Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Грудень » 10 » З турботою про воїнів української армії – медики Старосамбірщини
12:08
З турботою про воїнів української армії – медики Старосамбірщини

 

ФРОНТОВИЙ  БОРЩ

 

 

 

На Старосамбірщині запрацювала “медична кулінарна сотня”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аби у холодну зимову пору солдати на передовій відчули тепло рідних домівок, медики Сатаросамбірського району на Львівщині започаткували нову "Медична кулінарна сотня". І займатиметься ця сотня заготівлею сухих борщів для наших воїнів на сході України.

 

 

 

 

Натхненником цієї благої справи став заступник головного лікаря району, голова Старосамбірського осередку Українського Лікарського Товариства у Львові  Василь Савенко.

 

Своїм наміром він і поділився з ініціативними фельдшерами району. Власне, від ідеї до результату пройшов всього неповний тиждень. І вже у середу до району з'їхалися медпрацівники, привізши насушені вдома на спеціальній електросушарці овочі.

 

З самого ранку завідувачі ФАПами сіл Тершів - Марія Кузьмич, Чаплі - Лариса Жерелик (власне, її особливо болять проблеми солдат, адже в АТО перебуває син пані Лариси), Лінина - Марія Марунчак, Лаврів - Оксана Мудрик, Соснівка - Леся Рущак, Муроване - Маріанна Гриник та Галина Чернянська зі Старої Солі ретельно все зважували і складали у пакети.

 

 

 

 

До одного борщового набору волонтери-медики клали по 60 грам моркви та буряка, 120 грам капусти, 40 грам цибулі, 20 грам солодкого перцю та 15 грам часнику, трішки кореня петрушки та пастернаку, кропу.

 

До сухих овочів додавали лавровий лист, 50 г. солі та стограмовий пакетик томатної пасти.

 

 

 

 

З одного набору виходить 10 літрів борщу. До пакету з борщовим набором вкладали фронтовикам кольорову листівку, розроблену у патріотичному дусі, зі складом та рецептом приготування. А також із теплими щирими побажаннями: "Старосамбірщина дарує воїнам домашнє тепло", "Готували з любов'ю!", "Ми вас чекаємо" та ін.

 

 

Оскільки справа лише розпочиналася, то й самі фельдшери, перш, ніж відправити їх на передову, вирішили спробувати плоди своєї праці. Продегустувавши приготовлений із сушених овочів борщ,  Марія Кузьмич зізнається, що все робили щиро - різали, сушили продукти, фасували за рецептом, однак самі не знали, що з того вийде.

 

Та коли розкрили каструлю - не повірили, запах борщу просто вражав. І на смак нічим не поступався таким борщам, які готуємо вдома. Його спробувала й журналіст районної газети "Голос Прикарпаття".

 

 

 

Вже за дегустацією фронтового борщу головний лікар Старосамбірської ЦРЛ Юрій Войтів ділився планами щодо подальшої організації цієї доброї справи. Зокрема, розповів, що вже зголосилися взяти участь у проекті керівники фермерських господарств району Богдан Савка, депутат районної ради, та Марія Князь. Продумано й схему, як все відбуватиметься. По селах, згуртованих у відповідні територіальні «кущі»,  буде організовуватися сушіння овочів, а у Стрілківському харчоблоці їх фасуватимуть.

 

Після того, як перша партія сухих борщів була готовою до відправки, у медиків якраз розпочалась планова медична нарада з фельдшерами. Окрім робочих питань, їм розповіли про ідею постачати на війну сухого борщу, яку було тут же схвалено.

 

 

Звісно, що там на сході, де лютують московські яничари, де хлопці, мабуть, мріють про домашні страви, така смакота буде їм корисною і поживною. Власне, схвалив цю ідею і наш земляк, який перебуває у зоні АТО, Микола Кулик. Якраз батальйону "Торнадо", в якому він служить, вже цього дня було відправлено разом з теплими речами і перші борщі зі Старосамбірщини.

 

 

 

Надалі медики впродовж десяти днів планують вийти на сотню пакетів. До речі, акція отримала назву "Кулінарна медична сотня" ще й тому, що у районі сто медичних установ.

 

 

Справа, направду, дуже потрібна, й така ініціатива медиків заслуговує похвали, а ще підтримки. Таку традицію можуть започаткувати й інші установи району.

 

 

 

 

Замість того, щоб "діставати підвищені артеріальні тиски" біля телевізорів, корисніше буде зайнятися суттєвою допомогою нашим воякам. Голодний воїн – наполовину воїн. Крім патронів, зброї, оборонних споруд, бійцям потрібний не у меншій мірі і ситний домашній провіант.

 

 

Стаття із газети «Голос Прикарпаття»

Автор - О. Козимка

 

Надіслано прес-службою УЛТ

Переглядів: 756 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 07:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024