Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Липень » 24 » Дар'я Касьянова: «Виїхати з Донецька ще можна»
21:09
Дар'я Касьянова: «Виїхати з Донецька ще можна»

ТУРБОТА ПРО ЗЕМЛЯКІВ

 

 

 

Дар'я Касьянова, керівник програми «Сирітству - ні» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» давно працює з обділеними любов'ю, турботою і увагу дітьми, але про те, що в Україні виявиться так багато людей, яким потрібна допомога, вона і подумати не могла.

 

Тепер вдень і вночі Даша і її співробітники перебувають на зв'язку з мамами, старими, яких треба вивезти із зони, де йдуть бойові дії, нагодувати, поселити. Про те, де і як надається допомога біженцям, Контракти вчора розмовляли з Дашею, яка на день приїхала з Донецька до Києва. Приїжджати до Донецька журналістам Контрактів Даша не радить. Але в Маріуполь ми з'їздимо і поспілкуємося з біженцями.

 

Які організації, державні служби займаються евакуацією людей з Донецької та Луганської областей? Чи системна робота?

 

Дар'я Касьянова: У нашого Фонду цілодобово працюють три гарячі лінії і, напевно, вже майже у всіх в Донецьку є мобільні телефони когось із співробітників Фонду. Ми, в першу чергу, зосереджені на допомозі жителям Донецької області, в Луганській - надаємо адресну підтримку: дитячим будинкам, хворим, старим. У Донецькій області ми в постійному режимі працюємо з кількома компаніями-перевізниками, у яких орендуємо автобуси для транспортування біженців. У цих автобусах вивозимо передусім людей, які не впораються самостійно: люди похилого віку, матері з маленькими дітьми, хворі.

 

Сьогодні вже проблематично самостійно покинути Донецьк?

 

Дар'я Касьянова: Ні, можна купити квиток на поїзд і поїхати. Проблем поки немає. Але люди звертаються до нас, бо думають, що так безпечніше. Але в ці дні ми автобусами нікого не вивозили - занадто активно стріляють. Якщо у людей фінансові проблеми - затримують пенсії, виплати матерям, зарплати, то ми купуємо квитки на потяги.

 

Але в принципі людям найчастіше потрібна не фінансова допомога, а моральна - просто розповісти, куди піти і що зробити. Звертаються за консультаціями часто діти, які бояться приїхати в область, але хочуть вивезти батьків - ось недавно дзвонила жінка, якій треба було евакуювати маму з кішкою. Готівкові гроші на купівлю квитків ми не видаємо - самостійно замовляємо квитки і оплачуємо їх. Вже не стоїмо в чергах в касах, а замовляємо на сайті «Укрзалізниці».

 

Куди вивозите біженців автобусами? Взагалі допомагаєте з розселенням?

 

Дар'я Касьянова: У полі нікого не кидаємо. Якщо людям немає до кого їхати, то відвозимо на бази відпочинку, які ми орендували в Запорізькій, Донецькій (під Маріуполем) областях. Оренда проплачена до кінця літа. Жити в холодну пору року там не можна, так що скоро будемо вирішувати питання з подальшим розміщенням. Деякі люди кажуть - купіть нам квиток, а там нам є у кого зупинитися, але все одно перевіряємо - просимо дати телефони родичів і телефонуємо.

 

В областях, з якими ви щільно працюєте, є координаційні штаби по роботі з біженцями? Як налагоджена допомога на національному рівні?

 

Дар'я Касьянова: На сайті МНС вказаний телефон гарячої лінії, куди можуть звертатися біженці. Я провела експеримент - подзвонила і залишила заявку. Мені передзвонили з Донецького МНС і залишили телефон нашого Фонду - мовляв, вам зателефонують з цієї організації і нададуть допомогу. Потім ще передзвонювали і уточнювали - так зв'язалися зі мною з Фонду. Потім мені наші фахівці з МНС говорили: «Ну, ви зрозумійте - у нас же тільки пожежні машини. Нам нема на чому людей вивозити!».

 

Ми розуміємо і допомагаємо всім, хто до нас звертається. Профінансували транзитні бази під Волновахою та Красноармійському - там люди можуть пробути пару днів, поки не буде ясності, куди їм далі відправлятися. Вони забезпечені їжею, одягом, медичною і психологічною допомогою. Взагалі всім біженцям гостро необхідна психологічна підтримка - так що у всіх областях, де ми працюємо, налагоджений зв'язок з психологами.

 

Бувають дуже складні випадки у дітей - починаються заїкання, один хлопчик постійно рвав волосся на голові. Діти не потрапляли під обстріл, але обстановка навколо така складна і нервова, що діти не витримують.

 

Ви якось погоджуєте роботу з обласними адміністраціями? Чи при них є спеціальні кабінети, де біженці можуть отримати мінімальну допомогу, консультації?

 

Дар'я Касьянова: У Донецьку, звідки ми масово вивозимо людей, спочатку не було єдиного центру. МНС, міські соціальні служби працювали самі по собі, але ми переговорили і тепер надаємо допомогу злагоджено. У нас налагоджена системна робота у Харківській області - через Червоний Хрест. Там дуже активні волонтери. Втім, волонтери у всіх областях - це найдієвіша і реальна допомога. У Запорізькій області допомога біженцям йде через центри зайнятості. Є партнери в Дніпропетровській області.

 

А як ви працюєте з Одеською областю?

 

Дар'я Касьянова: Ми жодного разу не вивозили в Одеську область біженців. У нас там немає орендованих баз - як повідомили нам в області, все зайнято кримчанами. Та й люди з Донецької та Луганської областей не хочуть так далеко виїжджати. Зі Слов'янська найчастіше ми вивозили людей в Святогірськ, де оплачуємо всі комунальні витрати.

 

Взагалі що стосується витрат, то це завжди конкретні потреби, на які перераховуємо гроші. Готівку нікому не видаємо. Ось Святогірськ попросив закрити цю статтю витрат - ми закриваємо. Зараз люди повертаються в Слов'янськ і у нас звільняються місця для нових біженців.

 

Можу запевнити, що жодна людина, яка звертається до нас за допомогою, не залишається без уваги. Складні випадки - самотні люди похилого віку, мами-одиначки з маленькими дітьми, поранені залишаються під особливим контролем і отримують адресну допомогу.

 

На сьогоднішній день за допомогою благодійного фонду «Розвиток України» із зони військових дій вивезено близько 5200 осіб, з них більше 3000 - діти.  

 

Номери «гарячих ліній» для охочих покинути зону бойових дій:

095199 74 81  

050620 29 15  

063117 89 01  

 

Фото – www.kontrakty.ua

Джерело:

http://kontrakty.ua/article/79931/

 

 

Переглядів: 755 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 09:49
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024