Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Серпень » 19 » Празник Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа у с.Градівці Городоцького району на Львівщині
21:51
Празник Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа у с.Градівці Городоцького району на Львівщині

М А Р І Й К А

 

 

 

З нагоди свята Преображення Господа Бога і Спаса

нашого Ісуса Христа у с.Градівці Городоцького району

на  Львівщині відбулося велике Богослужіння

і освячення садовини.

 

                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хоч у селі третій рік діє новозбудований храм Пресвятої Євхаристії, святкове богослужіння відбулося сьогодні, 19 серпня, у старій дерев'яній церкві Преображення Господнього,  зведеній у 1878 р.

 

 

 

Урочисту церемонію провів о. мітрат Іван Греділь, декан Городоцького деканату Стрийської єпархії  УГКЦ, в яку входить 33 парафії.

 

 

 

 

На богослужіння сьогодні прийшла і маленька мешканка села Марійка Олійник.

 

 

 

Їй скоро шість років. Вчить алфавіт, лічбу, любить дитячі ігри.

 

 

 

Вона добре знає дитячі молитви, біблійні сказання про житіє святих, охоче дивиться  релігійні мультфільми. Сьогодні на проповіді Марійка дізналася також про значення та історію свята Преображення Господнього.

 

 

 

Дівчинка – коріння мешканка села Градівки. Тут Марійка народилася 27 листопада 2008 р. В цьому селі сказала своє перше слово «мама», навчилася ходити, пізнавати світ.

 

 

 

На почесному місці у сімейному фотоальбомі зберігаються знімки, датовані 14 грудня 2008 р. У цей день безіменне дитя отримало на все життя ім'я Марія.

 

 

Обряд хрещення Марійки Олійник провів отець - мітрат Іван Греділь.

 

 

 

Тож стара церква Преображення Господнього, яка на своєму віку багато пережила і перебула, знову зустрілася сьогодні зі своїми похресниками.

 

 

Одна з них – наша маленька героїня репортажу Марійка Олійник.

 

 

 

Довідка

Найдавніша згадка про місцеву церкву походить з 1463-1465 рр. Потім була збудована нова церква у 1735 році. Через 35 років парафія отримала привілей від дідички Анни з Ржевуських Гумецької. У 1878 (за іншими даними 1854) році збудована коштом дідича Яна Янка існуюча дерев`яна церква. Над її головними вхідними дверима з внутрішньої сторони при останньому ремонті фарбою написано: "Збудована 1878. Ремонт 1956 – 76 - 90". Була відновлена в 1926 році. Замкнули в 1960 році для того, щоб використовувати її як колгоспний склад зерна. У 1989 році повернули віруючим. Церква в користуванні громади УГКЦ. Вона розташована посеред села, на підвищенні, при роздоріжжі. Церкву поставили у східній частині великої прицерковної території. Будівля тризрубна, одноверха. До ширшої в плані нави зі сходу прилягає вужчий, гранчастої форми вівтар, а від заходу - також вужчий бабинець. До вівтаря з півночі і півдня прибудовані маленькі ризниці, до бабинця від заходу - невеликий присінок. Церкву оточує піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Стіни підопасання, надопасання, ризниць і присінку шальовані вертикально дошками і лиштвами. В південній стіні нави існує бічний вхід. Її завершує широкий, низький восьмерик, шальований вертикально дошками (раніше був оббитий бляхою), вкритий наметовим верхом (перекритий новою бляхою), який вінчає маківка з ліхтарем. На схід від церкви розташована дерев`яна триярусна  дзвіниця, вкрита пірамідальним дахом. На церковному подвір`ї збереглися старі кам`яні надгробки і обеліски - очевидно, залишки старого цвинтаря. В 2011 р. у селі освятили великий мурований храм Пресвятої Євхаристії, але не заростає дорога і у стару церкву, у якій час від часу правляться богослужіння.

 

 

Фото – Катерини Апостолюк і з сайту с.Градівки

 

Олександр Апостолюк,

волонтер Товариства Червоного Хреста України 

Переглядів: 1075 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 07:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024