Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Липень » 24 » У Харкові і області до 60 тис переселенців
20:07
У Харкові і області до 60 тис переселенців

ГОСТИННІСТЬ ХАРКІВЩИНИ

 

 

За офіційними даними в Харківській області 30 тис переселенців

зі сходу України. Насправді, як кажуть волонтерські організації,

цифра вище практично в два рази.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це в АКМЦ розповіли представники Харківського Антикризового Інфоцентру (ХАкІ). Один з напрямків роботи ХАкІ - висвітлення питань, пов'язаних з вимушеними переселенцями з зони АТО.

 

Світлана Резван, координатор Харківського Громадянського Форуму, член обласного координаційного штабу з питань біженців при МНС: «Складність процесу в тому, що неможливо врахувати кількість переселенців при існуючій системі реєстрації. Навіть якщо люди проходять через центр реєстрації в Харкові і далі виїхали за місцем рекомендованого житла, не факт що вони там залишаться. Доля цих людей далі не відома»

 

Зараз у центрі реєстрації переселенців в Харкові діє принцип «єдиного вікна», коли на місці можна вирішити питання з представниками різних соціальних служб - паспортний стіл, пенсійний фонд і тд. Але залишається ряд проблем.

 

«На жаль, як показує зворотний зв'язок з багатьма переселенцями, держава декларує, що питання, припустимо, переказу соціальних виплат вирішуються швидко, але добре це працює на папері, - каже Світлана Резван. - Справді система працює оперативно, якщо переселенець виїхав з повним пакетом документів. На сьогоднішній момент таких одиниці. Припустимо, відсутність трудової книжки позбавляє людину шансу отримати якусь тимчасову роботу, оскільки він не звільнився з попередньої»

 

З 8 тис зареєстрованих переселенців в харківському центрі зайнятості, реально роботу отримали тільки 17 осіб.

 

Одна з головних проблем в області, з якою стикаються волонтери, що допомагають переселенцям - дефіцит гуманітарної допомоги (їжа, медикаменти, одяг, засоби особистої гігієни).

 

«Ситуація двояка. З одного боку дефіцит гуманітарної допомоги тому, що ресурс громадян, яким вона є, він обмежений. «Червоний хрест» також не в змозі покрити потребу - не було розрахунку на такий тривалий період надання гуманітарної підтримки. З іншого боку час показує, що велика маса переселенців не те, що не можуть отримати роботу, вони не хочуть і не шукають цієї роботи. Причини різні, в цьому повинні розбиратися психологи»

 

Із ще з одного боку Україна не може прийняти гуманітарну допомогу від ООН, оскільки існує проблема в законодавстві, яку потрібно вирішувати на рівні Києва.

 

«У нас гуманітарна допомога обкладається дуже великими податками, ПДВ зокрема, і до цих пір з міжнародними місіями не можуть прийти до консенсусу як цю гуманітарну допомогу завезти», - розповідає Світлана Резван.

 

Інша складність - в межах міста Харків житловий фонд для переселенців вичерпаний вже давно. Залишилося близько 600 місць в 79 житлових об'єктах по області.

 

Зараз Харків беззаперечно залишає у себе вагітних на пізніх термінах і старих-інвалідів, які потребують специфічної допомоги.

 

«Зараз почалася зворотна міграція - люди почали повертатися в Слов'янськ і Краматорськ. Але активно приїжджає Донецьк і Луганськ. Процес виїзду полегшений за рахунок пуску безкоштовних електричок, МНС організовує підвезення груп », - говорить Резван.

 

За словами активістів хакі, вони на власні очі переконалися, як життя кипить у звільнених містах, люди повертаються.

 

На сьогоднішній момент телефон гарячої лінії приймає 100-160 дзвінків на день.

 

Волонтери повідомляють про зростання потоку звернень в пункти матеріальної допомоги.

 

На жаль, як такої держпрограми з переселенцям немає. «Більш-менш налагоджена робота держструктур, після того як всю координацію переключили на МНС. Але немає чіткого розуміння, що буде завтра. Потрібно починати пошук опалювального житла на випадок, якщо конфлікт затягнеться на холодну пору року. Думати про переведення дітей в інші школи і тд.», - розповідає волонтер.

 

 

Фото – з вільних джерел в Інтернеті

Джерело:

http://rbn.cc/ua/news/4784-u-harkovi-i-oblasti-do-60-tys-pereselenciv

 

Переглядів: 651 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 10:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024