Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Листопад » 25 » В Україні створять мережу мобільних пунктів екстреної допомоги (МПЕД)
21:33
В Україні створять мережу мобільних пунктів екстреної допомоги (МПЕД)

 

ЕКСПЕРИМЕНТ

 

     

     В МОЗ України відбулася зустріч в.о. Міністра

     охорони здоров’я України В.Лазоришинця

     з Президентом Товариства Червоного Хреста

     України І. Г. Усіченком та Главою Бюро ВООЗ

     в Україні Доріт Ніцан.

 

 

 

 

 

 

 

Сторони підписали спільну Угоду про партнерство з метою створення в Україні «мережі мобільних пунктів екстреної допомоги» (МПЕД) на існуючій платформі послуг первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) та послуг дільничних патронажних сестер.

 

 

 

 

Угодою визначено, що МПЕД будуть функціонувати як система допомоги на рівні громад для надання послуг населенню в системі первинної та вторинної медичної допомоги. МПЕД будуть виконувати наступні функції:

 

1. Збір демографічних даних;

2. Медико-санітарне обслуговування дітей;

3. Нагляд за харчуванням;

4. Ведення інфекційних захворювань;

5. Медико-санітарне обслуговування матерів і новонароджених;

6. Ведення неінфекційних захворювань;

7. Нагляд за впливом навколишнього середовища на здоров’я.

 

 

 

 

 

МПЕД будуть складатися з водія/логіста, акушерки, медсестри і лікаря та будуть працювати на транспортних засобах, повністю оснащених лікарськими препаратами та обладнанням, атестованими і закупленими ВООЗ.

 

Проект створення МПЕД носить пілотний характер. На сьогодні готуються до роботи сім мобільних бригад, які зосереджені будуть в першу чергу на тих територіях, де налічується найбільша кількість тимчасово переселених осіб: Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька та Луганська.

 

 

 

 

За словами в.о. Міністра охорони здоров’я України Василя Лазоришинця, ця угода дасть можливість наблизити первинну медико-санітарну допомогу до пацієнтів та покращити її якість, в першу чергу для тимчасово переміщених осіб та в зоні проведення АТО.

 

«МОЗ України готове надавати усю необхідну допомогу в рамках реалізації цієї угоди: здійснювати загальне керівництво партнерською програмою та сприяти в межах компетенції її реалізацією через логістичну, адміністративну та будь-яку іншу відповідну підтримку. В зв’язку з цим буде створена робоча група з координатором від МОЗ та видано відповідний наказ, - зазначив він. - Думаю, досвід, набутий на цих семи бригадах, буде позитивним, і можна буде говорити про подальше розширення їх кількості».

 

Сторони дійшли згоди, що ідея створення МПЕД є вкрай необхідною для забезпечення потреб в медичній допомозі населення України.

 

«Ця допомога буде ефективною не лише для внутрішньо переміщених осіб, а й для тих, хто залишився чи повертається до своїх домівок, та того населення, що приймає переселенців, - підкреслила Глава Бюро ВООЗ в Україні д-р Доріт Ніцан. – ВООЗ готовий надавати усіляку підтримку населенню Україні в цей непростий час».

 

 

 

 

Також, на думку президента Товариства Червоного Хреста в Україні  Івана Усіченка, це буде експериментальна площадка надання первинної допомоги в сільській місцевості на рівні громад. Для успішної реалізації цієї програми має бути налагоджена чітка координація дій на рівні місцевих структур охорони здоров’я.

 

 

Прес-служба МОЗ України

 

Фото - moz.gov.ua

Джерело:

http://moz.gov.ua/ua/portal/pre_20141125_d.html#

 

Переглядів: 597 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 04:25
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024