Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Жовтень » 13 » Студенти-волонтери з Тернопільського ДМУ відпрацьовували навички з екстреної медичної допомоги
15:41
Студенти-волонтери з Тернопільського ДМУ відпрацьовували навички з екстреної медичної допомоги

 

 

ГРАНІ  МАЙБУТНЬОЇ  ПРОФЕСІЇ

 

 

Студенти-волонтери Тернопільського державного

медичного університету імені І.Горбачевського

тренувались у застосуванні на практиці навичок

з екстреної медичної допомоги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навчання з порятунку потерпілих внаслідок терористичного акту відбулися 10 жовтня в недобудованій адміністративній будівлі заводу  «Сатурн», який розташований поблизу ТРЦ  «Подоляни».

 

 

 

 

 

 

У цьому навчанні були задіяні всі служби, які рятують людей у надзвичайних ситуаціях, зокрема представники Служби безпеки України, управління Державної служби надзвичайних ситуацій у Тернопільській області, бригади  «швидкої допомоги» та волонтерський загін Товариства  Червоного Хреста України. (Зазначимо, що волонтерський загін складається із студентів п’ятого курсу Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського).

 

 

«За легендою терористичний акт відбувся в супермаркеті, в якому внаслідок вибухів обвалилися стіни. Представники Служби безпеки України перевірили будівлю та територію навколо неї на предмет безпеки для роботи рятувальних служб. До пошуку потерпілих залучили кінологічну службу.

 

 

 

 

 

Представники Тернопільського центру екстреної допомоги і медицини катастроф та волонтерський загін Товариства Червоного Хреста України надали медичну допомогу тим, хто постраждав внаслідок теракту.

 

Загалом в обов’язки волонтерського загону входить допомога медикам під час виникнення масових випадків із травмуванням людей. Як правило, в цих ситуаціях є більше потерпілих, аніж тих, хто може вчасно і правильно допомогти.

 

Волонтери на відмінно справилися із поставленими завданнями під час сортування потерпілих, максимально були корисними в червоному і жовтому секторах. До речі, в жовтому секторі медики працювали в другу чергу, тому волонтери  Червоного Хреста були єдиними, хто контролював стан постраждалих, надавав медичну і психологічну допомогу.

 

«Також студенти допомагали психологам служби надзвичайних ситуацій у зеленому секторі, де перебували люди, які не мали видимих пошкоджень, але зазнали стресу і отримали психологічну травму», – розповів завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини, професор Арсен Гудима.

 

 

 

 

За словами Арсена Арсеновича, всі учасники волонтерського загону пройшли стажування у Польщі і отримали сертифікат від польської Ради реанімації про те, що вони досконало володіють базовими реанімаційними заходами. Ролі потерпілих виконували також студенти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачеського. Їм це вдалося легко, оскільки майбутні лікарі добре знають характер травм і можуть бездоганно відтворювати стан постраждалого.

 

 

 

 

Виконуючий обов’язки головного лікаря станції виїзної екстреної консультативної допомоги Володимир Сотула наголосив на тому, що «кожне навчання дає цінний досвід. Ми бачимо свої недоліки, які варто доопрацювати. Це дає можливість практично відпрацювати навички. Тим більше рятування і надання екстреної медичної допомоги є складним етапом під час виникнення надзвичайних ситуацій. Чим швидше і якісніше вона буде надана, тим кращі прогнози на майбутнє будуть щодо здоров’я потерпілих. Зазначу, що на велику кількість потерпілих наших сил завжди не вистачить, тому допомога громадських організацій, волонтерів Червоного Хреста , представників громадськості, які мають відповідні навички, є запорукою того, що вдасться врятувати життя людей».

 

 

 

 

Уперше під час цих навчань була продемонстрована евакуація постраждалих із висоти 20 метрів, під час якої рятувальник разом із травмованим на рятувальній дошці опускався вниз за допомогою канатів.

 

«Ключове досягнення Державної служби надзвичайних ситуацій у тому, що вона дає можливість залучати штатних альпіністів до роботи в таких ситуаціях. Медики під час своїх дій уже врахували ті зміни, які були прийняті у нормативному українському законодавстві. До них входить і наказ Міністерства охорони здоров’я України щодо процедури надання медичної допомоги при масових випадках. Тернопільський державний медичний університет, зокрема кафедра військової медицини  і медицини катастроф, брав участь у розробці цього стандарту», – додав Арсен Гудима.

 

 

 

 

 

Керівник загону першої медичної допомоги Товариства Червоного Хреста України, студентка ТДМУ Ірина Рондяк відзначила високий рівень організації навчань і злагоджену роботу усіх служб.

 

«Всі допомагали один одному. Жоден пацієнт не був залишений без уваги і контролю його стану. Коли кожен виконує свою роботу, тоді дійсно зручно працювати», – наголосила Ірина Рондяк.

 

 

 

 

Нагадаємо, що до складу волонтерського загону входять такі студенти ТДМУ: Михайло Бойко, Андрій Ткачук, Назар Труш, Степан Тодорук, Андрій Гвоздецький, Василь Маховський, Ігор Рончук.

 

 

Прес-служба Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

 

 

 

Фото – www.like.te.ua

Джерело:

http://like.te.ua/події/новини/студенти-волонтери-тдму-відпрацьову/

 

Переглядів: 892 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 21:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024