Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Серпень » 22 » Швейцарія і Червоний Хрест закликають бути людяними під час війни
20:36
Швейцарія і Червоний Хрест закликають бути людяними під час війни

ВІЙНА  І  ГУМАНІЗМ

 

     

     У 150-у річницю підписання Першої Женевської

     конвенції Швейцарія і Міжнародний Комітет

     Червоного Хреста  закликають учасників

     конфлікту не порушувати мінімальні норми

     людяності навіть під час воєн.

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 22 серпня, виповнюється 150 років з часу підписання Першої Женевської конвенції (1864), де в рамках міжнародного права було внормовано ідею про полегшення долі військових, поранених під час бойових дій. Про це повідомили в посольстві Швейцарії в Україні.

 

«Звісно, сучасні війни мають мало спільного з баталіями ХІХ сторіччя. Бойові дії, що раніше точилися на чітко окреслених полях битви, розповсюдилися на житлові райони. Традиційні війни між арміями ворогуючих країн стали винятком, протиборство в рамках однієї країни - правилом. Нині від озброєних конфліктів найбільше потерпають цивільні особи», - ідеться в заяві.

 

Швейцарія та МКЧХ виступили із закликом до кращого дотримання принципів міжнародного гуманітарного права, адже досі бракує дієвих механізмів для його реалізації в усьому світі.

 

У посольстві Швейцарії нагадали, що після жахіть Другої світової війни 1949 року держави ухвалили чотири Женевські конвенції про захист осіб, які не беруть або припинили участь у бойових діях: поранених і хворих військових, військовополонених і цивільних осіб. Ці домовленості розширили в 1977 та 2005 роках, прийнявши три додаткові протоколи.

 

«Сьогодні значною мірою поза законом перебуває застосування певних видів озброєнь, наприклад - біологічної та хімічної зброї, касетних бомб і протипіхотних мін. На правовому рівні впроваджуються істотні обмеження з метою захисту найуразливіших осіб від звірств війни. У їх реалізації досягнуто певних успіхів, наприклад, у підготовці військових або в кримінальному переслідуванні найважчих воєнних злочинців, зокрема після створення Міжнародного кримінального суду (МКС). Попри це кожного дня з усього світу до нас доходять жахливі повідомлення та візуальні матеріали, що свідчать про неймовірні страждання людей через збройні конфлікти», - заявили в посольстві.

 

Причину цих нещасть вбачають саме в серйозних порушеннях міжнародного гуманітарного права і «колективній неспроможності держав», які підписували Женевські конвенції. Через брак механізмів, за допомогою яких можна було б забезпечити ефективне дотримання міжнародного гуманітарного права, Швейцарія та МКЧХ проводять з 2012 року консультації з усіма країнами.

 

Вони виступили ініціаторами створення форуму для країн, завдяки якому можна було би вживати спільних заходів для систематичної опіки над дотриманням міжнародного гуманітарного права, взаємно підтримувати держави в розробці компетенцій і можливостей, необхідних для виконання обов’язків, а також сприяти реалізації заходів, що добре зарекомендували себе у виконанні цих завдань.

 

«Окрім цього, такий форум держав має створити передумови, завдяки яким майбутні розробки у веденні війни (наприклад, у галузі воєнних технологій) підлягали би певним правовим нормам, а не навпаки. Для цього необхідно вести постійний діалог про актуальні питання міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, держави повинні мати інструмент, за допомогою якого зможуть реагувати на ситуації, пов’язані з тяжким порушенням міжнародного гуманітарного права, аби відвернути подібні злочини в майбутньому й захистити цивільне населення від подальших страждань. Для цього може знадобитися розробка процедури розслідування причин подібних порушень», - ідеться в заяві посольства.

 

Відповідні пропозиції та рекомендації будуть розповсюджені на 32-й міжнародній конференції Червоного Хреста та Червоного Півмісяця 2015 року в Женеві.

 

У Швейцарії та МКЧХ нагадують, що положення міжнародного гуманітарного права служать для «збереження того, що робить нас людьми - людяності».

 

«Це право, що існує вічно й базується на переконанні, яке визріло протягом сторіч у всіх культурах, що необхідно мати правила, завдяки яким воєнні зіткнення не переростали б у варварство в чистому вигляді. Наше покоління повинне закріпити це досягнення шляхом створення інституційних рамок для сприяння у його дотриманні. Право може бути дієвим лише за умови наявності необхідних для цього інструментів. Ніколи в історії людства розв’язання цього питання не здавалося таким близьким, як сьогодні. І ми повинні скористатися цією можливістю», - закликають у Швейцарії.

 

Як повідомляв «Ракурс» з посиланням на адвоката, у зоні АТО найбільше катують у полоні бійців українських добровольчих батальйонів.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Джерело:

http://ua.racurs.ua/news/33531-shveycariya-i-chervonyy-hrest-zaklykaut-buty-ludyanymy-pid-chas-viyny

 

Переглядів: 674 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 21:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024