Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Вересень » 21 » Інтерв'ю з Іриною Апостолюк, представником Червоного Хреста на міжнародних навчаннях «Репід Трайдент-2014»
21:03
Інтерв'ю з Іриною Апостолюк, представником Червоного Хреста на міжнародних навчаннях «Репід Трайдент-2014»

 

ШВИДКІСТЬ  ЕВАКУАЦІЇ – ЗАПОРУКА  УСПІХУ

 

     

     Сьогодні, 21 вересня, у Львові на площі перед

     пам’ятником Тарасу Шевченку відбувся

     концерт Вокально-інструментального гурту

     Командування Сухопутних військ США в Європі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як знаємо, військовослужбовці армії США є учасниками міжнародних військових навчань «Репід Трайдент-2014», що проходять на Яворівському полігоні та триватимуть до 26 вересня. Послухати концерт прийшли кількасот львів’ян та гостей міста. Серед них ми побачили й Ірину Апостолюк (на знімку), голову Личаківської РО ТЧХ м. Львова, котра також є учасником цих навчать і представляє на них Товариство Червоного Хреста України.  

 

Після завершення концерту ми взяли у неї інтерв'ю.

 

 

 

 

- Шановна п. Ірино, кілька слів про те, як Ви оцінюєте ці навчання?

 

- Тільки позитивно. Якщо у попередні роки вони носили більше декларативно-рекламний характер, то тепер, на тлі неоголошеної війни, вони набрали суто практичного змісту. Всі солдати і офіцери, а їх близько 1200 осіб  з 15-ти країн світу, викладаються повністю. Тренуються з ранку до вечора. Оце тільки сьогодні маю невелику паузу і на кілька годин мене відпустили з Яворівського полігону на культурну програму до Львова.

 

 

 

- Яка участь Червоного Хреста у цих навчаннях?

 

- Ми подбали про необхідний інвентар, таблиці і плакати для проведення тренувань з надання першої домедичної допомоги на полі бою. Вся складність у тому, що потрібно не тільки вміло надати цю допомогу, але вчасно евакуювати поранених у тил на лікування. Мета тренувань, - виробити алгоритм у бійців, щоб до автоматизму у них були засвоєні навики з усіх фаз цієї нелегкої роботи.

 

 

 

 

- Якийсь конкретний приклад можете навести?

 

- Звичайно. Ось, наприклад, 16 вересня мені довелося брати участь у тренуванні зведеного підрозділу «Чарлі», де ми відпрацьовували елементи медичної евакуації поранених у рамках маневрів.

 

 

 

 

Ми значимося, як зведена рота «С», або «Чарлі», яку утворили у складі взводів збройних сил Болгарії, Румунії, Грузії та Азербайджану.

 

 

 

 

Керівники занять та інструктори нагадали військовим способи евакуації поранених людей за, так званим, стандартом MEDEVAC, який використовується в країнах НАТО.

 

 

 

 

За статистикою, кількість людських втрат на полі бою залежить від вчасно наданої первинної медичної допомоги, а також – від того, наскільки швидко поранений потрапить у місце, де йому буде надано кваліфіковану медичну допомогу.

 

 

 

 

Саме тому, питання вивезення поранених із поля бою різними способами є одним з пріоритетних напрямків підготовки особового складу, що бере участь у навчанні. 

 

 

 

 

Під час практичних занять військовослужбовці багатонаціонального підрозділу займалися пошуком потерпілих людей, надавали їм першу медичну допомогу та евакуйовували з небезпечної ділянки за допомого автомобільної техніки. Крім того, армійці відпрацьовували стандартну процедури лінійного запиту засобами зв’язку на медичну евакуацію.

 

 

 

 

Таку практику проходитимуть усі військові, які беруть участь у міжнародному тактичному навчанні.

 

 

 

 

Це значить, що кожного дня зведені підрозділи працюють на визначеній ділянці по 4 години. Заняття включають в себе, як індивідуальну підготовку кожного бійця, так і евакуаційні дії у складі підрозділу.

 

 

 

 

Кожен елемент відпрацьовується не один раз. У залежності від обставин, «пораненого» можуть доправити у безпечне місце до лікарів наземним, або іншим видом транспорту.

 

 

 

 

 

Нам цікавий досвід армій країн-учасниць у галузі надання первинної медичної допомоги у кризових ситуаціях. Саме тому Товариство Червоного Хреста скерувало свого представника для участі у цьому навчанні.

 

 

 

 

Зі свого боку, ми готові передавати досвід, який є у нас. До прикладу, для більш ґрунтовного проведення занять на навчальному місці, ми привезли зі Львова повний комплект обладнання, а також навчальний інвентар, який допомагає запам’ятовувати характеристики поранень і вчитись їх правильно класифікувати, а головне – своєчасно локалізувати.

 

- У ході навчань Ви, мабуть, познайомилися з багатьма цікавими і мужніми людьми.

 

- Так, познайомилася, і не з одним військовослужбовцем. Так, наприклад, одному з учасників нашої групи зробили перед навчаннями операцію на нозі. Він міг би взяти відпустку, чи лікарняний, але мужньо зносив біль і виконував все необхідне, щоб з його вини не було якоїсь затримки або помилок.

 

 

 

 

 

Про грузино - російську війну згадав у розмові з нами  грузин, лейтенант Бека Метровелі. Він  не приховує свого ставлення до подій в Україні: «Коли росіяни напали на Грузію у 2008 р., ви допомагали нам, тепер наша черга допомагати вам».

 

 

 

 

 

Та не все тримається пам'яті. Тому доводилося час від часу підглядати у підручник або довідник з військової медицини.

 

 

 

 

 

Начальнику групи допомагав в організаційних питаннях лейтенант Тарас Танайлов. Він знає англійську мову і тому водночас був і за тлумача, і за асистента.

 

 

 

 

 

Під час перерви учасники навчань ділилися думками про наболіле. Про конфлікт у Нагорному Карабаху згадав азербайджанець, старший лейтенант Ельмар Гусейнов( на знімку - крайній зліва). Там і нині неспокійно. Почалась війна в Україні і у Закавказзі спалахнув знову притихлий уже збройний конфлікт.

 

 

 

 

 

Загальне керівництво навчаннями здійснював представник Збройних сил України, майор Павло Рожко.

 

 

 

 

- Що у Вас заплановано на наступні дні навчань?

 

- Відповідь на це питання має право дати лише майор Рожко. Він уповноважений вести розмови з пресою, радіо, телебаченням, представниками інформаційних Інтернет - порталів.

 

 

 

 

Скажу тільки одне: до 26 вересня на Яворівському полігоні відбудеться ще багато цікавого. 

 

- Дякую за інтерв'ю

 

 

 

 

Фото – Ірини Дзіклевич

Записала інтерв'ю Катерина Олійник, волонтер Червоного Хреста

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1285 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 06:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024