Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Листопад » 20 » Червоний Хрест у Львівській ЗСШ - 82 з поглибленим вивченням англійської мови
21:54
Червоний Хрест у Львівській ЗСШ - 82 з поглибленим вивченням англійської мови

 

ПІД  ПРАПОРОМ  МИЛОСЕРДЯ

 

   

    Сьогодні, 20 листопада, Личаківська районна

    організація  ТЧХ м. Львова провела  навчання

    з надання першої  долікарської допомоги для

    учні старших класів Львівської   ЗСШ - 82

    з поглибленим вивченням англійської мови.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Провели його патронажна медична сестра Червоного Хреста Личаківського району м. Львова Анна Андріяненко та голова Товариства - Ірина Апостолюк. Вони розповіли учням як проводити першочергові дії, спрямовані на порятунок людського життя.

 

 

 

 

 

Червонохрестівці зазначили, що спочатку треба визволити потерпілого від подальшого впливу на його організм пошкоджуючих факторів, які загрожують здоров’ю і життю потерпілого (звільнити від дії електричного струму, винести із зараженої зони, загасити одяг, що горить, витягнути з води), при необхідності винести на свіже повітря, визволити від одягу, що заважає диханню.

 

 

 

 

Потім необхідно визначити характер і ступінь пошкодження, для чого оголити пошкоджену частину тіла або зняти з потерпілого весь одяг. Роздягати та одягати потерпілого треба обережно, не викликаючи больового відчуття або повторного пошкодження.

 

 

 

 

Треба виконати необхідні заходи з рятування потерпілого в порядку терміновості (відновити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, накласти пов’язку, тощо).

 

 

 

 

 

І аж після цих рятункових дій, треба  викликати швидку допомогу чи лікаря, або вжити заходів для транспортування потерпілого в найближчий медичний заклад.

Доки на місце трагедії  прибудуть лікарі, треба підтримувати основні життєві функції потерпілого аж до прибуття медичної допомоги.

 

 

 

 

 

 

Тренінг з долікарської допомоги було проведено на уроці фізкультури, який ведуть Марія Михайлівна Бойко та Роман  Миколайович Олинців. Обоє взяли активну участь у навчаннях  Червоного Хреста.

 

 

 

 

Зацікавилася тренінгом  вчитель з предмету  «Основи здоров'я» Леся Василівна Коваль. В ньому взяли участь близько 200 учнів з 9-10 класів.

 

 

 

 

Первинний осередок Товариства тут очолює Галина Богданівна Моравська, заступник директора з виховної роботи (на знімку - біля священика справа). Вона особисто взяла участь у тренінгу для підопічних з надання першої домедичної допомоги,  хоч за спеціальністю є  мистецтвознавцем і викладає  у старшокласників  предмет  «Художня культура»,  а у молодших класах  -  «Образотворче мистецтво».

 

У первинному осередку 546 членів  Товариства Червоного Хреста України,  з них – 500 учнів і 46 вчителів.

 

 

 

 

Школа ця – не проста.  Тут навчаються також  і 15 дітей з  особливими потребами.

 

 

 

 

 

«Це допомагає їм адаптуватися до суспільства з дитячих років,  а здоровим дітям – набути навиків поводження зі своїми ровесникам в інвалідському візку». – Підкреслила директор школи  Тетяна Зіновіївна Іванів, котра однією з перших відгукнулася у Львові на розробку канадських педагогів, що дозволяє спільне навчання дітей з різними  фізичними і розумовими здібностями.

 

 

 

 

Одна з матерів, дитина котрої навчається тут, розповіла, що коли її Валерія прийшла вчитися у загальноосвітню школу, то найбільші хулігани класу, що дражнили інших, стали їй найкращими приятелями: і візок штовхали коридором, і східцями допомагали на ньому піднятися. Це є позитивний досвід як для одних, так і для других.

 

Школярі, котрі навчаються разом із дітьми з особливими потребами, згодом стануть бізнесменами, архітекторами, вчителями, науковцями. А після того як їм довелося нести інвалідний візок сходами вгору або ж з’їжджати ним із високих непристосованих бордюрів, вони напевно передбачать пандуси та з’їзди, проектуючи будинок чи дорогу.

 

 

 

 

«Доступ дитини з особливими потребами до навчального закладу та якісної освіти є її безумовним правом, яке не може бути порушене через бідність родини або ж недосконалість інфраструктури закладів»,  - переконаний заступник директора  з навчальної роботи Тарас Іванович Качур.

 

 

 

Належним чином дбають  тут і про здорових школярів.  У школі працює з десяток різних гуртків, у тому числі і тих,  які вимагають  фізичної  підготовки. Таким є гурток з Айкідо. У школі ця справа поставлена з розмахом. І саме тут базується обласна федерація з цього виду спорту.  

 

Айкідо для дітей – це один із пріоритетних напрямків роботи цієї школи. Під впливом занять Айкідо, дитина всебічно і гармонійно розвивається. Регулярні відвідування тренувань сприяють фізичному розвитку, зміцненню здоров`я, а також соціальній адаптації дитини в колективі.

 

 

 

Структура заняття побудована так, що всі вправи, які дитина виконує протягом тренування сприяють розвитку гнучкості тіла, координації, спритності. Ігрові вправи забезпечують розвиток гнучкого мислення, яке потрібне для прийняття швидкого і оптимального рішення.

 


 

 

Словом – до фізичної культури у школі  ставляться з великою пошаною. А до надання допомоги ближньому, в тому числі і домедичної,  – зі співчуттям до постраждалого і розумінням важливості дієвого милосердя.
 


 

Фото – Ірини Дзіклевич та з архіву  СШ-82

Катерина Олійник,

лідер молодіжного крила Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

Переглядів: 1137 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 00:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024