Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Липень » 28 » Виставка «Катеринославщина у Першій світовій війні» відкривається 29 липня у Дніпропетровську.
21:29
Виставка «Катеринославщина у Першій світовій війні» відкривається 29 липня у Дніпропетровську.

МОВОЮ  ДОКУМЕНТІВ

 

 

 

29 липня на Дніпропетровщині відкриється

документальна виставка «Катеринославщина

у Першій світовій війні. 1914-1918. До 100-річчя

початку війни »

 

 

 

 

                                                                                   

                                                                                                  На знімку: Державний архів Дніпропетровщини

 

 

29 липня 2014 в 11-00 в приміщенні Державного архіву Дніпропетровської області (Дніпропетровськ, вул. К. Лібкнехта 89) відкривається документальна виставка «Катеринославщина у Першій світовій війні. 1914-1918. До 100-річчя початку війни ». Ознайомитися з експонатами виставки можна буде до 15 серпня 2014 року.

 

28 липня 1914 почалася Перша світова війна. З 59 існуючих на той період держав у війну було залучено 38 країн. У різні часи цю чотирирічну війну називали «Великою», «Другою Вітчизняною», «Великою Вітчизняною», «німецькою», «імперіалістичною». У результаті війни припинили своє існування чотири імперії - Російська, Австро-Угорська, Османська і Німецька. Країни-учасниці втратили більше 20 млн. військових і мирних жителів.

 

Катеринославська губернія була розташована далеко від плацдарму воєнних дій, але тисячі її жителів стали учасниками і жертвами цієї війни. На виставці представлені документи, які висвітлюють події війни на території Катеринославської губернії.

 

У розділі виставки «Друга Вітчизняна війна Російської імперії» розміщені маніфести Миколи II про оголошення Німеччиною і Австро-Угорщиною війни Росії, матеріали про прийом імператором членів Державної Ради і Державної думи у зв'язку з початком війни.

 

Документи окремого стенду розповідають про підготовку та хід візиту Миколи II в м. Катеринослава в 1915 році. На стенді представлені фотографії перебування царя в місті, телеграма про прийом царем депутації учениць Маріїнської дворянської жіночої гімназії, доповідь керуючого казенної палатою про економічний і соціальний стан губернії у зв'язку з приїздом імператора. Рапорт губернатора царю про стан справ у губернії у зв'язку з участю Росії у війні містить, зокрема, інформацію про військові частини, лазарети для поранених воїнів, надання допомоги сім'ям воїнів.

 

У розділі виставки «Будні війни» розміщено телеграми про розквартирування військових частин, перехід Маріуполя і його порту на військовий стан, роздаточну відомість для отримання продовольчої допомоги сім'ям нижніх чинів і воїнами ополчення в с. Катьощине. Серед експонатів - лист голови Російського центрального військово-промислового комітету, члена Державної  Ради А. І. Гучкова до начальника штабу Ставки Верховного головнокомандувача М. В. Алексєєва з критикою дій деяких державних діячів відхилити пропозиції щодо поставки британських гвинтівок розцінювалося не як зрада.

 

У воєнний період економіка перебудовувалася на військові рейки, підкорялася військовим потребам. На виставці серед інших документів експонується лист завідуючого складом заготовок для військових робіт у Катеринославі до голови Катеринославської заводської наради з оборони з проханням про термінове відправлення смугового заліза для закінчення будівництва стратегічних мостів.

 

Поранені у боях отримували лікування у зведених військових госпіталях, лазаретах Червоного Хреста, Союзу міст, в приватних та громадських лазаретах, список яких представлений на виставці. Експонується фото хворих і поранених солдатів у палаті 2-го Катеринославського міського шпиталю. Представлені списки працівників лазаретів м. Катеринослава, документи про необхідність нагородження осіб тощо.

 

Померлих від ран у місцевих шпиталях ховали на міському кладовищі Катеринослава. Постановою Катеринославської міської думи були внесені до кошторису 1000 рублів на будівництво кам'яної огорожі міського кладовища і пам'ятника-кладовища для воїнів, померлих від ран. На виставці розміщені листи командирів з фронту, повідомлення Катеринославського повітового військового начальника, Чумаківського волосного правління рідним загиблих в боях наших земляків-катеринославців, метричні записи про смерть від ран і загибелі військовослужбовців на фронті.

 

Окремий стенд присвячений боротьбі зі шпигунами і диверсантами противника. Тут представлені листи контррозвідувального відділення Штабу Одеського військового округу в Катеринославське губернське жандармське управління про осіб, підозрюваних у шпигунстві, фото, списки осіб, які розшукувалися поліцією, лист начальника губернського жандармського управління катеринославському поліцмейстеру про замах на диверсію у військових закладах та на оборонних заводах.

 

Документи стенду «Військовополонені противника» розповідають про заходи з охорони військовополонених, праця яких використовувалася на підприємствах і в сільських господарствах. Серед документів виставки - відомості про кількість задіяних на роботах на Дніпровському заводі військовополонених.

 

У Першій світовій війні вперше було застосовано хімічну зброю, тому війну іноді називали «війною хіміків». На виставці розміщені звіт про діяльність газової секції Катеринославського комітету Всеросійського земського союзу і Союзу міст. У розділі "Призов до армії і дезертирство" серед інших документів експонуються лист Анастасівського волосного правління про призов новобранців 1898 народження, циркулярний лист Катеринославського повітового комісара про посилення боротьби з дезертирством із залученням місцевої влади і населення, доповідь начальника губернського жандармського управління на ім'я губернатора про арешт групи осіб, які збиралися поширювати антивоєнні прокламації і проводити вуличні демонстрації під час призову новобранців.

 

На стенді "Військова цензура" представлені циркулярні листи начальників Київського і Катеринославського поштово-телеграфних округів про спосіб шифрування телеграм, про необхідність припинення поширення сумнівних телеграм за підписом "Ставка" з повідомленнями про події на фронті, про відкриття контррозвідувальної пункту в м. Катеринославі та ін .

 

Про останні місяці війни йдеться в циркулярних листах Київського поштово-телеграфного округу з розслідування протизаконних дій колишніх міністрів царського уряду й колишнього імператора Миколи II, перегляду і вилучення кореспонденції осіб, які повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності (Ульянова-Леніна, Зінов'єва, Луначарського, Коллонтай та ін) .  Серед документів - телеграма військово-революційного штабу охорони Катеринославської залізної про перехід залізниці на військовий стан, листівка Української соціал-демократичної робочої партії із закликом "Геть війну, хай живе революція, хай живе автономія України!".

 

Завершують виставку спогади учасника війни І. Макашова.

 

За інформацією Державного архіву в Дніпропетровській області

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://www.tourdnepr.com/content/view/9845/9772/

 

Переглядів: 948 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 14:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024