/94312/

 

Переглядів: 636 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 04:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024